Έχεις βγει για φαγητό με την παρέα ή το αγόρι σου και φτάνει η ώρα να αποφασίσετε τι θα πιείτε. Αν είστε σε ένα εστιατόριο το κρασί είναι ίσως η πιο κλασική και ταιριαστή επιλογή που μπορείς να κάνεις. Είναι ελαφρύ δροσερό και υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία που μπορείς να βρεις την κατάλληλη ετικέτα για ό,τι και αν επιλέξεις να φας. Πως όμως ξέρεις ποια φιάλη να επιλέξεις όταν δεν έχεις ιδέα από wine pairing;

Μην ανησυχείς, είμαστε εμείς εδώ για να σου δώσουμε τις βασικές οδηγίες που χρειάζεσαι για την επόμενη φορά που θα κληθείς να πάρεις τον κατάλογο κρασιών στα χέρια σου. Δε χρειάζεται να είσαι ειδική ούτε να έχεις τις απίστευτες γνώσεις πάνω στο θέμα. Μπορείς απλώς να χρησιμοποιήσεις τα παρακάτω tips ώστε να αρχίσεις σιγά σιγά να κάνεις όλο και πιο εύστοχες επιλογές.

Τα είδη κρασιών

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Μιλάμε για κρασιά λευκά, ροζέ και κόκκινα, όπου και τα 3 μπορούν να έχουν διαφορετικό βαθμό γλυκύτητας παίζοντας ανάμεσα σε ξηρό, ημίγλυκο και γλυκό.

Τα γλυκά κρασιά

Ταιριάζουν μόνο με επιδόρπια διότι έχουν έντονη γλυκύτητα στο στόμα. Αν τα χρησιμοποιήσεις για να συνοδεύσεις το φαγητό σου, το πιθανότερο είναι να μην καταλαβαίνεις τι τρως γιατί η γεύση τους θα είναι πολύ πιο έντονη. Ένας απλός και εύκολος κανόνας να θυμάσαι είναι ότι τα κόκκινα γλυκά κρασιά συνοδεύουν τέλεια τη σοκολάτα ενώ τα λευκά ταιριάζουν περισσότερο με κρέμες, φρούτα και πιο δροσερές γεύσεις.

Τα ημίγλυκα και ημίξηρα κρασιά

Είναι ιδανικά για να τα χρησιμοποιήσεις ως απεριτίφ πριν το γεύμα σου ή να συνοδεύσεις φρουτοσαλάτες και πλατό με τυριά και αλλαντικά. Ωστόσο ακριβώς επειδή έχουν κάποια περιεκτικότητα σε σάκχαρα δεν είναι η ιδανική επιλογή για το φαγητό σου.

Τα ξηρά κρασιά

Είναι η ιδανικότερη επιλογή που μπορείς να κάνεις για να συνοδεύσεις το φαγητό σου. Επειδή εδώ οι επιλογές είναι απεριόριστες και σε φαγητό αλλά και σε ετικέτες το θέμα γίνεται λίγο πιο πολύπλοκο αλλά εμείς θα στο κάνουμε απλό.

Τα λευκά κρασιά ταιριάζουν κυρίως με ψάρια, λαχανικά, ριζότο, μακαρονάδες και γενικά λευκές σάλτσες. Σκέψου το απλά: τα λευκά έχουν ελαφριά αρώματα για αυτό και συνοδεύουν ελαφριές γεύσεις. Δε θα ήθελες να χρησιμοποιήσεις ένα κρασί που θα υπερκαλύψει τη γεύση του φαγητού σου.

Κάτι ακόμα σημαντικό που πρέπει να προσέξεις με τα λευκά κρασιά είναι η οξύτητά τους. Υπάρχουν φιάλες που έχουν μεγαλύτερη οξύτητα και άλλες που έχουν μικρότερη. Ιδανικά θες υψηλότερες οξύτητες για λιπαρά φαγητά όπως είναι τα τηγανιτά ή οι λιπαρές σάλτσες. Αν αυτό σου ακούγεται περίεργο σκέψου ότι συνήθως λιπαρά φαγητά, όπως το σαγανάκι, τα συνοδεύουμε με λεμόνι ώστε η οξύτητα του να ισορροπήσει τη λιπαρότητα. Ποικιλίες με υψηλότερες οξύτητες είναι το Sauvignon Blanc ή το Chardonnay ενώ το Μοσχάτο και η Μαλαγουζιά είναι πιο αρωματικές.

Τα ροζέ κρασιά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε θαλασσινά, μακαρονάδες και ριζότο ή λαχανικά ειδικά αν έχουν κόκκινη σάλτσα. Για παράδειγμα οι γαρίδες σαγανάκι είναι θαλασσινό οπότε ένα κόκκινο κρασί θα ήταν βαρύ. Απ’ την άλλη η κόκκινη σάλτσα είναι πιο έντονη από ένα λευκό κρασί και θα το εξαφάνιζε. Έτσι ένα ροζέ είναι η ιδανική επιλογή σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τα κόκκινα κρασιά είναι ο καλύτερος φίλος του κρέατος. Ωστόσο εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι όπως στα λευκά υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα οξύτητας, έτσι στα κόκκινα υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα στυφότητας. Ο στυφός χαρακτήρας του κρασιού είναι αυτός που κάνει το στόμα σου να “στεγνώνει”. Όσο πιο στυφό είναι ένα κρασί τόσο περισσότερο ταιριάζει με “ωμά” κρέατα. Για παράδειγμα, συνοδεύει τέλεια ένα ταρτάρ μοσχαριού ή φιλέτα ψημένα σε βαθμό rare. Ποικιλίες με στυφό χαρακτήρα είναι για παράδειγμα το Cabrnet Sauvignon ή το Ελληνικό Ξινόμαυρο. Πιο “μαλακές” ποικιλίες είναι το Merlot, το Pinot Noir ή το Αγιωργήτικο.

Featured photo: www.unsplash.com