Γνωρίζεις την τάση του TikTok με τους δημιουργούς με σπυράκια στο πρόσωπό τους και μάσκες ή λάδια στα μαλλιά τους, που ισχυρίζονται ότι «όσο πιο άσχημ@ πας για ύπνο, τόσο πιο όμορφ@ ξυπνάς»;

Το να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου δεν χρειάζεται να απαιτεί πολλή ενέργεια ή χρόνο κατά τη διάρκεια της μέρας σου- χάρη σε μερικά κόλπα και συμβουλές, μπορείς πραγματικά να γίνεις πιο υγιής ενώ κοιμάσαι. Σκέψου το ως την πιο εύκολη λίστα συνηθειών που έγινε ποτέ. Συνέχισε να διαβάζεις για 6 εύκολα βραδινά hacks, που κάνουν τα μαγικά τους ενώ κοιμάσαι, ώστε να ξυπνάς πιο υγιής από ό,τι κοιμήθηκες το προηγούμενο βράδυ.

Πάρε μαγνήσιο

Το μαγνήσιο μπορεί να μην έχει την προβολή που έχουν τα προβιοτικά, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλαπλές λειτουργίες του σώματος και μπορεί να λαμβάνεται πριν πας για ύπνο για ποικίλα οφέλη. Η λήψη μαγνησίου το βράδυ μπορεί να σε βοηθήσει να εξασφαλίσεις ότι θα έχεις τακτική κένωση το επόμενο πρωί, επειδή το μαγνήσιο είναι ένα χαλαρωτικό των λείων μυών- βοηθάει στις μυϊκές συσπάσεις που ωθούν τα κόπρανα μέσα από το έντερο.

Η τακτική κένωση του εντέρου το πρωί, μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα της υγείας του εντέρου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και είναι ένα σημαντικό βήμα στην καθημερινή διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος. «Το να έχετε μια κίνηση του εντέρου πρωί-πρωί μπορεί να απαλλαγείτε από αυτά τα συμπτώματα (αίσθημα φουσκώματος, μπούκωμα κ.λπ.), ώστε να αισθάνεστε καλύτερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», εξήγησε ο γαστρεντερολόγος Dr. Peyton Berookim, στο Eat This, Not That!

Κάνε taping στο στόμα σου

Ίσως η επιτομή της δικής μας άποψης για το σύνθημα του TikTok «όσο πιο άσχημος πας στο κρεβάτι» είναι η χρήση ταινίας στόματος. Το να κλείνεις με ταινία το στόμα σου ενώ κοιμάσαι οδηγεί σε αυξημένη ενέργεια και μειωμένο άγχος την επόμενη μέρα, για να μην αναφέρουμε τον καλύτερο ύπνο, μια πιο καθορισμένη γραμμή του σαγονιού και μειωμένη κακή αναπνοή.

Επειδή η ταινία στόματος ενθαρρύνει τη λειτουργική αναπνοή (εισπνοή και εκπνοή από τη μύτη στο διάφραγμα) αντί για την κακή αναπνοή (αναπνοή από το στόμα στο στήθος), έχεις 10 έως 20 τοις εκατό περισσότερη πρόσληψη οξυγόνου και καλύτερη κυκλοφορία. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερη ενέργεια, μειωμένη φλεγμονή και ενδεχομένως λιγότερο άγχος όταν ξυπνάς. Όσο για το πώς η ρινική αναπνοή μπορεί να αλλάξει τη δομή του προσώπου και να ενισχύσει την υγεία των δοντιών, αυτό έγκειται στην κακή έναντι της σωστής στάσης της γλώσσας και στη λειτουργία διαφορετικών μυών όταν αναπνέεις από το στόμα έναντι της μύτης.

Αντάλλαξε το μπλε φως με το κόκκινο φως

Γνωρίζεις ήδη ότι το μπλε φως τη νύχτα – είτε πρόκειται για το τηλέφωνό σου, το φορητό σου υπολογιστή, τα φώτα πάνω από το κεφάλι σου ή την τηλεόραση – μπορεί να σε δυσκολέψει να πέσεις και να κοιμηθείς, οπότε ίσως γνωρίζεις ότι η επιλογή κόκκινων φώτων πριν από τον ύπνο μπορεί να σε βοηθήσει. Ωστόσο, η θεραπεία με κόκκινο φως πριν από τον ύπνο μπορεί επίσης να βελτιώσει την ενέργεια την επόμενη μέρα, χάρη στον κιρκάδιο ρυθμό.

Ο κιρκάδιος ρυθμός λειτουργεί ως ένα εσωτερικό 24ωρο- όταν το σώμα εκτίθεται στο «φως της ημέρας» (ή στο μπλε φως), το σώμα σταματά τη μελατονίνη και αυξάνει την κορτιζόλη, αλλά είναι επίσης ένα σημάδι για να ξεκινήσει ξανά η παραγωγή μελατονίνης σε περίπου 12 ώρες. Όταν το σώμα βιώνει κόκκινα και πορτοκαλί μήκη κύματος (όπως ένα ηλιοβασίλεμα), το σώμα το ερμηνεύει ως σημάδι για αύξηση της παραγωγής μελατονίνης και στη συνέχεια σταδιακά επιβραδύνει την παραγωγή μελατονίνης σε 12 περίπου ώρες. Η ισορροπία του κιρκάδιου ρυθμού είναι κρίσιμη τόσο για τον ύπνο όσο και για την ενέργεια.

Ρύθμισε τον θερμοστάτη στους 18-20°C

Ένα άλλο εύκολο hack που μπορεί να σε κάνει πιο υγιή ενώ κοιμάσαι; Η μείωση της θερμοκρασίας. Ο κρύος ύπνος είναι απαραίτητος για τη ρύθμιση των ορμονών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συνολική ευεξία. Μία από τις ορμόνες που επηρεάζονται από τον κρύο ύπνο είναι η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη (HGH), πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς πραγματικά να βοηθήσεις στην οικοδόμηση μυών ενώ κοιμάσαι.

Ο ύπνος σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί επίσης να επηρεάσει το μεταβολισμό σου. Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι ο ύπνος σε πιο δροσερό περιβάλλον (περίπου 66 βαθμούς Φαρενάιτ) μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καίγοντας τον καφέ λιπώδη ιστό (ή «καφέ λίπος»), ώστε να μπορείς να παράγεις θερμότητα ενώ κοιμάσαι σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει σε όλα, από τη διαχείριση του βάρους έως το PCOS που σχετίζεται με την ινσουλίνη.

Κάνε manifest ενώ κοιμάσαι

Σύμφωνα με ειδικούς νευρολόγους όπως ο Dr. Joe Dispenza και γκουρού της εκδήλωσης όπως η Mimi Bouchard, μπορείς πραγματικά να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και να κάνεις manifest τη ζωή των ονείρων σου ενώ κοιμάσαι. Η ιδανική στιγμή για να κάνεις manifest είναι στην πραγματικότητα καθώς πέφτεις για ύπνο, επειδή έχεις καλύτερη πρόσβαση στο υποσυνείδητο του μυαλού σου για να επαναπρογραμματίσεις τυχόν περιορισμένες πεποιθήσεις που σε κρατούν πίσω.

Η συγγραφέας και ειδικός σε θέματα εκδήλωσης Roxie Nafousi ορκίζεται ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές στη ζωή της ήρθαν όταν άρχισε να αποκοιμάται με καθοδηγούμενους διαλογισμούς, γιατί έτσι ο εγκέφαλός της επανασυνδέθηκε γρηγορότερα. Το υποσυνείδητό μας απορροφά τις πληροφορίες καλύτερα όταν βρισκόμαστε σε χαλαρή κατάσταση, οπότε μπορείς πιο εύκολα να ξεπεράσεις τις περιοριστικές πεποιθήσεις σου και να κάνεις manifest τη ζωή των ονείρων σου.

Προγραμμάτισε την καφετιέρα σου

Φαντάσου ότι βρίσκεσαι στο κρεβάτι ένα πρωινό Δευτέρας, αφού ξυπνάς απαλά. Μόλις ανοίξεις τα μάτια σου, μυρίζεις τη μυρωδιά του καφέ που ετοιμάζεται – αμέσως, είσαι πιο ενεργητικ@ και ενθουσιασμέν@ για να ξεκινήσεις τη μέρα σου πριν καν σηκωθείς από το κρεβάτι σου. Μπορεί να νομίζεις ότι η κατανάλωση καφέ σου δίνει αυτόν τον ενθουσιασμό, αλλά η μυρωδιά του καφέ και μόνο έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη μνήμη εργασίας και διεγείρει την εγρήγορση για βελτιωμένη πνευματική και σωματική απόδοση.