Η επιδερμίδα του μωρού σου είναι πολύ απαλή και πολύ ευαίσθητη. Που σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στην ξηρότητα, ειδικά τους πιο κρύους μήνες.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείς, όμως. Η ξηρότητα στην βρεφική επιδερμίδα σπάνια προκαλεί ανησυχία. Κι ευτυχώς η ανακούφιση είναι σχετικά εύκολο να επιτευχθεί.

Αυτό που είναι βασικό είναι να γνωρίζεις πώς να ξεχωρίσεις μια απλή περίπτωση ξηρού δέρματος από κάτι που μπορεί να χρειάζεται περισσότερη προσοχή, όπως το έκζεμα.

Τι προκαλεί το ξηρό δέρμα στα μωρά;

Σχεδόν κάθε μωρό (όπως και κάθε ενήλικας!) θα αντιμετωπίσει την περιστασιακή περίοδο ξηροδερμίας. Και πολλά από τα ίδια πράγματα που προκαλούν σε σένα ξηροδερμία μπορούν επίσης να ενοχλήσουν και το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σου.

Η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες και ξηρό αέρα – ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο τον χειμώνα – μπορεί να απορροφήσει από το δέρμα τη συνήθη υγρασία του.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη What to Expect (@whattoexpect)

Πώς μοιάζει το ξηρό δέρμα στα μωρά;

Η τραχύτητα, το ξεφλούδισμα και οι λεπτές γραμμές ή ρωγμές στην επιδερμίδα είναι όλα σημάδια ότι το δέρμα του μωρού σου χρειάζεται περισσότερη ενυδάτωση.

Η ήπια ξηρότητα πιθανότατα δεν θα ενοχλήσει πολύ το μωρό σου. Αλλά το πολύ ξηρό δέρμα μπορεί να του προκαλέσει φαγούρα, κάτι που μπορεί να το οδηγήσει σε γρατσουνιές και περαιτέρω ερεθισμό της επιδερμίδας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ξηρού δέρματος και του εκζέματος στα μωρά;

Το ξηρό δέρμα και το έκζεμα (μια πάθηση του δέρματος που εμφανίζεται συχνά στα μωρά ξεκινώντας πολλές φορές από τους πρώτους μήνες της ζωής τους μπορεί να έχουν ορισμένα κοινά συμπτώματα αλλά και κάποιες διαφορές που είναι εύκολο να τις διακρίνεις

Η επιδερμίδα με έκζεμα έχει χαρακτηριστική εμφάνιση. Το ξηρό δέρμα μπορεί να φαίνεται τραχύ ή φολιδωτό. Αλλά το δέρμα με έκζεμα μπορεί να είναι κόκκινο ή να έχει αναπτύξει μικροσκοπικά σπυράκια.

Το έκζεμα εμφανίζεται σε διαφορετικά σημεία. Τόσο το έκζεμα όσο και το ξηρό δέρμα μπορεί να εμφανιστούν στα χέρια, τα πόδια, το πρόσωπο και τα χείλη του μωρού σου. Αλλά είναι επίσης σύνηθες το έκζεμα να αναπτύσσεται σε περιοχές που δεν είναι συνήθως επιρρεπείς σε τακτική ξηρότητα, όπως πίσω από τα αυτιά του μωρού, στο τριχωτό της κεφαλής του, στις πτυχές των αγκώνων ή πίσω από τα γόνατά του.

Το έκζεμα μπορεί να μην εκδηλώνεται μόνο όταν έχει κρύο. Όπως το ξηρό δέρμα, το έκζεμα μπορεί να επιδεινωθεί λόγω του κρύου ή ξηρού καιρού ή ακόμα και από τα πολύ ζεστά μπάνια. Αλλά εάν το μωρό σου έχει έκζεμα, μπορεί επίσης να παρατηρήσεις ότι το δέρμα του μπορεί να ερεθιστεί ακόμα και από την υγρασία (όπως από το γάλα, το σάλιο ή τον ιδρώτα), τη σκόνη, τα υφάσματα και ορισμένα σαπούνια ή απορρυπαντικά.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη What to Expect (@whattoexpect)

Πώς να αντιμετωπίσεις το ξηρό δέρμα στο μωρό σου

Οι απλές πρακτικές ενυδάτωσης συνήθως είναι αρκετές για να καταπραΰνουν το ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα του μωρού.

Μπάνιο:

Όταν κάνεις μπάνιο το μωρό σου φρόντισε να είναι σύντομο και όχι πάρα πολύ ζεστό, ενώ καλό είναι να επιλέξεις αφρόλουτρο χωρίς άρωμα και σαπούνι. Σκούπισε ταμποναριστά και χωρίς να τρίψεις το ευαίσθητο δέρμα.

Ενυδάτωση (και εκ των έσω):

Εφαρμόστε ένα παχύ στρώμα ενυδατικής κρέμα αμέσως μετά το μπάνιο και ξανά μία ή δύο φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίλεξε υποαλλεργικές κρέμες χωρίς άρωμα – που είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα του μωρού σου. Βεβαιώσου πως το μωρό παίρνει τα υγρά που χρειάζεται από τη διατροφή του.

Σε κάθε περίπτωση αν δεν είσαι σίγουρη για το πώς να αντιμετωπίσεις μία κατάσταση, πρέπει πάντα να επικοινωνείς με τον παιδίατρό σου.