Πολλοί βιάστηκαν να εντάξουν το νέο ντοκιμαντέρ της Greta Thunberg σε εκείνα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο το περιβάλλον. Η βιασύνη αυτή, άφησε έξω ένα πολύ σημαντικό παράγοντα. Τον παράγοντα “Greta”. Άλλωστε, για να είναι μία ακτιβίστρια 17 χρονών, και να γίνεται η ζωή και το έργο σου ντοκιμαντέρ, κάτι έχεις κάνει σωστά.

Το I Am Greta ρίχνει φως στη ζωή της νεαρής ακτιβίστριας πίσω από τα πανό και τις ομιλίες

Δείχνει τις μοναχικές διαμαρτυρίες της Greta έξω από τη Βουλή της Σουηδίας, όπου είναι μόνο αυτή και το πλακάτ της. Δείχνει, επίσης, τα διάφορα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε αλλά και την ολοένα και αυξανόμενη κριτική που λάμβανε. Όλα, όμως, αυτά είναι που οδήγησαν στο να λέμε σήμερα ότι η Greta Thunberg έχει δημιουργήσει το δικό της κίνημα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και έχει καταφέρει να αφυπνίσει πολλούς εφήβους και νέους ανά τον κόσμο.

Η Greta Thunberg χρησιμοποίησε τη δύναμη των social media υπέρ της. Έτσι, κατάφερε να δημιουργήσει μία παγκόσμια κοινότητα που εμπνέεται από τα λόγια της. Στο ντοκιμαντέρ βλέπει κανείς και εκείνες τις εμβληματικές σκηνές. Εκεί όπου η Greta μίλησε σε διασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βλέπει, όμως, και την Greta στο σπίτι, που διαβάζει όλα τα hate comments που της απευθύνουν, και παλεύει από μικρή ηλικία με την κατάθλιψη και τις διατροφικές διαταραχές.

Όλα αυτά μας υπενθυμίζουν ένα “μάθημα” που πρέπει όλοι να πάρουμε, αλλά συνεχώς ξεχνάμε

Το έχει πει άλλωστε και η ίδια η Greta με δικά της λόγια. Η ίδια είναι μόλις 17 χρονών και θα έπρεπε να την απασχολούν οι φιλίες της και τα μαθήματα του σχολείου της. Αντί αυτού, εκείνη αποφάσισε να κάνει κάτι που κανένας άλλος δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία να κάνει: να σώσει τον πλανήτη. Η Greta, όμως, όπως και όλοι οι νέοι που τη στηρίζουν έχουν ένα κοινό – δεν είναι σούπερ ήρωες. Είναι έφηβοι, άνθρωποι που λυγίζουν, που κουράζονται και απελπίζονται. Στο I Am Greta, βλέπουμε και τη κουρασμένη πλευρά της ακτιβίστριας, εκείνη που την κάνει να θέλει να τα παρατήσει και να γυρίσει σπίτι της.

Το ότι δεν το έχει κάνει ακόμα, είναι προς όφελος μας. Κι αυτό οφείλει να το θυμάται κάθε ένας που αποφασίζει να της στείλει υβριστικά μηνύματα ή να την σχολιάσει αρνητικά κάτω από δημοσιεύσεις.

featured Image: sbs.com.au