Αν μόλις ξαπλώσεις στο κρεβάτι για να κοιμηθείς παίρνεις το κινητό στο χέρι και αρχίζεις με τη σειρά: Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, email τότε έχεις ξεχάσει πως είναι να σε παίρνει ο ύπνος ούσα χαλαρή. Μήπως να ξεσκονίσεις λίγο τα βιβλία που έχεις πάνω στο κομοδίνο σου;

Το διάβασμα αποτελεί άσκηση για το μυαλό. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που έγινε σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας, μόλις λίγα λεπτά προσεκτικής ανάγνωσης μπορούν να μειώσουν το άγχος έως και 68%, περισσότερο δηλαδή από ένα φλιτζάνι χαμομήλι ή χαλαρωτική μουσική. Ο βασικός λόγος είναι ότι μέσω του διαβάσματος «φεύγουμε» νοητά από την καθημερινότητα και ενεργοποιείται η φαντασία μας.

1. Το διάβασμα μειώνει το άγχος

Το άγχος είναι η κύρια αιτία αϋπνίας. Οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να φύγουν μιας και μέσω ενός βιβλίου μπαίνουμε σε έναν άλλο κόσμο, που ανεξαρτήτως υπόθεσης, μας βοηθά να χαλαρώσουμε περισσότερο από όσο θα χαλαρώναμε υπό τους ήχους της τηλεόρασης.

2. Η όλη διαδικασία είναι ευχάριστη

Όταν μιλάμε για διάβασμα ενός βιβλίου εννοούμε γύρισμα σελίδας, μυρωδιά βιβλιοπωλείου με χαμηλό φωτισμό. Όχι nook ή tablet, μιας και το φως που εκπέμπουν μπορεί να διαταράξει την ηρεμία.

3. Μπορεί να ονειρευτείς τους ήρωες του βιβλίου σου

Δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω του άγχους της καθημερινότητάς σου έχεις κάνει άσχημα όνειρα που σε έχουν οδηγήσει να ξυπνάς ιδρωμένη και να σου χαλάνε όλο το βράδυ ακόμη και την επόμενη ημέρα. Πόσο πιο ωραίο θα ήταν, ειδικά αν διάβαζες ένα βιβλίο με ευχάριστη υπόθεση που εξελίσσεται σε ένα όμορφο μέρος, να ονειρευτείς ότι είσαι μέρος όλου αυτού. Οι πιθανότητες είναι πολλές, υποσυνείδητο είναι αυτό!

4. Είναι η ιδανική συνήθεια πριν τον ύπνο

Η ιδανική βραδινή beauty routine καταλήγει σε ανάγνωση ενός βιβλίου. Έτσι ο οργανισμός σου θα αντιλαμβάνεται ότι τον προετοιμάζεις για ύπνο. Και κάπως έτσι όλα γίνονται πιο εύκολα.

5. Το σώμα και το μυαλό σου ρίχνουν ρυθμούς

Το να κάνεις κάτι χαλαρωτικό πριν τον ύπνο, είναι ό,τι πρέπει ώστε να δώσεις το μήνυμα στο μυαλό και στο σώμα σου ότι ‘τώρα χαλαρώνουμε’. Και τίποτα δεν μπορεί να εκπληρώσει καλύτερα αυτό τον σκοπό από ένα βιβλίο.

Διάβασε ακόμα: 7 τακτικές που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις την αϋπνία
featured image: purewow.com