Ενώ μερικοί θα καθαρίσουν θρησκευτικά το πρόσωπό τους δύο φορές την ημέρα, άλλοι ίσως θεωρούν τον πρωινό καθαρισμό απολύτως περιττό. Παρακάτω θα βρεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να πλένεις το πρόσωπό σου μόλις ξυπνήσεις.

Απομακρύνει το σμήγμα

Αν και μπορεί να αισθάνεσαι το δέρμα σου καθαρό μόλις ξυπνήσεις, εντούτοις κατά τη διάρκεια της νύχτας η επιδερμίδα σου συνεχίζει να παράγει έλαια και σμήγμα που μπορεί να φράξει τους πόρους. Σκέψου να απλώσεις την κρέμα σου και μετά το make up σου σε δέρμα που δεν είναι απόλυτα καθαρό.

Επιτρέπει καλύτερη απορρόφηση των προϊόντων

Ο πρωινός καθαρισμός θα απομακρύνει μαζί με τα περιττά έλαια και τυχόν υπολείμματα μακιγιάζ που μπορεί να σου είχαν ξεφύγει από το προηγούμενο βράδυ. Έτσι η κρέμα σου θα διεισδύσει καλύτερα στην επιδερμίδα. Και το μακιγιάζ σου θα στρώσει πιο ομαλά σε ένα καθαρό και σωστά ενυδατωμένο δέρμα.

Εξαρτάται από τον τύπο της επιδερμίδας σου

Ο υπερβολικός καθαρισμός του δέρματος μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και τα αντίθετα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, τα καθαριστικά που απευθύνονται σε λιπαρό δέρμα και στην επιδερμίδα που είναι επιρρεπής στην ακμή περιέχουν συνήθως ισχυρά συστατικά που μπορούν να απομακρύνουν την υγρασία όταν χρησιμοποιούνται τόσο το πρωί όσο και το βράδυ. Αντίστοιχα το ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα μπορεί να ωφεληθεί από έναν συχνό, απαλό καθαρισμό ενώ η μεικτή επιδερμίδα μπορεί να χρειαστεί να πλυθεί δύο φορές την ημέρα.

Αποτρέπει την αποτελεσματικότητα των προϊόντων της βραδινής σου περιποίησης

Ενώ ο καθαρισμός το πρωί είναι μια ευκαιρία για την καλύτερη απορρόφηση των προϊόντων, από την άλλη πλευρά μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της βραδινής ρουτίνας. Σύμφωνα με τον Richard Parker, ιδρυτή και διευθυντή έρευνας και ανάπτυξης για το RATIONALE. Ο ίδιος λέει ότι τα ενεργά συστατικά που χρησιμοποιούνται στις κρέμες και θεραπείες νυκτός όπως τα AHA, τα λιπίδια και η βιταμίνη Α συνεργάζονται με τις αντιοξειδωτικές και SPF δραστικές ουσίες που εφαρμόζουμε το πρωί. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Είναι πιθανό να δεις καλύτερα αποτελέσματα από τις κρέμες νυκτός εάν δεν κάνεις καθαρισμό το πρωί.

Η απόφαση

Πόσο συχνά θέλει κανείς να καθαρίζει το δέρμα του είναι προσωπική υπόθεση. Η ιδανική λύση μοιάζει να είναι να πλένεις το πρόσωπό σου κάθε πρωί όπως το κάνεις μετά το γυμναστήριο. Ένας ελαφρύς καθαρισμός ή ένα ξέπλυμα με χλιαρό νερό είναι αρκετά για να απομακρύνουν έλαια και νεκρά κύτταρα πριν απλώσεις την κρέμα και το make up σου.