Πιάνεις συνεχώς τον εαυτό σου να έχει νεύρα χωρίς κάποιο εμφανή λόγο; Υπάρχουν κάποια αίτια που ίσως δεν είχες σκεφτεί μέχρι τώρα.

Εκνευρισμός, φωνή, ρυτίδες. Όλα αυτά για κάποια mood swings που δεν μπορείς με τίποτα να εξηγήσεις. Εκεί που όλα κυλούν ομαλά, βρίσκεις τον εαυτό σου να έχει νεύρα και να μην ξέρει πως να το διαχειριστεί. Και να μία αλήθεια που ίσως δεν είχες επεξεργαστεί. Δεν υπάρχουν νεύρα χωρίς λόγο. Μπορεί ο λόγος να μην σου φανεί ιδιαίτερα σημαντικός, αλλά πάντα υπάρχει. Και υπάρχουν 10 συνηθισμένοι λόγοι που σου δημιουργούν νεύρα, χωρίς να το συνειδητοποιείς:

1. Κάτι σε προκαλεί υποσυνείδητα

Αν έχεις νεύρα χωρίς κάποιο φανερό λόγο, μπορεί να έχεις ενοχληθεί με κάτι που δεν συνειδητοποιείς ότι σε ενοχλεί. Υπάρχουν κάποια ερεθίσματα που δεν αντιλαμβάνεσαι ότι σου προκαλούν νεύρα. Κάποια οσμή, εικόνα ή αυτόματες σκέψεις ίσως συνδεδεμένες με τραυματικές εμπειρίες, μπορούν να αλλάξουν άμεσα τη διάθεση σου. Παρατήρησε λοιπόν τους εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες που προηγούνται πριν οδηγηθείς στο θυμό για να καταλάβεις τι μπορεί να ευθύνεται. Υπάρχουν περιπτώσεις επίσης, της μετα-τραυματικής διαταραχής όπου ο θυμός είναι βασικό σύμπτωμα.

2. Δεν εκφράζεις αυτά που σε ενοχλούν

Μπορεί να συμβεί σε κάθε σχέση στη ζωή σου. Αν συσσωρεύεις πράγματα μέσα σου, είναι πολύ λογικό να κάνεις ξεσπάσματα θυμού. Είναι η αντίδραση του νευρικού σου συστήματος προκειμένου να εξωτερικεύσει όλα όσα πνίγεις στην καθημερινότητα σου. Εκφράσου, γιατί όσο αποθηκεύεις συναισθήματα μέσα σου, τόσο αυτά θα φωνάζουν. 

3. Άγχος, άγχος, άγχος

Τα νεύρα σου έχουν επιστημονική εξήγηση. Είναι πηγή και σύμπτωμα άγχους. Θυμάσαι την τελευταία φορά που φώναξες στο συγκάτοικο σου πριν μία σοβαρή συνέντευξη; Το άγχος που νιώθεις πριν από κάποια απόφαση, αλλαγή ή ρίσκο συνδέεται άμεσα με τον εκνευρισμό που νιώθεις. Όταν νιώθεις πως σε καταβάλλει, μίλα σε κάποιον κοντινό σου ή βγες μία βόλτα. Η οικειότητα αλλά και ο καθαρός αέρας θα σε βοηθήσουν πολύ. Αναπνοές. Ψυχραιμία. Το έχεις.

4. Κατάθλιψη;

Ενώ η κατάθλιψη συνήθως συνδέεται με την έλλειψη διάθεσης, την αλλαγή στην όρεξη ή και την κούραση, ο θυμός είναι εξίσου σύμπτωμα της. Αυτό το ανεξέλεγκτο συναίσθημα νεύρων που νιώθεις ενάντια σε όλους και όλα, μπορεί να είναι ένδειξη κατάθλιψης. Με τη βοήθεια κάποιου ειδικού, θα μπορέσεις να εμβαθύνεις σχετικά με το πώς αισθάνεσαι μέσα σε όλο αυτό.

5. Μπορεί και να φοβάσαι

Είσαι στο δρόμο, οδηγείς. Όλα είναι εντάξει μέχρι να πεταχτεί μπροστά σου ένα αμάξι με μεγάλη ταχύτητα. Νεύρα, φωνές και όλα από την αρχή. Και μπορεί αυτό το συναίσθημα να διαρκέσει όλη την υπόλοιπη ημέρα. Ο λόγος για τα νεύρα σου είναι ο φόβος που αναδύθηκε μέσα σου. Ο φόβος για κάποιο ατύχημα, ζημιά ή ακόμη και αν θα τα καταφέρεις. Οι σκέψεις αυτές κορυφώνονται με αποτέλεσμα να μην μπορείς να ελέγξεις τα νεύρα, το φόβο και το άγχος σου.

6. Πεινάς

Το hangry (hungry & angry) είναι ένας πιθανός λόγος που έχεις συχνά νεύρα. Αν δεν δίνεις στον οργανισμό σου την απαραίτητη ενέργεια, είτε επειδή τρέχεις όλη μέρα είτε επειδή προτιμάς να φας κάτι σε fast food, είναι λογικό να παραπονεθεί. Το νερό επίσης παίζει σημαντικό ρόλο. Η ενυδάτωση σου προσφέρει  περισσότερη ευεξία μέσα στη μέρα. Φρόντισε λοιπόν να έχεις μπολάκια με υγιεινό σπιτικό φαγητό ή κάποια μικρά snack, όπως φρούτα και ξηρούς καρπούς αλλά και, ένα μπουκάλι νερό πάντα δίπλα σου.

7. Ίσως φταίει κάποια φαρμακευτική αγωγή που ξεκινάς και σταματάς

Αν για παράδειγμα παίρνεις κάποια αντικαταθλιπτικά, τα οποία μία ξεκινάς και μία σταματάς, είναι πιθανό να έχεις συμπτώματα στην ψυχολογία σου. Το on-off σε φαρμακευτικές αγωγές έχουν επίδραση στα νεύρα σου και στα ξεσπάσματα θυμού. Καλό είναι να συμβουλευτείς το γιατρό σου πριν προχωρήσεις σε κάποια τέτοια ενέργεια.