Τα οικονομικά χρειάζονται πειθαρχία για να βρίσκονται σε ένα καλό επίπεδο. Αν ρίξεις μια ματιά στις καθημερινές συνήθειες στις οποίες ξοδεύεις χρήματα, θα καταλάβεις γιατί δεν μπορείς να αποταμιεύσεις. Ακολουθούν κάποιες από αυτές αλλά και τρόποι για να τις αποφύγεις.

1. Καφές

Το πρώτο στη λίστα και όχι άδικα. Αν κάνεις τους υπολογισμούς και δεις το ποσό που ξοδεύεις για καφέ σε έναν χρόνο, θα πάθεις ένα σοκ. Με μια μικρή επένδυση σε μια καλή καφετιέρα και ένα επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι, θα βγάλεις τον barista που κρύβεις μέσα σου αλλά θα εξοικονομήσεις και χρήματα.

2. Συνδρομή στο γυμναστήριο

Αν την χρησιμοποιείς, τότε δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι χαμένα χρήματα, αλλά τις περισσότερες φορές την προπληρώνεις, πηγαίνεις λίγο στην αρχή και μετά τα παρατάς. Καλό είναι αν σκοπεύεις να κάνεις εγγραφή σε γυμναστήριο, να κάνεις μια έρευνα αγοράς στα γυμναστήρια τα γειτονιάς σου και επίλεξε ένα πρόγραμμα-συνδρομή που θα ανταποκρίνεται στις προσωπικές σου ανάγκες. Αν όμως δεν είσαι σίγουρη ότι θα ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα, ξέχνα τις συνδρομές και ξεκίνα να γυμνάζεσαι στο καθιστικό σου ή στο πάρκο.

Διάβασε επίσης6 πράγματα που πρέπει να προσέξεις ώστε να βρεις το κατάλληλο γυμναστήριο για εσένα

3. Φαγητό

Δεν μιλάμε για μια έξοδο που θα κάνεις με την παρέα σου μια φορά την εβδομάδα. Αναφερόμαστε στις περιπτώσεις που εκεί κατά τις 11μμ σε πιάνει μια λιγούρα και παίρνεις ένα σαντουιτσάκι και εκεί που κατά τις 3μμ, αν είσαι ακόμη στη δουλειά, καταφεύγεις σε μια σαλάτα ή ένα γεύμα από το κυλικείο της εταιρίας. Δεν είπαμε να το σταματήσεις τελείως, αλλά υιοθέτησε τη συνήθεια να μαγειρεύεις και να παίρνεις φαγητό ή σνακ μαζί σου τις περισσότερες ημέρες.

4. Επώνυμα είδη καθαριότητας για το σπίτι

Μπορεί κάποια απορρυπαντικά να έχεις διαπιστώσει ότι είναι αποτελεσματικά, αλλά στην πλειοψηφία τους κάνουν την ίδια δουλειά με τα ανώνυμα, με τη διαφορά ότι τα δεύτερα είναι πολύ πιο οικονομικά.

5. Βραδινές έξοδοι

Μπορεί να σου φαίνεται παράξενο να απολαύσεις ένα ποτό στο σπίτι σου με τον σύντροφό σου πριν το προγραμματισμένο δείπνο με την παρέα, αλλά αυτό θα σας γλυτώσει από τα έξοδα του κοκτέιλ που θα πίνατε πριν το γεύμα και συνάμα θα σας φέρει και πιο κοντά. Εφοδίασε το μπαρ του σπιτιού σου με τα ποτά της αρεσκείας σου και δες μια καινούρια συνήθεια να δημιουργείται.

6. Ακριβά ρούχα

Όλοι θέλουμε να ανανεωθούμε κάθε αρχή νέας σεζόν, αλλά πολλές φορές ο υπερκαταναλωτισμός μας οδηγεί στο να γεμίζει η ντουλάπα και να αδειάζει ο λογαριασμός. Περιόρισε τις αγορές σου σε 2-3 κομμάτια ανά εποχή. Στις περιόδους των εκπτώσεων μπορείς να επενδύσεις σε κάποια κλασικά items.

7. Μετακινήσεις

Αν επιλέγεις το αυτοκίνητο ή το ταξί για τις μετακινήσεις σου, πρέπει να αναθεωρήσεις. Καλό είναι να επιλέξεις τα ΜΜΜ ή και το carpooling για την πλειοψηφία των μετακινήσεών σου.

Δες ακόμα: Πότε πρέπει να πληρώνεις με κάρτα και πότε με μετρητά;


featured photo: Unsplash|Jess Watters