Δεν μπορείς να νιώσεις τη μαγεία ενός μέρους μέχρι να το επισκεφτείς. Έτσι συμβαίνει και με το Ληξούρι, τη #Ληξουράρα της καρδιάς μας. Όλοι ξέρουν για τις όμορφες παραλίες, αλλά είναι πολλά περισσότερα από αυτές. Είναι το vibe αυτού του τόπου που αποτυπώνεται σαν τατουάζ στη μνήμη σου και θέλεις ξανά να το επισκεφτείς.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, αν μου ζητούσαν να γράψω 33 λόγους για κάτι, οι 17 θα ήταν αοριστίες και σάλτσες. Εδώ, έπρεπε να βγάλω το top-33 από αμέτρητα πράγματα για τα οποία αγαπάω το Ληξούρι. Πάμε:

1. Τους Πετανούς: τι άλλο θα μπορούσε να είναι στο νο.1 πέρα από την ωραιότερη παραλία του νησιού; 2. Το Πόρτο: ο λιμενοβραχίονας όπου κάναμε βουτιές από πιτσιρίκια, το μέρος από όπου έχουν παρελάσει όλοι οι έρωτες του Ληξουρίου 3. Το Inside Bar: εδώ έχει πιει, χορέψει, μάθει μουσική όλο το Ληξούρι. Και μερικοί τυχεροί έχουμε παίξει μουσική κιόλας 4. Το Ξι: ατελείωτα χιλιόμετρα κόκκινης άμμου σε συνδυασμό με το γαλάζιο των νερών και το γκρίζο του ασκίλακα. Αγαπημένη παραλία από τότε που το Averto ήταν μια καντίνα πάνω στην αμμουδιά 5. Τα Λέπεδα: από τα παιδικά χρόνια και το μπάνιο στη λιμνούλα, τα εφηβικά χρόνια με το beach volley και τις κιθάρες τα βράδια, στο τώρα με την ταβέρνα στην αμμουδιά και τα παιδιά των φίλων να παίζουν στη λιμνούλα 6. Τις μουσικές του Αντρέα Πρεντάνου: μουσικές για όλα τα γούστα και τις ώρες από μια κινητή μουσική εγκυκλοπαίδεια 7. Το Νόστιμον Ήμαρ του Φρέντζου: decor και μενού που θα ζήλευε σημερινό μαγαζί της Αθήνας και πάρτυ που έχουν αφήσει ιστορία 8. Την Πλατιά Άμμο: ξεθέωμα η κατάβαση, ξεθέωμα και η ανάβαση, αλλά η θέα και μια βουτιά αρκούσαν για να ξεχάσεις την κούραση σε δευτερόλεπτα 9. Το bar Διόνυσος: αυτό είναι το φροντιστήριο όπου ο Αντρέας μας μαθαίνει μουσική 10. Το Outside: το ομορφότερο καλοκαιρινό club όλων των εποχών 11. Το Fishbones στο Μέγα Λάκκο: ο ορισμός του chill spot. Σεζλόνγκ, ωραίο φαγητό και μουσική. 1 μέρα εκεί και βγάζεις 2 μήνες της Αθήνας από πάνω σου 12. Τη ριγανάδα στα Βάτσα: δεν ξέρω τι και πώς, αλλά είναι υ-πέ-ρο-χη 13. Την Space: το club με την ωραιότερη θέα – “πιάτο” όλο το Ληξούρι 14. Τα Λαγκαδάκια: η πιο cult παραλία στο νησί, με τα πιο κρύα νερά 15. Τα Φαράκια: παραλία δεν το λες, κατσάβραχα είναι αλλά με εκπληκτικά νερά και απόλυτη ησυχία 16. Το ηλιοβασίλεμα στα Κηπούρια: τι να μας πει κι η Σαντορίνη 17. Το παγωτό στο iScream: δεν γράφω περισσότερα γιατί είμαι σε διατροφή (καλά, και τα τρουφάκια) 18. Τα σουβλάκια του Αντώνη: η πιο γευστική πίτα στο σύμπαν 19. Το άγαλμα του Λασκαράτου: γιατί έχει γυρισμένη την πλάτη στους απέναντι 20. Το σουβλάκι του Ντάγκλα: χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο 21. Τον καφέ στο Pero: το ομορφότερο καφέ στο νησί 22. Την κρεατόπιτα: παντού και πάντα 23. Τη διαδρομή για Πετανούς από τον Άγιο Δημήτριο 24. Το ψαράκι στον Αθέρα 25. Τις συναυλίες στο δημοτικό 26. Τη φιλαρμονική με τις μελωδίες της 27. Τη μυρωδιά από τα πρατήρια φούρνου κάθε βράδυ γύρω στις 3μιση 28. Τις βουτιές και το άραγμα στον Λογγό 29. Τις φάρσες που κάναμε μικροί έξω από το νεκροταφείο 30. Το παγωτό λεμόνι στον Μαυροειδή 31. Τον Πασχαλινό καφέ με λιακάδα στην πλατεία 32. Την ανάσταση στην εκκλησίτσα στα Λέπεδα 33. Το πόσο πανέμορφο εξακολουθεί να είναι παρά την παντελή αδιαφορία της πολιτείας για να αποκαταστήσει τις ζημιές του σεισμού του 2014.

Και για να μην με περάσετε για τοπικιστή, υπάρχουν πράγματα που αγαπάω και στο Αργοστόλι, όπως π.χ. την πινακίδα που λέει “Ληξούρι – 24”.

featured image: kefaloniaisland.org