Όλη η περίοδος από τον Νοέμβριο μέχρι και τις αρχές της νέας χρονιάς μπορεί να γίνει πολύ εξουθενωτική. Βρίσκεσαι σε έναν αγώνα εύρεσης χρόνου, προορισμών, συνταγών και δώρων. Κουράστηκες, το καταλαβαίνουμε. Αλλά, ο Ιανουάριος με έναν παράξενο τρόπο μπορεί να σε ξεκουράσει και να σε ξανακάνει δημιουργική.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να θέσεις τους σωστούς στόχους και να να σημειώσεις κάπου που να βλέπεις συχνά τα παρακάτω πέντε tips.

Σταμάτησε να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου

Ξεκινάς να μη νιώθεις δημιουργική όταν αρχίσεις να σκέφτεσαι πως δεν είσαι. Ο εγκέφαλός σου γεμίζει με αρνητικές σκέψεις που κινδυνεύουν να γίνουν πεποιθήσεις. Σκέφτεσαι ότι μέσα σε όλη αυτή την κούραση των γιορτών, λίγες μόνο μέρες μεσολαβούν και μετά μπαίνεις ξανά στην καθημερινότητα. Βομβαρδίζεσαι με σκέψεις για τη δουλειά, την καθημερινότητα, τον κτηνίατρο και όλες τις άλλες εκκρεμότητες που άφησες για τη νέα χρονιά. Τι από όλα αυτά ισχύει όμως;

Εσύ καθορίζεις το πρόγραμμά σου και μόνο εσύ ξέρεις πότε πρέπει να γίνει τι. Τη στιγμή που αρχίζεις να πείθεις τον εαυτό σου πως δεν έχει χρόνο ή δε θα τα καταφέρει, αναγνώρισε αυτές ακριβώς τις σκέψεις. Είναι πραγματικές ή απλά έχεις μάθει να σκέφτεσαι αρνητικά; Αν ισχύει το δεύτερο, διορθώνεται.

Βασίσου στα χόμπυ σου

Βρες αυτό στο οποίο είσαι πραγματικά καλή και εξάσκησε το. Είναι προτιμότερο να δαπανήσεις χρόνο σε κάτι που ξέρεις ότι ήδη κατέχεις, παρά να προσπαθείς να μάθεις κάτι το οποίο περισσότερο θα σε εκνευρίζει και θα μειώνει την αυτοπεποίθησή σου από το να σου κάνει καλό. Είσαι καλή στο να ζωγραφίζεις; Ξεκίνησε μαθήματα σε μια άλλη τεχνική. Σε χαλαρώνει το να φτιάχνεις κοσμήματα; Επένδυσε χρόνο σε αυτό. Ό,τι κι αν είναι -από το να χρωματίζεις ένα colouring book μέχρι το να πλέκεις- απλά κάνε το!

Επίτρεψε στον εαυτό σου να αποτύχει

Όπως έχει πει και ο Henry Ford: “Failure is simply the opportunity to begin again, this time more intelligently“. Αν δεν σταματήσεις τον εσωτερικό κριτή σου, ο φόβος είναι το μοναδικό πράγμα που θα σε καθορίζει. Ξέρεις πολύ καλά πως αυτό δεν έχει κανένα νόημα. Αν ακούγαμε μόνο τον φόβο της αποτυχίας δε θα είχαμε μάθει ποτέ να περπατάμε ή να κάνουμε ποδήλατο. Μπορείς να φανταστείς μια τέτοια ζωή; Όχι. Δες την αποτυχία σαν μια ευκαιρία να κερδίσεις περισσότερες εμπειρίες.

Κάνε την χαλάρωση προτεραιότητα

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει πως όταν είσαι πραγματικά χαλαρή έχεις τις πιο δημιουργικές ιδέες. Στιγμές που είσαι στο ντους ή λίγο πριν σε πάρει ο ύπνος ο εγκέφαλός σου σού δίνει αρκετή έμπνευση. Προσπάθησε να μετατρέψεις τα καθημερινά σου rituals που σε χαλαρώνουν και σε κάνουν να νιώθεις safe σε πηγές έμπνευσης. Η βόλτα με τον σκύλο σου, το βραδινό σου ντους ή τα δεκαπέντε λεπτά σου στο κρεβάτι πριν κοιμηθείς μπορούν να σε μετατρέψουν σε πραγματικό καλλιτέχνη. Για αυτό, προτείνουμε να έχεις δίπλα στο κομοδίνο σου ή μέσα στην τσάντα σου πάντα ένα notebook.

Επένδυσε στη συνεργασία

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αφού η έμπνευση είναι προσωπική υπόθεση. Ωστόσο, αν αρχίσεις να μοιράζεσαι τις ιδέες σου και να πιστεύεις και στις ικανότητες των άλλων, θα δεις όσα οραματίζεσαι να παίρνουν σάρκα και οστά. Την επόμενη φορά που θα έχεις μια ενδιαφέρουσα ιδέα, έκφρασέ τη σε έναν φίλο ή συνάδελφό σου. Είναι πολύ πιθανό να την πάει ένα βήμα παρακάτω και να δημιουργήσετε κάτι πραγματικά όμορφο. Συνήθως, σε τέτοιες στιγμές, αν ο συνομιλητής σου έχει έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης (πιο πρακτικό ή πιο ριζοσπαστικό) θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις και σημεία που ίσως σε δυσκόλευαν στην υλοποίηση ή την ανάπτυξη. Και ναι, το έχεις ανάγκη αυτό.

Δες ακόμα:

4 συνήθειες που σε κάνουν λιγότερο δημιουργική και πώς να τις σταματήσεις


featured image: PureWow