Μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο πρόσωπό σου ατμό, να το ψεκάσεις με παγωμένο νερό ή να το καλύψεις με μια ζεστή κομπρέσα- αλλά οι πόροι σου δεν θα ανοίξουν ούτε θα κλείσουν. Δεν το έκαναν ποτέ και δεν θα το κάνουν. Γιατί λοιπόν αυτός ο μύθος ομορφιάς είναι τόσο διαδεδομένος;

Οι πόροι είναι ουσιαστικά μικρά ”κενά” στο δέρμα σου που συνδέονται με τα θυλάκια των τριχών που επιτρέπουν στον ιδρώτα και τη λιπαρότητα να φτάσουν στην επιφάνεια. Επομένως, δεν θέλεις να «σβήσεις» εντελώς τους πόρους σου γιατί τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα με επιδερμίδα σου. Με άλλα λόγια, οι πόροι όλων των μεγεθών είναι εντελώς φυσιολογικοί.

Ο ρόλος του κολλαγόνου

Έχουμε πόρους σε όλο το πρόσωπό μας, αλλά είναι συνηθισμένο να έχουμε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο κέντρο, γύρω από τη ζώνη Τ μας. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που έχουν να κάνουν με το μέγεθος των πόρων. Η γενετική ή η βλάβη από τον ήλιο. Ενώ εάν το κολλαγόνο γύρω από τον πόρο χαλαρώσει, μπορεί να μεγαλώσει. Οι πόροι σου μπορεί να μην είναι σε θέση να ανοίξουν ή να κλείσουν, μπορούν να αυξηθούν σε μέγεθος εάν το κολλαγόνο στο δέρμα σου γίνει αδύναμο και καταστραφεί. Υπάρχει επίσης το πρόβλημα της συμφόρησης, η οποία μπορεί να δώσει την ψευδαίσθηση μεγαλύτερων ή πιο έντονων πόρων.

Εάν η απώλεια κολλαγόνου είναι ο λόγος που οι πόροι σου ξαφνικά φαίνονται μεγαλύτεροι, καμία ποσότητα κρύου νερού δεν θα σε βοηθήσει. Αντί αυτού, στρέψου στη ρετινόλη, το αγαπημένο στο δέρμα παράγωγο βιταμίνης Α που αυξάνει τον κύκλο εργασιών και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου. Μπορείς να πάρεις μια συνταγή από τον δερματολόγο σου για μια κρέμα ρετινόλης ή μπορείς να δοκιμάσεις μια μη συνταγογραφούμενη έκδοση (απλώς να ξέρεις ότι τα αποτελέσματα θα αργήσουν να φανούν). Η βλάβη από τον ήλιο συμβάλλει επίσης στην απώλεια κολλαγόνου, οπότε θα πρέπει να φοράς SPF 30 ή και μεγαλύτερο καθημερινά. Είναι αλήθεια ότι με την πάροδο του χρόνου οι πόροι σου μπορεί να είναι πιο εμφανείς, λόγω της έκθεσης στον ήλιο και της διαδικασίας γήρανσης.

Η χρήση ζεστού νερού και ατμού

Το ζεστό νερό και ο ατμός δεν θα ανοίξουν τους πόρους σου. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να μειώσουν το σμήγμα στο πρόσωπό σου, επιτρέποντάς του να «γλιστρήσει» εύκολα από τον πόρο όταν πλένεσαι. Εάν οι φραγμένοι πόροι είναι ένα διαρκές ζήτημα, αναζήτησε προϊόντα που περιέχουν οξέα AHA και BHA όπως γαλακτικό, γλυκολικό και σαλικυλικό οξύ. Αυτά τα οξέα θα βοηθήσουν στον κυτταρικό κύκλο εργασιών για να διατηρήσεις τους πόρους σου καθαρούς.

Αυτός ο μύθος ομορφιάς φαίνεται να διαιωνίζεται εν μέρει χάρη στον τρόπο που φαίνεται και αισθάνεται το δέρμα σου αφού εκτεθεί σε ακραίες θερμοκρασίες. Δεν ανοίγουν και κλείνουν οι πόροι σου, αλλά τα αιμοφόρα αγγεία στο πρόσωπό σου. Οποιαδήποτε διαδικασία όπως το microdermabrasion, microneedling, κάποιο είδος τεχνολογίας με βάση τη θερμότητα, θα κάνει τους πόρους σου να φαίνονται μικρότεροι μόνο και μόνο επειδή υπάρχει περισσότερο οίδημα ή πρήξιμο. Το δέρμα γεμίζει ως απόκριση στο τραύμα και οι πόροι μοιάζουν σαν να είναι πιο σφιχτοί, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

featured photo: Unsplash.com/@zvandrei