Η κατανάλωση του τελευταίου γεύματος νωρίς το απόγευμα και όχι αργά το βράδυ, έχει αρχίσει σιγά σιγά να προτιμάται ανεξαρτήτως ηλικίας, θέτοντας στο τραπέζι το ερώτημα αν είναι μία πιο υγιεινή επιλογή και τι οφέλη παρέχει στον οργανισμό.

Πριν αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα όμως, αυτό που θα σε συμβούλευα αν θέλεις να ακολουθήσεις μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή , είναι να βρεις αυτό που ταιριάζει σε εσένα 100%. Αν δουλεύεις κυρίως βραδινές ώρες, ή με βάρδιες και οι δραστηριότητες σου γίνονται κυρίως αργά το απόγευμα τότε ίσως να μην είναι σωστή η επιλογή του τελευταίου γεύματος να γίνεται μεταξύ 18:00-20:00.

• Καλύτερη διαχείριση σωματικού βάρους

Έχουν γίνει αρκετές μελέτες που έχουν αποδείξει το παραπάνω γεγονός. Αυτή η πρακτική βοηθά στη μείωση της απώλειας βάρους και ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Αυτή η πρακτική οδηγεί αυτόματα σε Διαλείπουσα Νηστεία, κατά την οποία, το σώμα εκπληρώνει τις ενεργειακές του απαιτήσεις από το αποθηκευμένο σωματικό λίπος αντί για τη γλυκόζη. Ως εκ τούτου, βοηθά στην μείωση του σωματικού σου βάρους, χωρίς όμως να είναι το “μαγικό κλειδί”.

Μην ξεχνάς ότι έχει σημασία και η ποιότητα του γεύματος που θα καταναλώσεις.

• Καλύτερη ποιότητα ύπνου

Ένα από τα πρώτα οφέλη του βραδινού γεύματος νωρίς είναι ότι η ποιότητα του ύπνου σου θα είναι πολύ καλύτερη. Δεδομένου ότι υπάρχει ένα κενό 2.5-3 ωρών μεταξύ του τελευταίου γεύματος και του ύπνου , η κύρια πέψη έχει ήδη πραγματοποιηθεί και το πεπτικό σύστημα δεν θα λειτουργεί υπερωρίες κατά τη διάρκεια του ύπνου.

• Ανακουφίζει το πεπτικό σύστημα

Ένα επαρκώς ξεκούραστο πεπτικό σύστημα οδηγεί σε ένα πολύ πιο υγιές απεκκριτικό σύστημα. Εάν υποφέρεις από δυσκοιλιότητα, αυτή η πρακτική θα βελτιώσει σημαντικά τα δυσμενή συμπτώματα. Το να καταναλώσεις δηλαδή νωρίς το γεύμα σου, μπορεί αν σε βοηθήσει στην μείωση συμπτωμάτων όπως μετεωρισμό, πρήξιμο, καούρα ή και αναγούλα.

• Έχεις περισσότερη ενέργεια

Νιώθεις πιο ανάλαφρη/ος και πιο ενεργητική/ος το πρωί. Υπάρχει λιγότερη δυσκολία στο ξύπνημα, μεγαλύτερη ενέργεια και δεν νιώθεις κόπωση νωρίς μέσα στην ημέρα.

• Ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Το να καταναλώσεις νωρίς (3 ώρες πριν τον ύπνο) το γεύμα σου, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Γενικά, όταν κοιμόμαστε, η αρτηριακή μας πίεση μειώνεται σχεδόν κατά 10%, γεγονός που επιτρέπει στο σώμα μας να ξεκουραστεί. Το πρωί, πριν ξυπνήσουμε, αρχίζει να αυξάνεται.

Αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται καθημερινά. Αυτό το μοτίβο διαταράσσεται όταν τρώμε βραδινό πριν τον ύπνο και επηρεάζει σημαντικά την αρτηριακή μας πίεση. Όταν η αρτηριακή πίεση παραμένει υψηλή και επαναλαμβανόμενα, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες καρδιακής προσβολής.

• Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Ο διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί όταν το σώμα μας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη. Όταν τρώμε 2-3 ώρες πριν τον ύπνο, το σώμα μας χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη μετατρέποντας την τροφή σε γλυκόζη. Ως εκ τούτου, με τη διατήρηση των σωστών επιπέδων ινσουλίνης, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη μακροπρόθεσμα.

The Bottom Line:

Σίγουρα το να καταναλώσεις το δείπνο σου νωρίς δεν είναι απαραίτητο, αλλά δεν βλάπτει να το δοκιμάσεις και να δεις εάν τελικά θα σε ωφελήσει, αν αυτό είναι κάτι που συνάδει με τον τρόπο ζωής σου.

Ωστόσο, αν δεν μπορείς να αποφύγεις το γεύμα αργά το βράδυ, φρόντισε να κάνεις τις σωστές διατροφικές επιλογές, να απέχει από την ώρα που θα πας για ύπνο και να σου προκαλεί κορεσμό ώστε να μην πέσεις στην παγίδα του τσιμπολογήματος όλο το βράδυ.