Όταν ακούς τη φράση “τραυματισμός στην πλάτη”, το μυαλό σου πηγαίνει σε ατυχήματα ή τραυματισμούς από αθλήματα. Όμως υπάρχουν πιο ύπουλες αιτίες πόνου, τις οποίες προκαλούν καθημερινές δραστηριότητες που δε φαντάζεσαι.

Κάπως έτσι η 35χρονη Anna Klompien, μια μέρα, κάνοντας μια απλή, συνηθισμένη κίνηση, έμεινε ακίνητη για εβδομάδες. “Έσκυβα και έστριβα για να πιάσω τα δίδυμα μωρά μου από το κρεβάτι”, λέει στο SELF. “Στο δρόμο της επιστροφής προς τα πάνω, ένιωσα αμέσως αφόρητο πόνο, τόσο έντονο που δεν μπορούσα να περπατήσω”. Ένας ορθοπεδικός γιατρός διέγνωσε ότι η Anna έχει κήλη δίσκου (ή δισκοκήλη), η οποία συμβαίνει όταν τα ελαστικά “μαξιλάρια” μεταξύ των οστών της σπονδυλικής στήλης, μετακινούνται εκτός θέσης ή σπάνε.

Δεν μπορείς πάντα να αποφεύγεις εμπειρίες όπως αυτή που είχε η Anna, αλλά ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζεις ορισμένες κοινές συμπεριφορές, θα μπορούσε να σε βοηθήσει να αποφύγεις σοβαρά προβλήματα, λένε οι ειδικοί. Ακολουθούν πέντε φαινομενικά ακίνδυνες συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στην πλάτη ή τη μέση σου.

1. Το να κάθεσαι -και να καμπουριάζεις- πάρα πολύ

Η καθιστική ζωή δεν είναι καλή για το σώμα σου, λέει στο SELF ο Sarav Shah, MD, FAAOS, συν-επικεφαλής της ορθοπεδικής αθλητιατρικής στο νοσοκομείο New England Baptist. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καθιστική στάση μπορεί να ασκήσει μεγάλη πίεση στους μυς της πλάτης, κάτι που οδηγεί σε πόνο. “Η διατήρηση της ίδιας στάσης όλη την ημέρα, είτε βρίσκεστε σε στατική θέση είτε γέρνετε προς τα εμπρός, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς από αυτή τη συνεχή επανάληψη”, λέει στο SELF η Rebecca Pudvah, PT, DPT, CSCS, ορθοπεδικός ειδικός στο Athletico Physical Therapy.

Από την άλλη, η συστηματική άσκηση μπορεί να ενισχύσει την πλάτη σου και να αποτρέψει τον τραυματισμό. “Η σωματική δραστηριότητα είναι επίσης αντιφλεγμονώδης, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων πόνου”, λέει ο Shah.

“Ρυθμίστε ένα ξυπνητήρι κάθε ώρα για έναν γρήγορο περίπατο ή σηκωθείτε για να τεντωθείτε για 30 δευτερόλεπτα, κάθε φορά που τελειώνετε ένα task μπροστά στην οθόνη ή περνάτε μέσα από μια ουρά πελατών, συνιστά η Pudvah.

2. Κοιμάσαι με περίεργο τρόπο

Η διατήρηση της ιδανικής στάσης του σώματος δεν έχει να κάνει μόνο με το να κάθεσαι ή να στέκεσαι όρθι@. Σημασία έχει και ο τρόπος που κοιμάσαι, λέει στο SELF η Karen Westervelt, PT, PhD, φυσικοθεραπεύτρια και κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια του University of Vermont College of Nursing and Health Sciences. Αν κοιμάσαι σε μια θέση που βγάζει τη σπονδυλική σου στήλη εκτός γραμμής, μπορεί να καταπονήσεις τους μυς της πλάτης σου.

“Ένας από τους πιο συνηθισμένους ενόχους είναι η εμβρυακή στάση, όπου η σπονδυλική σας στήλη στρογγυλεύει υπερβολικά την πλάτη σας”, λέει η Westervelt. “Αλλά, οποιοσδήποτε τρόπος που ξαπλώνετε μπορεί να είναι προβληματικός, αν σας εμποδίζει να στρίψετε εύκολα -και ενδεχομένως να τεντώσετε- τον κορμό σας, ιδίως αν δεν έχετε πλήρη συνείδηση του τι κάνετε”. Η Westervelt συνιστά “να βάζετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας για να αποτρέψετε τον εαυτό σας από το να γυρίσει αν είστε στο πλάι. Αν προτιμάτε την πλάτη σας, σύρετε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας για να κρατηθείτε σταθεροί. Αν και μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να κουνηθείτε αν είστε μπρούμυτα, ασκεί επιπλέον πίεση στη σπονδυλική σας στήλη – οπότε μάλλον είναι καλύτερα να το αποφύγετε και αυτό”.

3. Παραλείπεις την προθέρμανσή σου

Η άσκηση είναι, συνολικά, καλό πράγμα – μπορεί να βοηθήσει να γίνουν οι μύες σου πιο δυνατοί και πιο ευλύγιστοι, αποτρέποντας ενδεχομένως προβλήματα στη μέση και την πλάτη. Αλλά αν γυμνάζεσαι χωρίς προθέρμανση, μπορεί να πληγωθείς.

“Όταν δεν χρησιμοποιείτε τους μύες σας, μπορεί να σφίξουν. Έτσι, όταν μπαίνετε κατευθείαν σε μια δραστηριότητα, μπορεί να υποστείτε κάποιου είδους τράβηγμα, λέει η Westervelt. “Η πολύ γρήγορη επιστροφή στην άσκηση μετά από έναν τραυματισμό ή μια περίοδο καθιστικής άσκησης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα”, συνεχίζει η Westervelt. “Αν κάθεστε όλη την εβδομάδα και στη συνέχεια περνάτε το πρωί του Σαββάτου φτυαρίζοντας το δρόμο σας, οι μύες της πλάτης σας μπορεί να μην αντέξουν τη δραστηριότητα. Αν δεν είστε εκπαιδευμένοι για να κάνετε αυτό που ζητάτε από το σώμα σας, τότε κινδυνεύετε από τραυματισμό”, λέει η Westervelt.

Οι κινήσεις ανύψωσης – ας πούμε, το να σηκώσεις ένα βαρύ κουτί από το έδαφος ή ένα βαρύ kettlebell στο γυμναστήριο – μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την πλάτη σου.

4. Σηκώνεις κάτι πολύ γρήγορα

“Ακόμα και αν θεωρείτε τον εαυτό σας αξιοπρεπώς σε φόρμα, το να σηκώσετε κάτι έστω και με ελαφρώς λάθος τρόπο, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Αυτό περιλαμβάνει το “λύγισμα και στρίψιμο” ή όταν απλώνετε το χέρι σας για να πιάσετε ένα αντικείμενο από το πάτωμα και στη συνέχεια γυρίζετε γρήγορα προς τη μία πλευρά κατά την άνοδο”, λέει η Westervelt. (Αυτό συνέβη στην Klompien όταν σήκωσε τα μωρά της).

“Επιβαρύνετε τους ιστούς περισσότερο από όσο μπορούν να αντέξουν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των ιστών, φλεγμονή και πόνο”. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κήλη δίσκου, η οποία μπορεί να χρειαστεί μήνες για να επουλωθεί.

5. Ανησυχείς για πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις

Το άγχος δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική σου υγεία – μπορεί επίσης να συμβάλλει στην εμφάνιση πόνου. “Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όταν αισθάνεστε σφιγμένοι, το σώμα σας βρίσκεται σε αυξημένη κατάσταση ευαισθησίας – γεγονός που μπορεί να κάνει κάθε είδους πόνο να μοιάζει χειρότερος”, λέει η Pudvah. “Επιπλέον, όταν έχετε άγχος, μπορεί να κοιμάστε άσχημα, γεγονός που μπορεί έμμεσα να συμβάλλει στα προβλήματα για τον ίδιο λόγο”, επισημαίνει. “Αν είστε πολύ κουρασμένοι, οι μύες σας δεν είναι έτοιμοι να δουλέψουν, οπότε θα βρεθείτε σε μια καμπουριασμένη στάση που μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη”, λέει.

Μπορεί να νιώθεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις πολλά όταν πρόκειται για τραυματισμούς που προκαλούν αιφνίδιο πόνο στην πλάτη, αλλά υπάρχουν πολλά που μπορείς να προσέξεις. Η τακτική άσκηση, η φροντίδα της ψυχικής σου υγείας και η λήψη μικρών μέτρων για την αποφυγή ορισμένων συνηθειών,  μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων.