Υπάρχουν συνήθειες, οι οποίες δεν είναι ωφέλιμες, στις οποίες αναλώνεσαι χωρίς να το καταλαβαίνεις και σου στερούν χρόνο και ενέργεια.

Με αφορμή αυτό και με τη βοήθεια της Erin Falconer, μοιραζόμαστε 4 τέτοιες συνήθειες αλλά και τρόπους για να τις αποφύγεις, ώστε να μην ξεφεύγεις από τον τελικό σου στόχο.

Πράγματα τα οποία είναι σημαντικά για τους άλλους

Αρκετός είναι ο χρόνος που δαπανάς σε πράγματα που έχουν σημασία για άλλους και η παγίδα είναι ότι δεν είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για τέτοιου είδους πράγματα. Αν δεν πάρεις το χρόνο να τα κατηγοριοποιήσεις και να τα αξιολογήσεις, θα καταλήξεις να ανησυχείς για αγωνίες και στόχους άλλων. Πολλές φορές θα φανεί ότι «πρέπει» να το κάνεις αυτό, ότι είναι υποχρέωσή σου, ότι σαν καλή φίλη/αδερφή/συνάδελφος οφείλεις να ασχοληθείς, πράγμα όμως που σου θα σου στερήσει ενέργεια χωρίς κανένα όφελος για εσένα. Για να αποφύγεις παρόμοιες καταστάσεις θα πρέπει οι στόχοι και οι αξίες σου είναι ξεκάθαροι στο δικό σου μυαλό. Ένας εύκολος τρόπος να το κάνεις είναι να διαλέξεις τρεις βασικούς στόχους- έναν προσωπικό, έναν επαγγελματικό και έναν σχετικό με τη σχέση και τη συντροφικότητα που επιδιώκεις- και να εστιάσεις σε αυτούς σε καθημερινή βάση χωρίς να παρεκκλίνεις εύκολα.

Multitasking

Όπως είναι δύσκολο να εστιάσεις σε πολλούς στόχους ταυτόχρονα, έτσι είναι δύσκολο να μπορείς να είσαι παραγωγική κάνοντας πολλά πράγματα την ίδια περίοδο. Αν λάβεις υπόψη σου και τους διάφορους περισπασμούς που μπορούν να σε αποσπάσουν -όπως κινητό, Instagram, Facebook- τότε καταλαβαίνεις ότι είναι πολύ εύκολο να ξεφύγεις. Ακόμα και ένα σημαντικό email να λάβεις, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσεις κάτι στη μέση για να απαντήσεις. Δεν θα έπρεπε καν να το ελέγξεις, γιατί η καθυστέρηση που θα προκληθεί υπολογίζεται περίπου στα 23 λεπτά! Ο τρόπος για να αποφύγεις αντίστοιχες καταστάσεις είναι να προγραμματίσεις κάποια διαλείμματα μέσα στην ημέρα, στα οποία μπορείς να τσεκάρεις τα email, τα social media σου ή να ασχοληθείς με ο,τι άλλο θέλεις, άσχετο με τις υποχρεώσεις της ημέρας.

Σχέσεις χωρίς όρια

Είναι το “σύνδρομο” κάποιων ανθρώπων να εκμεταλλεύονται τις σχέσεις τους μαζί σου ώστε να σου ζητούν συχνά χάρες και να σου δίνουν λόγους προκειμένου να τους εξυπηρετήσεις, χωρίς να τους περνάει από το μυαλό ότι εσύ μπορεί να είσαι απασχολημένη. Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που κάτι είναι επείγον ή χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και βοήθειας αλλά τις περισσότερες φορές αυτό που σου ζητείται μπορεί να περιμένει. Αν, όμως, οι άνθρωποι στο περιβάλλον σου έχουν μάθει και περιμένουν άμεση απάντηση από εσένα θα είναι δύσκολο να τους κάνεις να συνηθίσουν σε νέα τάξη πραγμάτων.  Αυτό,βέβαια, δεν σημαίνει ότι είναι ακατόρθωτο, ειδικά αν σε σέβονται και εκτιμούν όλα αυτά που έχεις κάνει για αυτούς. Είναι πιο σημαντικό όταν είσαι μαζί τους να είσαι 100% εκεί, οπότε ρύθμισέ το ώστε να μην συμπίπτει με στιγμές που είσαι απασχολημένη με κάτι άλλο. Η ποιότητα του χρόνου που περνάτε μαζί έχει σημασία, όχι η ποσότητα.

Εμφάνιση

Κι όμως. Οι γυναίκες (κυρίως) ξοδεύουμε φαιά ουσία στο πώς μας βλέπουν οι άλλοι, μη δίνοντας σημασία σε πιο ουσιαστικά πράγματα. Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσεις ότι το κάνεις, ώστε να μπορέσεις στη συνέχεια να το διορθώσεις. Για παράδειγμα, όταν πηγαίνεις σε μια συνέντευξη για δουλειά, μην εστιάζεις μόνο στο τι θα βάλεις ή στο πως θα φτιάξεις τα μαλλιά σου, αλλά στο να προετοιμαστείς κατάλληλα για αυτή, δείχνοντας έτσι σεβασμό στον εαυτό σου αλλά και στους υπόλοιπους. Τώρα αν έχεις κάποιες ιδιοτροπίες στο κομμάτι της εμφάνισης φρόντισε να προετοιμαστείς ανάλογα (σιδέρωσε τα ρούχα σου, ίσιωσε τα μαλλιά σου, περιποιήσου τα νύχια σου) χωρίς αυτή η προετοιμασία να σου στερήσει χρόνο και ενέργεια από την ουσία. Και καλό θα είναι να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι πολλά από αυτά στα οποία εσύ δίνεις σημασία, οι γύρω σου μπορεί να μην τα προσέχουν καν.

Δες ακόμα: 4 στόχοι καριέρας που αξίζει να επικεντρωθείς

featured image: purewow.com