Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας είναι εκείνη που γίνεται μαμά. Ένα είναι σίγουρο: Ακόμα κι αν μερικά πράγματα γίνονται από ένστικτο, υπάρχουν κάποια βιβλία που σε προετοιμάζουν για όλες αυτές τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν και σε καθοδηγούν να βρεις λύση στις πιο απαιτητικές καταστάσεις.

Αυτά είναι τα 11 βιβλία που αξίζει να προσθέσεις στη βιβλιοθήκη σου εάν είσαι ή πρόκειται να γίνεις μαμά!

1. Μητρότητα – Τσούμπα Γεωργία & Τζωρτζακάκη Κατερίνα

Ειλικρινείς και λυτρωτικοί διάλογοι μεταξύ μητέρων με φόντο τη σύγχρονη “παιδοκεντρική” κοινωνία.

2. Μητέρα για πρώτη φορά – Κέιτ Φάιτζες

Μητρότητα: Ένα συγκλονιστικό από πολλές απόψεις γεγονός που λίγες γυναίκες είναι προετοιμασμένες για το τι θα αντιμετωπίσουν. Αυτό σκιαγραφείται μέσα στο “Μητέρα για πρώτη φορά” και απομυθοποιεί τις μαμάδες που δεν αισθάνονται χαρούμενες όλες τις μέρες

3. Σωστοί γονείς, ευτυχισμένα παιδιά – Ελένη Δραγάση-Σηφάκη

Μια μεθοδολογική προσέγγιση της συμβουλευτικής σε διαχρονικά θέματα που αφορούν την οικογένεια και την ανατροφή των παιδιών. Αλλά και τον ρόλο της μητέρας.

pregnantchicken.com

4. Πειθαρχία χωρίς τιμωρία – Arnall Judy

Ένα βιβλίο που διαχωρίζει την τιμωρία από την πειθαρχία όπως ξεκαθαρίζει και στον τίτλο του. Ένα δύσκολο ανάγνωσμα, αφού απευθύνεται στη μητέρα που αντιλαμβάνεται ότι για να αλλάξει το παιδί της πρέπει πρώτα να αλλάξει τον εαυτό της.

5. Η Πρόκληση να είμαστε γονείς – Dreikurs Rudolf

Βιβλίο-εφόδιο για τη νέα μητέρα. Δίνει πρακτικές συμβουλές αντιμετώπισης καθημερινών «κρίσεων», αλλά παρουσιάζει και μια μέθοδο διαπαιδαγώγησης βασισμένη στην αρχή του “Δεν υπάρχουν κακά παιδιά, μόνο δυστυχισμένα και αποθαρρυμένα παιδιά”.

6. Εκπαιδεύοντας τα παιδιά: Όρια στην παιδική παντοδυναμία – Naouri Aldo

Ο Γάλλος παιδίατρος Ναουρί σε ένα εξαιρετικό σύγγραμμα, κατηγορεί τους σύγχρονους γονείς για δήθεν στοργή προς τα παιδιά τους. Χωρίς να τα διαπαιδαγωγούν αλλά προάγοντας την παιδική παντοδυναμία.

designmom.com

7. Μια μητέρα γεννιέται – Stern Daniel, Bruschweiler Stern Maria

Πώς η απόκτηση ενός παιδιού επηρεάζει κάθε προσωπική σχέση μιας γυναίκας και πώς μια μητέρα γεννιέται ψυχικά; Μέσα από τέτοιου είδους ερωτήματα και απαντήσεις αποδίδεται η ψυχολογία της νέας μητέρας με ακρίβεια μέσα από αυτό αυτό το βιβλίο.

8. Η ανακάλυψη του παιδιού – Maria Montessori

Η Maria Montessori είναι μια Ιταλίδα παιδαγωγός που επινόησε ολόκληρο παιδαγωγικό σύστημα, το οποίο αποτέλεσε πρωτοπορία για την εποχή του και ακόμα εφαρμόζεται. Μέσα από το βιβλίο της ξαναθέτει τις βάσεις για την αναγνώριση των πραγματικών αναγκών των παιδιών.

9. Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο – Alexander Jessica,Sandahl Iben Dissing

Τι κάνουν οι Δανοί καλύτερα από εμας; Παραδείγματα που εμπνέουν αλλά και πρακτικές συμβουλές που θα βοηθήσουν τη νέα μητέρα να αναθρέψει ευτυχισμένα παιδιά.

10. Δύσκολες μητέρες – Apter Terri

Η σχέση μητέρας-παιδιού διακρίνεται από μια πολυπλοκότητα και το συγκεκριμένο βιβλίο αναλύει τους τύπους μητέρων που συντελούν στο πόσο επιτυχημένη θα είναι αυτή η σχέση.

pinterest.de

11. Τα χέρια της μητέρας – Recalcati Massimo

Όταν ένας ψυχαναλυτής καταπιάνεται με το θέμα της μητρότητας, μας δίνει ένα ιδιαίτερο ανάγνωσμα χωρίς εκλαϊκεύσεις. Γεμάτο διαφορετικές προσεγγίσεις που σε βάζουν σε σκέψεις.

Δες ακόμα:

Οι φωτογραφίες που ως μαμάδες δεν έχουμε βγάλει ακόμα

10 πράγματα για τα οποία ανησυχεί μια νέα μαμά ενώ δεν θα έπρεπε

Είναι οι Alloparents το μυστικό για να αγαπήσεις τον ρόλο της μαμάς;


featured image: Unsplash|Ella Jardim