Όταν περνάς μία περίοδο οποιουδήποτε χωρισμού, συνήθως στρέφεσαι στον φίλο σου για στήριξη. Όταν όμως “χωρίζεις” από αυτό το άτομο, σε ποιον στρέφεσαι; Η περίοδος απομάκρυνσης με έναν καλό σου φίλο μπορεί να αποβεί δύσκολη, όσο και σίγουρη αν ένιωθες για την απόφαση σου.

Πότε ξέρεις ότι είναι η σωστή στιγμή να απομακρυνθείς από μία φιλία;

Πολλές φορές, έχεις ξεπεράσει κάποια φιλία προ πολλού αλλά μένεις σε αυτή, λόγω ιστορίας. Η ιστορία έχει να κάνει με φίλους από το σχολείο, από το Πανεπιστήμιο ή ακριβώς επειδή υπάρχει άνεση μεταξύ σας.  Ωστόσο, όταν βρίσκεις τον εαυτό σου να λέει συχνά ότι δεν αισθάνεται ανετά μαζί του/της, πρέπει να το ξανά σκεφτείς. Το να σταματήσεις αν νιώθεις άνετα, να μη νιώθεις τον απαραίτητο σεβασμό ή το να βλέπεις πως οι απόψεις σας είναι διαμετρικά αντίθετες, είναι εξίσου σημάδια.

Πώς λοιπόν απομακρύνεσαι;

Πρέπει πρώτα από όλα να είσαι ειλικρινής. Κάνε την άβολη συζήτηση. Οφείλεις μία εξήγηση σε αυτόν που έχετε περάσει κάποια πράγματα και έχετε μοιραστεί πολλά. Είναι σημαντικό να είσαι ανοιχτή στο διάλογο και να ακούσεις και την άλλη άποψη. Εξήγησε τους λόγους που φεύγεις και δεν μπορείς να συμβαδίσεις με την επαφή αυτή. Φρόντισε όταν αποχωρείς από μία τέτοια σχέση, να μη φεύγεις με κακία ή κριτική. Να φεύγεις ελπίζοντας το καλύτερο τόσο για το φίλο σου όσο και για εσένα. Μερικές φορές, το να χωρίζουν οι δρόμοι σημαίνει πως έχετε μία ευκαιρία να δείτε και οι δύο τα πράγματα διαφορετικά.

Πώς επουλώνεις τις πληγές σου μετά από αυτό;

Όταν χωρίζεις σε μια φιλία, νιώθεις το κενό που έχει κάθε είδος χωρισμού. Είναι λοιπόν σημαντικό να προσέχεις τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια επούλωσης των πληγών σου. Δες την ηρεμία και τη μοναξιά σαν μία ευκαιρία να επαναπροσδιορίσεις την ταυτότητα σου. Όταν απομακρύνεσαι επίσης από κάποιον τοξικό φίλο, έχεις την ευκαιρία να “αδειάσεις” το μυαλό σου. Καθαρίζεις τις σκέψεις σου από τις διαφωνίες, από την αρνητική ενέργεια και τα vibes που σε επηρέαζαν. Ξεκινάς να βλέπεις περισσότερο το τι πιστεύεις εσύ και όχι αυτό που θα χαίρονταν να ακούσουν οι άλλοι για εσένα. Αν κάνεις λοιπόν focus στο τι οφέλη κρύβει αυτή απομάκρυνση, ειδικά να ήταν και δική σου απόφαση, η επούλωση θα γίνει πολύ πιο εποικοδομητικά από όσο περίμενες.

featured photo: Pexels.com/@adrienn