Όλοι λίγο πολύ έχουμε ένα «κόλλημα» με τα οφέλη του καφέ για την υγεία. Ωστόσο δεδομένης της συνεχούς ροής μελετών που αποδεικνύουν ότι ο καφές είναι ένα υγιεινό ρόφημα, θέλουμε να μάθουμε εάν ο στιγμιαίος καφές είναι τόσο καλός για τον οργανισμό όσο ο φρεσκοαλεσμένος

Αρχικά, ένα γρήγορο μάθημα για τη διαφορά τους. Ο στιγμιαίος καφές παρασκευάζεται από το καβούρδισμα και στη συνέχεια το άλεσμα των κόκκων καφέ για να προκύψει το κατάλληλο μέγεθος κόκκων. Μετά από το άλεσμα και αφού φιλτραριστεί, το φυσικό εκχύλισμα καφέ υφίσταται αφυδάτωση ώστε να δημιουργηθούν οι ξηροί κόκκοι ή η σκόνη που βρίσκεις στo δοχείο του καφέ σου.

Ουσιαστικά η κύρια διαφορά μεταξύ στιγμιαίου και αλεσμένου καφέ είναι στην περιεκτικότητά τους σε νερό και καφεΐνη», εξηγεί ο Δρ J. W. Langer από το Coffee and Health, το Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών για τον Καφέ.

Συγκεκριμένα, λέει ότι « ο στιγμιαίος καφές παρασκευάζεται από αλεσμένο καφέ από τον οποίο έχει αφαιρεθεί το νερό, είναι δηλαδή ένα λιγότερο ενυδατικό ρόφημα» . Με την ίδια διαδικασία, ωστόσο, τείνει επίσης να περιέχει λιγότερη καφεΐνη.

Περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών στον στιγμιαίο καφέ

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι ο καφές είναι ένας από τους μεγαλύτερους «προμηθευτές» αντιοξειδωτικών. Πιθανότατα όμως δεν θέλεις να επιλέξεις ένα ρόφημα που μπορεί να περιέχει χαμηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Ευτυχώς, μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι ο στιγμιαίος καφές είχε τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από άλλα είδη καφέ που δοκιμάστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του εσπρέσο και του καφέ φίλτρου.

Τόσο ο αλεσμένος όσο και ο στιγμιαίος καφές περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των υδροξικινναμικών οξέων, τα

οποία συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες. Επίσης περιέχουν σημαντικές ποσότητες πολυφαινολών, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για μια σειρά καταστάσεων όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, ορισμένοι τύποι καρκίνου καθώς και διαβήτη τύπου 2», αναφέρει ο Δρ. Langer.

Χημικό περιεχόμενο

Ακριβώς όπως ο ντεκαφεϊνέ, ο στιγμιαίος καφές θεωρείται συχνά ότι περιέχει δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες. Η διαδικασία καβουρδίσματος των κόκκων καφέ παράγει μια χημική ουσία που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, το οποίο θεωρείται καρκινογόνο σε μεγάλες ποσότητες. Μάλιστα μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι ο στιγμιαίος καφές περιέχει περίπου διπλάσια ποσότητα ακρυλαμιδίου από τον φρέσκο καβουρδισμένο καφέ, με 358 μικρογραμμάρια ανά κιλό.

Ωστόσο, τα επικίνδυνα επίπεδα ακρυλαμιδίου πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον 1.000 φορές σε ποσότητα στην οποία μπορούμε να εκτεθούμε στη διατροφή μας και η ποσότητα που περιέχει ο στιγμιαίος καφές είναι πολύ χαμηλότερη από τα μέγιστα επίπεδα έκθεσης που προτείνει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Στην πραγματικότητα, ο καφές έχει συνδεθεί με αντικαρκινικές ιδιότητες. Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη του 2017 η κατανάλωση του καφέ φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο κεφαλής, λαιμού, ήπατος, μαστού και παχέος εντέρου.

Εντερική υγεία

Άλλα οφέλη του καφέ για την υγεία περιλαμβάνουν την επίδρασή του στο έντερο. Σε μια ισπανική μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν πόσες ίνες περιέχονται σε ένα φλιτζάνι και διαπίστωσαν ότι ο λυοφιλοποιημένος καφές περιείχε τις περισσότερες ίνες από κάθε τύπο καφέ σε 0,75 mg ανά 100 ml ροφήματος. Αυτό προσθέτει περίπου πέντε γραμμάρια φυτικών ινών στην ημέρα σου εάν πίνεις κατά μέσο όρο τρεις κούπες.

Επιπλέον σε μια ακόμη μελέτη από τη Zoe, την εφαρμογή που υποστηρίζεται από τον κορυφαίο διαιτολόγο Tim Spector, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα συσχετίστηκε με ένα πιο διαφοροποιημένο μικροβίωμα και με στιγμιαίες μετρήσεις, επίσης.

Και το πιο σημαντικό;

Μια πρωτοποριακή μελέτη σε πάνω από 521.330 άτομα σε 10 ευρωπαϊκές χώρες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ οποιουδήποτε είδους (συμπεριλαμβανομένου του στιγμιαίου, χωρίς καφεΐνη και γάλα) συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επομένως, εάν το budget , οι γευστικοί κάλυκες ή η χρονική κλίμακα υπαγορεύουν ότι ο στιγμιαίος καφές είναι η καλύτερη επιλογή για εσένα, να είσαι σίγουρη ότι δεν επηρεάζει την υγεία σου.