Ο Ιανουάριος είναι μία νέα αρχή. Μία ευκαιρία να θέσει ο καθένας μας τους προσωπικούς του στόχους, που θέλει να εκπληρώσει μέσα στο νέο έτος. Κάποιοι από αυτούς έχουν να κάνουν με αλλαγές, άλλοι με βελτίωση κι άλλοι πάλι με το ξεκίνημα νέων συνηθειών. Αυτή τη χρονιά, πριν πεις «Εγώ φέτος θα…», θα σου πω τρεις wellness στόχους που δεν πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου. Αλλά και πώς να βρεις πιο εφικτούς και ρεαλιστικούς, τους οποίους θα καταφέρεις να τηρήσεις με μεγαλύτερη επιτυχία.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου του Scranton, εκτιμάται ότι περίπου το 40% των ατόμων θέτουν στόχους για τον εαυτό τους για το νέο έτος. Ο πιο δημοφιλής στόχος, που βάζει 1 στους 5, είναι να χάσουν βάρος και/ή να τρώνε πιο υγιεινά. Ωστόσο, το Forbes αποκαλύπτει ότι μόλις το 8% των ατόμων πετυχαίνουν τους στόχους τους για τη νέα χρονιά.

Τι κάνει λοιπόν τη διαφορά στους στόχους που ακολουθείς και σε αυτούς αυτούς που παρατάς;

New Year’s resolution #1 | Η δίαιτα της νέας χρονιάς!

Για το 2019, ας αφήσουμε τις γρήγορες, περιοριστικές και επικίνδυνες δίαιτες. Πάνω από τα 2/3 των ατόμων που τις ακολουθούν, αποκτούν πάλι και μάλιστα περισσότερο, το χαμένο τους βάρος. Έχε πάντα στο μυαλό σου ότι η ευτυχία δεν καθορίζεται από έναν αριθμό στη ζυγαριά. Ωστόσο, αυτό είναι κόντρα σε αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι που κάνουν δίαιτα.

Το κλειδί είναι η σταθερότητα. Κάνε βελτιώσεις στη διατροφή σου και προσπάθησε να τις διατηρήσεις. Όταν αυτές οι αλλαγές είναι ευχάριστες και νιώθεις καλά με αυτές, τότε έχεις δημιουργήσει μία νέα συνήθεια, συγχαρητήρια! Συμβουλέψου έναν ειδικό για να τα καταφέρεις φέτος με ασφάλεια και επιτυχία, που θα κρατήσει.

New year’s resolution #2 | Ο καταναγκασμός της άσκησης

Τον Ιανουάριο τα γυμναστήρια γεμίζουν από νέους συνδρομητές. Γιατί όμως αυτό δεν συμβαίνει κι άλλους μήνες, όπως τον Φεβρουάριο ή το Μάρτιο; Τι είναι αυτό που κάνει κάποιους να μένουν πιστοί στη φυσική δραστηριότητα που ξεκίνησαν και τους περισσότερους όχι;

Ίσως να φταίει ο τρόπος που προσεγγίζουμε ή θέτουμε τους στόχους μας. Συνήθως ξεκινάμε ή το σκεφτόμαστε ότι θα ξεκινήσουμε με πολύ πάθος, θέτοντας μεγάλες προσδοκίες, ξεχνώντας τις καθημερινές μα ς υποχρεώσεις και τον διαθέσιμο ελεύθερο χρόνος μας, αλλά και τις αντοχές μας. Σαν αποτέλεσμα αυτής της ψυχαναγκαστικής υπερπροσπάθειας που έχουμε καταβάλλει ζορίζοντας τον εαυτό μας, το στρες αυξάνεται περισσότερο. Δεν τα καταφέρνουμε και νιώθουμε βαθιά απογοήτευση που δεν υλοποιήσαμε τον στόχο μας. Σε εκείνο το σημείο είναι που τα παρατάς. Άλλαξε φέτος αυτή την τακτική και ξεκίνα κάτι που σου αρέσει και χωράει στην καθημερινότητα σου, όταν νιώσεις έτοιμη.

New year’s resolution #3 | “Θα έχω περισσότερο χρόνο για να…”

Από τα πιο λανθασμένα resolutions που θέτουμε κάθε χρονιά, αφού η μέρα θα έχει πάντα 24 ώρες. Αυτός ο στόχος μας κάνει να πιέζουμε περισσότερο το ήδη πιεσμένο και αυστηρά χρονομετρημένο μας πρόγραμμα. Σύντομα κάτι τέτοιο θα σε εξαντλήσει και θα τα παρατήσεις, αφού δεν πρόκειται για ρεαλιστικό στόχο.

Η πρόκληση για φέτος, είναι να απομακρύνεις κάτι από αυτά που κάνεις ήδη. Τι θα μπορούσες να διαγράψεις από το καθημερινό σου πρόγραμμα; Με αυτόν τον τρόπο, αυτομάτως έχεις ήδη δημιουργήσει ελεύθερο χρόνο για να βάλεις αυτό που πραγματικά θέλεις να ξεκινήσεις ή να συνεχίσεις να κάνεις καλύτερα από αυτή τη χρονιά. Έτσι λοιπόν, επειδή το να αφαιρέσεις δραστηριότητες που αφορούν την δουλειά ή την οικογένεια σου, δεν είναι εφικτό, η λύση βρίσκεται στις ασχολίες που σου «τρώνε» άσκοπα πολλές φορές εποικοδομητικό χρόνο, όπως οι ώρες που περνάς κάνοντας scroll down στην οθόνη του κινητού σου σε Instagram και άλλα social media. Έστω κι αυτά τα 30 λεπτά ελεύθερου χρόνου μπορεί να είναι τα πιο εποικοδομητικά λεπτά της ημέρας σου, πραγματοποιώντας τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που έθεσες για τη νέα χρονιά. Κάνοντας μία βόλτα με τον σκύλο σου, κόβωντας λαχανικά για να καταναλώνεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σου ή κάτι άλλο που θα σε βελτιώσει σαν άτομο.

Αυτή τη χρονιά, άσε τους μεγαλεπήβολους στόχους. Βάλε ένα τέλος στην ανάληψη περισσότερων καθηκόντων από αυτές που μπορείς να διεκπεραιώσεις μέσα στην καθημερινότητα σου. Κάνε σωστές και ρεαλιστικές αλλαγές βάζοντας τον εαυτό σου και την υγεία σου (πνευματική και φυσική) προτεραιότητα. Αυτό σημαίνει, να ρίξεις μία ειλικρινή ματιά στον τρόπο που τρέφεσαι και ζεις τώρα. Να είσαι ειλικρινής διαπιστώνοντας τι ακριβώς θα ήθελες να αλλάξεις. Ζήτησε βοήθεια για το πετύχεις αν χρειάζεται.

Δες ακόμα:

6 συνδυασμοί τροφών που θα βελτιώσουν τον ύπνο σου

5 πράγματα που κάνει ένας διατροφολόγος κάθε χειμώνα

Μην τα παρατάς: 9 tips για να συνεχίσεις τη διατροφή σου


www.facebook.com/dietliciousgr | www.instagram.com/dietlicious.gr/

featured image: PureWow