Ένας χωρισμός μπορεί να παίξει με την αυτοπεποίθηση, με τα ήδη μπερδεμένα συναισθήματα σου και σε αναγκάζει πολλές φορές να πεις ψέματα στον ίδιο σου τον εαυτό.

Ακόμα κι αν ο χωρισμός είναι κοινή απόφαση, δεν παύει να είναι μία δύσκολη στιγμή την οποία πρέπει να αντιμετωπίσεις. Ειδικά όμως αν δεν ήταν ένας χωρισμός που δεν ήθελες και πληγώθηκες, μπορεί ακούσια να παραδεχτείς ψέματα στον ίδιο σου τον εαυτό για να ανακουφίσεις τα συναισθήματα σου.

Κάποια από αυτά τα ψέματα ίσως να τα έχεις σκεφτεί. Μπορεί ακόμα και να τα έχεις πει. Αλλά είναι ακριβώς αυτό. Ψέματα!

«Εγώ φταίω για όλα»

Είναι εύκολο να κατηγορήσεις αποκλειστικά τον εαυτό σου, για ό,τι έχει πάει λάθος στη σχέση ειδικά όταν είσαι ευάλωτη/ευάλωτος. Ωστόσο, υπενθύμισε στον εαυτό σου πως όταν κάτι δεν πάει καλά σε μία σχέση, είναι λάθος και των δύο. Κι αν δεν πρόκειται για ουσιαστικά λάθη, πρόκειται για λάθος χειρισμούς. Το να κατηγορείς τον εαυτό σου σε μία τόσο δύσκολη στιγμή, θα σε καταβάλλει ακόμα περισσότερο.

«Μπορούμε να επανορθώσουμε»

Στην ουσία αυτή η σκέψη είναι που σε κάνει να εξαπατάς τον εαυτό σου, ψάχνοντας τρόπους για να διορθώσεις κάτι που δεν διορθώνεται. Οι ευκαιρίες σίγουρα υπάρχουν για να δίνονται, όμως δεν σημαίνει πως είναι πάντα η ιδανική λύση που θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Άλλωστε αν έφτασες μέχρι το χωρισμό μάλλον εξαρχής κάτι δεν ήταν ιδανικό ή δεν λύθηκε όση προσπάθεια κι αν έκανες.

«Ίσως τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα»

Όταν βρίσκεσαι στη φάση του χωρισμού ειδικά τον πρώτο καιρό προσπαθείς να δικαιολογήσεις οποιαδήποτε κατάσταση, τουλάχιστον σχεδόν οποιαδήποτε κατάσταση, εθελοτυφλώντας και προσπαθώντας να εξηγήσεις και να δικαιολογήσεις καταστάσεις που ενδεχομένως πριν από το χωρισμό να μην μπορούσες να της ανεχτείς. Αν κάτι ήταν τόσο άσχημο πριν από το χωρισμό ώστε να μην μπορέσεις να το διορθώσεις, κατά πάσα

«Όλες οι σχέσεις θέλουν δουλειά»

Όλες οι σχέσεις απαιτούν θυσίες, προσωπικό χρόνο και υποχωρήσεις. Όμως όχι στο σημείο που χάνεις τον εαυτό σου ή που πια δεν είσαι χαρούμενη. Τίποτα δεν πρέπει να το νιώθεις υποχρεωτικό σε μία σχέση. Αν απαιτείται υπερβολική προσπάθεια για να κρατήσεις ζωντανή τη σχέση σου, τότε μάλλον ο χωρισμός ήταν η σωστή απόφαση.

«Θα καταλήξω μόνη»

Η μοναξιά ή ο φόβος του αγνώστου είναι και αυτό που σε κρατάει συνήθως για να μην αφήσεις μία σχέση στην οποία δεν είσαι πια χαρούμενη. Είναι όμως κι αυτό ένα ψέμα που λες στον εαυτό σου. Δεν σε καθορίζει ο άνθρωπος με τον οποίο ήσουν μαζί. Είσαι μία ξεχωριστή προσωπικότητα με θέλω και επιθυμίες. Ναι ο φόβος μπορεί να είναι εκεί, αλλά η μοναξιά δεν είναι ούτε τόσο τρομακτική ούτε μόνιμη. Χρειάζεσαι χρόνο για να επαναπροσδιορίσεις τον εαυτό σου και έπειτα να γνωρίσεις καινούργιους ανθρώπους.