Το stretching συνδέεται συχνά με συγκεκριμένα σημεία στο σώμα σου, πριν από κάποιο workout. Το χρειάζονται όμως και άλλα μέρη.

Το σώμα χρειάζεται μια καλή προθέρμανση πριν από οποιαδήποτε άσκηση, πράγμα που κάνει το stretching αναγκαίο. Υπάρχει ωστόσο η τάση, να περιορίζεται σε γλουτούς και δικεφάλους. Δίνεις μια μεγαλύτερη έμφαση στους “βασικούς” μύες που στοχεύεις να δυναμώσεις, με αποτέλεσμα να ξεχνάς τους υπόλοιπους. Υπάρχουν αρκετά μέρη του σώματός σου που έχουν ανάγκη το stretching, είτε ετοιμάζεσαι για προπόνηση είτε όχι:

1. Ο λαιμός σου

Αναλογίσου μόνο τις ώρες που αφιερώνεις μπροστά από το laptop σου. Ο λαιμός και ο σβέρκος σου είναι πιθανόν να είναι πιασμένοι καθημερινά και να μην κάνεις κάτι γι’ αυτό. Αφιέρωσε 5-10 λεπτά τη μέρα φέρνοντας δεξιά και αριστερά, με αργό ρυθμό, το κεφάλι σου στον κάθε ώμο. Αυτό θα βοηθήσει στο να χαλαρώσουν οι μύες σου και να συνεχίσεις πιο παραγωγικά τη δουλειά σου.

2. Το στήθος και οι ώμοι σου

Είτε κουνώντας τους ώμους σου κυκλικά, είτε ενώνοντας τα χέρια σου στην πλάτη σου και ωθώντας μπροστά, κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου. Η καθιστική ζωή στο γραφείο σε κάνει να καμπουριάζεις ασυνείδητα. Με αυτή την απλή τεχνική “τραβήγματος” ουσιαστικά προσφέρεις ένα σύντομο stretching σε στήθος, πλάτη κι ώμους.

3. Οι ραχιαίοι σου

Σταθεροποιούν τη σπονδυλικοί σου στήλη και οφείλεις να τους φροντίζεις. Δεν χρειάζεσαι ένα στρώμα γυμναστικής όταν είσαι στη δουλειά. Μπορείς απλά να σηκωθείς από την καρέκλα για λίγα λεπτά και να τεντωθείς λίγο, “ανοίγοντας” την πλάτη σου. Πολύ σύντομα, θα νιώθεις τους μύες σου πιο ανακουφισμένους.

4. Οι αντίχειρές σου

Και μόνο η πολύωρη χρήση των social media είναι αρκετή για να εξουθενώσει τους αντίχειρές σου. Το καλύτερο stretching που μπορείς να τους προσφέρεις είναι να αφήσεις το κινητό ανά διαστήματα μέσα στην ημέρα και να τεντώσεις ελαφρά τα δάχτυλά σου. Η υπερβολική χρήση τους στις διάφορες συσκευές καθημερινά, μπορεί να είναι προάγγελος για πόνο στις αρθρώσεις σου.

5. Η λεκάνη σου

Ειδικά κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης, το stretching στην περιοχή αυτή είναι αναγκαίο. Οι γοφοί, λεκάνη ή και τα γόνατα για παράδειγμα, είναι σημεία που μπορείς να τεντώσεις όταν νιώθεις κράμπες. Ακολούθησε αυτές τις τρεις σύντομες ασκήσεις και θα δεις πόσο καλύτερα θα νιώθεις. Η κυκλοφορία του αίματος θα αυξηθεί και ο πόνος θα ανακουφιστεί.

6. Τα πέλματα σου

Ενώ μπορεί να έχεις κάνει stretching σε ολόκληρο το κορμί σου, ενδέχεται να παραλείψεις τα πόδια σου. Η εκγύμναση των ποδιών σου μπορεί να προλάβει τραυματισμούς ή ακόμη και να σε ανακουφίσει από την πολύωρη ορθοστασία. Κάνε κυκλικές κινήσεις στους αστραγάλους σου και point- flex στα δάχτυλα σου, για 3-5 λεπτά μέσα στη μέρα.