Μερικές φορές, μια φωτογραφία μπορεί να προκαλέσει καταιγίδα συναισθημάτων μέσα μας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην καλή γωνία λήψης ή απλά στην κατάλληλη στιγμή. Σίγουρα, το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτείς όταν είσαι άυπνη πάνω από ένα εικοσιτετράωρο, είναι να βγάλεις φωτογραφίες την ώρα που ταΐζεις το μωρό.

Μια φωτογραφία που όταν τελικά την βγάλεις γίνεται η αφορμή να συνειδητοποιήσεις αυτό που δεν είχες σκεφτεί ποτέ πριν: Ότι κάνεις την πιο δύσκολη δουλειά του κόσμου. Είσαι μαμά.

Είναι αυτή η απλή καταγραφή της πραγματικότητας που έχει μείνει αναλλοίωτη μέσα από τη φωτογραφία που σε κάνει να το συνειδητοποιήσεις. Άπειρες στιγμές που χαρακτηρίζουν την μητρότητα, περνάνε και χάνονται. Γιατί δε βρέθηκε κανείς να τις απαθανατίσει.

Καθημερινά μαζί με τα παιδιά μας ζούμε στιγμές αστείες, όμορφες, ξεχωριστές στιγμές. Που κανείς δεν πρόλαβε ή δεν σκέφτηκε να τις “κλείσει” σε μια φωτογραφία.

Ή μήπως δεν συμβαίνει ακριβώς αυτό;

Όταν η μαμά παίζει στο χαλί αγκαλιασμένη με τα παιδιά, ο μπαμπάς σηκώνει το κινητό για να βγάλει αυτή την υπέροχα αυθόρμητη φωτογραφία που τελικά δεν βγήκε ποτέ. Γιατί η μαμά δεν ήταν χτενισμένη, ούτε βαμμένη, ούτε φορούσε κάποιο t-shirt με ινσταγκραμικό quote.

Άλλη μια φωτογραφία που δεν βγήκε γιατί δεν ήταν στημένη και άρα ακατάλληλη φωτογραφία για να την ανεβάσει στα social media.

Άλλη μια φωτογραφία που δεν βγήκε γιατί η μαμά εκνευρίζεται με τις απροειδοποίητες λήψεις .

Λοιπόν, μπαμπάδες, ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση.

Όσο κι αν παραπονιέται ότι το πρόσωπο της είναι θαμπό, ότι τα μάτια της έχουν σακούλες και μαύρους κύκλους από την κούραση και ότι τα μαλλιά της είναι πιασμένα σε έναν ατημέλητο κότσο, εσείς βγάλτε την φωτογραφία!

Ναι, αυτή τη φωτογραφία με τις χίλιες δυο ατέλειες, με την απουσία μακιγιάζ αλλά με όλα τα συναισθήματα που καθρεφτίζονται στα μάτια μιας μαμάς που παίζει με τα παιδιά της.

Μια φωτογραφία που θα της θυμίζει τις νύχτες που δεν κοιμόταν, αλλά και ότι το πρωί ξύπναγε αγκαλιά με το μωρό.

Μια φωτογραφία που θα της θυμίζει το κλάμα αλλά και το πρώτο του χαμόγελο.

Μια φωτογραφία που θα της θυμίζει πόσο δύσκολη, αλλά και πόσο καταπληκτικά υπέροχη είναι η μητρότητα.

Κι αυτή είναι η τεράστια διαφορά αυτής της φωτογραφίας από τις υπόλοιπες που έχεις στηθεί για να τις βγάλεις. Η ομορφιά της καθημερινής στιγμής χωρίς επιτηδεύσεις.

Γι’ αυτό μπαμπάδες, μη διστάσετε λεπτό την επόμενη φορά που θα εκτυλίσσεται μπροστά σας μια τέτοια μεγαλειώδης στιγμή. Θα είναι από εκείνες τις λίγες φωτογραφίες που θα σας ευγνωμονεί η μαμά μόλις την τραβήξετε και την επόμενη μέρα ίσως την δει τυχαία στο κινητό της. Ίσως τη βγάλατε αυτή τη φωτογραφία και ακόμα αγνοεί την ύπαρξη της. Ακόμα καλύτερα.

Και συνεχίστε να απαθανατίζετε τέτοιες στιγμές με αυθόρμητες αγκαλιές και αληθινά χαμόγελα. Θα είναι οι πολύτιμες φωτογραφίες που θα σας θυμίζουν όλα όσα θα θέλετε να θυμάστε. Κάποια μέρα που θα ξεκαθαρίζετε την μνήμη του κινητού από άχρηστες εφαρμογές. Σίγουρα, καμία selfie δεν κρύβει τόσα συναισθήματα.

Χωρίς πόζα, μόνο αυθεντικότητα!

Απλά βγάλτε την φωτογραφία.


featured image: Unsplash|Jessica To’oto’o