Η λεύκανση των δοντιών είναι μια θεραπεία που δε γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους. Ένα λευκό και λαμπερό χαμόγελο υποδηλώνει καλή στοματική υγιεινή και βοηθά και στην αυτοπεποίθησή μας.

Συγκεντρώσαμε και σου προτείνουμε 5 τροφές που βοηθούν στη φυσική λεύκανση των δοντιών, γλιτώνοντάς σου χρόνο και χρήματα!

Γιαούρτι

Η οικογένεια των γαλακτοκομικών περιέχει γαλακτικό οξύ, γνωστό για την προστασία του κατά της φθοράς του σμάλτου των δοντιών. Επίσης, οι πρωτεΐνες στο γιαούρτι μπορούν και ‘κολλούν’ στα δόντια, προστατεύοντάς τα από την τερηδόνα. Έρευνες σε παιδιά σχολείου έδειξαν πως εκείνα που έτρωγαν γιαούρτι τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν πιο υγιή δόντια και λιγότερη φθορά σε σύγκριση με παιδιά που το απέφευγαν.

Φράουλες

Εκτός από πεντανόστιμες, οι φράουλες περιέχουν μηλικό και φολικό οξύ, ουσίες που δρουν ως φυσικό λευκαντικό των δοντιών από τη μητέρα φύση. Μια παλιά σπιτική ‘συνταγή’ για οδοντόκρεμα πρότεινε την ανάμειξη μαγειρικής σόδας σε σκόνη με φράουλα σε μορφή πάστας για το βούρτσισμα των δοντιών. Βέβαια, μετά χρειάζεται καλό ξέπλυμα και ίσως δεύτερο βούρτσισμα με οδοντόκρεμα του εμπορίου, μιας και οι φράουλες περιέχουν αρκετή ζάχαρη και αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας.

Μήλα

Τρώγοντας μήλα, δυναμώνουμε τις γνάθους μας και λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό αυξάνουμε την παραγωγή σάλιου, κάτι που ισοδυναμεί με ένα φυσικό “καθάρισμα” των δοντιών από τυχόν βακτήρια.

Μπρόκολο

Δεν είναι μόνο για τη δίαιτα! Το θαυματουργό αυτό λαχανικό είναι υψηλό περιεκτικά σε φυτικές ίνες και η σκληρότητά του λειτουργεί σαν οδοντόβουρτσα, απομακρύνοντας υπολείμματα τροφών. Δύο σε ένα!

Πορτοκάλια

Αν βρεις λίγο χρόνο αφού στύψεις την πορτοκαλάδα σου, μην πετάξεις τον φλοιό του πορτοκαλιού. Ξέπλυνε με λίγο νερό και τρίψε απαλά τα δόντια σου, σαν να τα βουρτσίζεις. Ο φλοιός δεν περιέχει οξύ όπως το υπόλοιπο μέρος του φρούτου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό λευκαντικό, μιας και περιέχει αρκετή Βιταμίνη C.


featured image: Unsplash|Constantinos Panagopoulos