Έχεις νιώσει ποτέ να μη μπορείς να αναπνεύσεις, να έχεις αφόρητο πονοκέφαλο και να βλέπεις στον ύπνο σου τα χειρότερα όνειρα; Εεε αυτό συνήθως συμβαίνει όταν σε καταβάλει το άγχος. Το άτιμο αυτό συναίσθημα που σε μπλοκάρει σε όλους τους τομείς και σε κάνει να σκέφτεσαι αρνητικά.

Αν το καλοσκεφτείς δεν είναι και πολλά αυτά τα πράγματα που σε αγχώνουν στην καθημερινότητα αλλά και γενικότερα στη ζωή σου. Εμείς, λοιπόν, σου παρουσιάζουμε τις 4 βασικότερες πηγές άγχους αλλά και τον ιδανικότερο τρόπο διαχείρισής τους.

1. Όταν βιώνεις στενάχωρες καταστάσεις

Ο χωρισμός με το αγόρι σου, η αδυναμία εύρεσης εργασίας ή ακόμη χειρότερα η απόλυση, είναι μερικές από αυτές τις στενάχωρες στιγμές που αναπόφευκτα όλοι βιώνουμε στη ζωή μας. Ωστόσο, εσένα δε σου δημιουργούν μόνο άγχος και θλίψη για την παρούσα στιγμή ή για ένα μικρό χρονικό διάστημα αλλά σε βάζουν σε βαθύτερους προβληματισμούς. Αναρωτιέσαι τι πραγματικά αξίζεις ενώ η αυτοεκτίμησή σου σέρνεται στα πατώματα. Για μερικούς ανθρώπους η αποδοχή αυτών των καταστάσεων είναι από πολύ δύσκολη έως και ακατόρθωτη. Μη βάζεις τον εαυτό σου σε τόσο σκληρή δοκιμασία. Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν και σε γεμίζουν ενέργεια, όπως η γυμναστική ή ένας καφές με φίλους. Αν το πάρεις εσύ απόφαση, όλα μετά θα είναι πιο εύκολα.

2. Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος/η με αρνητικές εκπλήξεις

Γενικότερα, τα απρόοπτα τρομάζουν την ανθρώπινη φύση μας. Μας κάνουν να νιώθουμε αδύναμοι και φυσικά… άτυχοι! Όταν βρίσκεσαι μπροστά σε ένα σημαντικό γεγονός και ξαφνικά προκύπτει κάτι μικρό αλλά τόσο καθοριστικό για την εξέλιξη των πραγμάτων, τότε νιώθεις τον κόσμο γύρω σου να καταρρέει. Αυτό που έχεις να κάνεις  είναι να αποβάλεις τις κακές σκέψεις από το μυαλό σου και να αρχίσεις να σκέφτεσαι θετικά. Είναι αυτό που λένε πως «αν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις»!

4 πράγματα που σου προκαλούν άγχος και ο τρόπος να τα διαχειριστείς
unsplash.com

3. Όταν δεν αντιλαμβάνεσαι πλήρως μία κατάσταση

Μία από τις πιο ασαφείς καταστάσεις που ενδέχεται να βιώσεις είναι ο έρωτας. Σου αρέσει κάποιος, τον διεκδικείς και ενώ σου δίνει το σημάδι να προχωρήσεις, κρατάει, παράλληλα, κάποιες άμυνες. Αυτή είναι σίγουρα μία περίπτωση αυξημένου άγχος. Ακόμη και εδώ, όμως, υπάρχει λύση.

Προσπάθησε να κοντρολάρεις τα συναισθήματά σου και να βάλεις μπροστά τη λογική. Κάθε φορά που βλέπεις ότι είσαι έτοιμη να εκραγείς, πάρε μία βαθιά ανάσα και ηρέμησε. Έρευνες, μάλιστα, λένε πως το γράψιμο βοηθάει στον έλεγχο τέτοιων συναισθημάτων.

4. Όταν έχεις βεβαρημμένο πρόγραμμα

Deadlines, υποχρεώσεις και απαιτήσεις, είναι από τα καθημερινά βάσανα όλων μας. Σίγουρα, σου έχει τύχει να πρέπει να παραδώσεις μία εργασία στη σχολή και συγχρόνως να έχεις μία σημαντική αξιολόγηση στη δουλειά. Λογικό είναι να χάνεις τον ύπνο σου. Το άγχος κάνει πάρτι στο μυαλό σου και εσύ νιώθεις ότι δε θα τα καταφέρεις σε κανέναν τομέα!

Για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις, κάνε ένα διάλειμμα. Παρόλο που κατά τη γνώμη σου ένας γρήγορος καφές με την κολλητή σου ή ένα χαλαρωτικό μασάζ είναι χάσιμο χρόνου, σε διαβεβαιώνω ότι θα νιώσεις και πάλι τόσο αναζωογονημένη που θα μπορέσεις να φέρεις εις πέρας τις υποχρεώσεις σου με απόλυτη επιτυχία!

Και να θυμάσαι πως δε μας αποδυναμώνει το άγχος, αλλά ο τρόπος που το διαχειριζόμαστε!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Παράγοντες που δεν περίμενες ότι σου προκαλούν άγχος

featured image: unsplash.com