Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος βιώνει άγχος και πολλές φορές αυτοί διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Κάποιοι μπορεί να αγχώνονται περισσότερο για θέματα που έχουν να κάνουν με τη δουλειά τους, την ώρα που κάποιοι άλλοι μπορεί να αγχώνονται για θέματα που έχουν να κάνουν με την προσωπική τους ζωή. Εκτός από τους λόγους που προκαλούν άγχος και στρες, από άτομο σε άτομο διαφέρει επίσης και ο τρόπος που ο καθένας επιλέγει να το διαχειριστεί.

Μπορεί να έχεις διαβάσει αρκετά άρθρα με τις αιτίες που προκαλούν άγχος, υπάρχουν όμως και μερικοί παράγοντες που ίσως να μην έχουν περάσει από το μυαλό σου.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σύστημα, ενώ σύμφωνα με αρκετές έρευνες συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των επιπέδων άγχους. Αν είσαι coffee lover, αυτά τα νέα δεν είναι τα καλύτερα που περίμενες να ακούσεις, αλλά αν τον τελευταίο καιρό νιώθεις υπερβολικό άγχος, τότε απλά δοκίμασε να μειώσεις τις κούπες καφέ που καταναλώνεις καθημερινά.

☀️ → 🕶️ how do you take your coffee?

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη La Colombe Coffee Roasters (@lacolombecoffee) στις

Ζάχαρη

Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση της ζάχαρης με τους λόγους που προκαλούν άγχος και στρες. Μάλιστα, όση περισσότερη ζάχαρη καταναλώνεις τόσο πιθανότερο είναι να αρχίσεις να αγχώνεσαι.

Διαταραχές στον θυρεοειδή

Οι διαταραχές στον θυρεοειδή επηρεάζουν άμεσα τα συναισθήματα μας, αλλά και τη νοητική λειτουργία. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις προβλήματα με τον θυρεοειδή, μπορεί να αρχίσεις να αισθάνεσαι ότι σε καταβάλλει περισσότερο συχνά το άγχος. Σε κάθε περίπτωση σε συμβουλεύουμε να επισκεφτείς έναν γιατρό.

Αλκοόλ

Αρκετοί στρέφονται στο αλκοόλ για να περιορίσουν το άγχος τους, αλλά αυτό απ’ ότι φαίνεται δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με τον εγκέφαλο κάτι που μας καθιστά πιο ευάλωτους στο άγχος.
I am in a smoothie bowl DREAM thanks to the GORGEOUS Lulu of @lulusdreamtown 💙💖💚💙💖💚 Lulu’s creations are always so bright + cheerful, love them 💕✨ Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Smoothie Bowls (@supersmoothiebowl) στις

Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών

Το σώμα μας έχει ανάγκη από συγκεκριμένες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό η έλλειψη τους μπορεί να συνδεθεί με το άγχος. Με το άγχος συνδέονται κυρίως τα χαμηλά επίπεδα λιθίου, βιταμίνης D και μαγνησίου.

Ευαισθησία σε τρόφιμα

Η ευαισθησία σε κάποια τρόφιμα, όπως η γλουτένη ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί είτε να μειώσει είτε να αυξήσει τα επίπεδα άγχους. Γι΄αυτό σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις κάποια τέτοια ευαισθησία δώσε λίγη έμφαση παραπάνω στο πώς το σώμα σου αντιμετωπίζει το άγχος.

Featured Photo: Alexandre Chambon/Unsplash