Τα στάδια σε ένα χωρισμό είναι αρκετά και συνήθως παρόμοια σε κάθε άτομο, είτε μιλάμε για μια σχέση που κράτησε μήνες, είτε κράτησε χρόνια.

Ο χωρισμός είναι δύσκολος ειδικά αν ήταν και αναπάντεχος. Έχεις συνηθίσει σε μία συγκεκριμένη ρουτίνα με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, σε inside jokes και όνειρα για το μέλλον.

Με λίγα λόγια, σε καταλαβαίνουμε και γνωρίζουμε πως θα χρειαστεί χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές σου. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες συνήθειες που σε κρατούν πίσω και καθυστερούν αυτή την επούλωση, τις οποίες συνήθως κάνεις εντελώς ασυναίσθητα.

  1. Τσεκάρεις συνεχώς τη δραστηριότητα του στα social media

Αυτή η συνήθεια είναι αρκετά δελεαστική ειδικά αν είστε ακόμη φίλοι στα social media. Το να τσεκάρεις συνεχώς το τι κάνει, που πηγαίνει και με ποιον, είναι πολύ πιο ψυχοφθόρο από όσο νομίζεις. Θέλεις να νιώθεις πως είσαι μέρος της καθημερινότητας του αλλά στην πραγματικότητα, δεν είσαι πια. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τον κρατήσεις μακριά από το feed σου. Όταν σταματήσεις να βλέπεις κάθε μέρα στιγμές από τη ζωή του, θα καταφέρεις τελικά να σταματήσεις και να αναρωτιέσαι τόσο γι’ αυτόν.

  1. Στέλνεις μηνύματα

Είτε αναπάντητα είτε όχι, ελπίζεις να σου απαντήσει και να υπάρξει μία δεύτερη ευκαιρία. Το να κρατάς ωστόσο επικοινωνία με τον πρώην σου, όσο κι αν σου φαίνεται αρχικά υγιές, δεν είναι. Διέγραψε τον αριθμό, αφαίρεσε τον από τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης και γενικώς απομάκρυνε τον από τον τομέα της επικοινωνίας στη ζωή σου. Για να σημειωθεί κάπου εδώ πως και το να στέλνεις μηνύματα, όσο δύσκολο και αν είναι να κρατηθείς, δείχνει λίγο desperate.

  1. Υπεραναλύεις όσα πήγαν λάθος

Το μυαλό σου μπορεί να γίνει ο χειρότερος εχθρός σου σε τέτοιες στιγμές. Ξαναφέρνεις κατά νου όσα συνέβησαν, όσα είπες ή δεν πρόλαβες να πεις, όσα θα μπορούσες να κάνεις για να σώσεις την κατάσταση, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείσαι, γυρνώντας νοερά στο παρελθόν. Ο χρόνος δεν γυρνά πίσω δυστυχώς ή ευτυχώς και αυτό είναι κάτι που οφείλεις να σεβαστείς. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία, κάνε κάτι για να ξεχαστείς. Βγες μια βόλτα, μίλα με έναν καλό σου φίλο, πήγαινε για γυμναστική ή κάνε κάτι δημιουργικό.

  1. Κρατάς ενθύμια

Ρούχα, δώρα και διάφορα ενθύμια μπορούν μόνο να σου θυμίζουν αυτή τη σχέση με κάθε τρόπο. Σε αυτή την περίπτωση, μην βάζεις λάδι στη φωτιά. Για παράδειγμα, μην κοιμάσαι με το T-shirt που σου είχε χαρίσει. Το καλύτερο θα είναι είτε να τα δωρίσεις σε κάποιον είτε να τα αποθηκεύσεις σε κάποιο κουτί που δεν θα συναντάς εύκολα στο σπίτι.

  1. Μένεις στην προηγούμενη ρουτίνα σου

Αν είχατε ένα στέκι με τον πρώην σου όπου παίρνατε καφέ κάθε πρωί, ήρθε η ώρα να αλλάξεις σημείο. Αν περνούσες καθημερινά για να πας στη δουλειά στο δρόμο κάτω από το σπίτι του, ήρθε η ώρα να διαλέξεις καινούρια διαδρομή. Σε κάθε περίπτωση, όσο απίθανο και αν σου ακούγεται, είναι η πιο σωστή στιγμή για να ενσωματώσεις νέες συνήθεις στο πρόγραμμά σου. Μπορείς να κάνεις όσα ένιωθες πως δεν είχες τον χρόνο να κάνεις πριν, να βγεις με τους φίλους σου περισσότερο και να γνωρίσεις καινούριους ανθρώπους που πριν δεν είχες δώσει την αντίστοιχη ευκαιρία.

featured photo: Unsplash / Pexels / Dishan Lathiya