Προσωπικά μπορώ να σκεφτώ λίγα πράγματα ικανά να ωφελήσουν το ανθρώπινο σώμα περισσότερο από το stretching. Ό,τι και να πούμε για αυτή την εξαιρετική πρακτική που συνδυάζει τέλεια την εκγύμναση με την αποθεραπεία, είναι λίγο.

Το ότι αυξάνει την ελαστικότητα είναι προφανές. Το ότι βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις ίσως μπορείς να το φανταστείς. Το ότι ανακουφίζει από μυοσκελετικούς πόνους και φτιάχνει αισθητά τη στάση του σώματος, μπορείς να το διαπιστώσεις αν βάλεις το stretching στην καθημερινή σου ρουτίνα. Και πώς μπορεί να γίνει εύκολα αυτό; Ας το πάρουμε από την αρχή.

Μόλις ξυπνήσεις

Μετά τον καφέ είναι μάλλον η πιο ευεργετική πρωινή συνήθεια. Η στιγμή που ξυπνάς προσφέρει το κατάλληλο timing για stretching φτάνει φυσικά να μην το παρακάνεις. Θυμήσου ότι το πρωινό stretching είναι μια ευκαιρία να ξυπνήσεις το σώμα σου, χωρίς όμως να το πιέσεις να βγει έξω από το όριο της ελαστικότητάς του.

Πριν κοιμηθείς

Στο τέλος της ημέρας το σώμα είναι συνήθως όσο ζεστό χρειάζεται ώστε να μην τραυματιστεί. Μπορείς λοιπόν να αφιερώσεις από 10 λεπτά έως μισή ώρα σε ασκήσεις stretching που θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από την ένταση της ημέρας και να πέσεις για ύπνο με μια πιο ανάλαφρη αίσθηση.

Πριν την άσκηση

Πριν την προπόνηση, όποια κι αν είναι αυτή, μερικές καλές διατάσεις είναι απαραίτητες ώστε να προετοιμάσουμε το σώμα μας να υποδεχτεί την άσκηση. Δεν χρειάζεται να το παρακάνεις και σίγουρα στόχος δεν είναι να φτάσεις στα όριά σου. Προσπάθησε αντ’αυτού να εκτελέσεις μερικές απλές ασκήσεις, για όσο χρόνο και σε όποια ένταση νιώθεις ότι σου είναι καλά ανεκτό.

Μετά την άσκηση

Αν είπαμε πριν ότι στο τέλος της ημέρας το σώμα είναι όσο ζεστό χρειάζεται, τότε τι να πούμε για την περίοδο μετά την προπόνηση; Εκεί πραγματικά το σώμα σου είναι στα καλύτερά του. Έχε ωστόσο υπόψιν σου ότι ακριβώς επειδή το έχεις προθερμάνει αρκετά, είναι πολύ εύκολο να υπερεκτιμήσεις τις δυνατότητες του σώματός και να μην αντιληφθείς πότε περνάς το όριο του προσωπικού σου flexibility. Αυτό θα γίνει όταν το σώμα κρυώσει (πχ. μέσα στην επόμενη μέρα) και πίστεψέ με δεν είναι καθόλου ευχάριστη διαπίστωση. Προτίμησε λοιπόν τις πιο ελεγχόμενες κινήσεις και απόφυγε οτιδήποτε απότομο. Προτού αυξήσεις την ένταση στην κάθε διάταση, βεβαιώσου ότι έχεις τον έλεγχο του σώματός σου και ότι χρησιμοποιείς σωστά όλες τις εμπλεκόμενες μυϊκές κατηγορίες ώστε να μην τραυματισθείς.

Καθώς βλέπεις τηλεόραση

Γενικά η στιγμή που βλέπεις τηλεόραση, που ακούς ένα Podcast ή που διαβάζεις ένα περιοδικό μπορεί να αξιοποιηθεί υπέροχα στο πλαίσιο της fitness routine σου. Ειδικά αν είσαι τύπος που επιδίδεται ή έστω εκτιμάει το σωστό multi-tasking. Αξιοποίησε λοιπόν αυτό το χρόνο για να κάνεις μερικές ασκήσεις stretching, ξεκινώντας από ήπια ένταση και αυξάνοντας σταδιακά.

Καθώς μελετάς/εργάζεσαι από το σπίτι

Σίγουρα οι στιγμές που απαιτούν την απερίσπαστη προσοχή σου σε θέματα δουλειάς ή μελέτης, δεν προσφέρονται για την εκτέλεση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος stretching. Ωστόσο, μπορείς να βρεις μερικές άνετες θέσεις που εξασφαλίζουν στο σώμα σου μια ήπια διάταση και να τις διατηρήσεις για μερικά λεπτά. Ή και να τις εναλλάξεις με άλλες.

featured photo: Twenty20.com/genalarsonphoto