Η αγάπη δεν έχει κανόνες. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κώδικες που πρέπει να ακολουθήσεις. Είναι σαν ένα μεταξωτό ύφασμα: Παίρνει το σχήμα του κορμιού που το φοράει. Γι’ αυτό και καθένας είναι πιθανό να εκφράζει τα συναισθήματά του με διαφορετικό τρόπο, με εκείνον που του ταιριάζει περισσότερο.

Τι γίνεται, όμως, όταν ο τρόπος του ενός δεν μεταδίδεται αποτελεσματικά στον άλλο;

Για κάποιους, το «σ’αγαπώ» είναι απλή υπόθεση, ενώ για άλλους μοιάζει σαν την πιο δύσκολη πίστα στο παιχνίδι του έρωτα. Κάποιοι μπορεί να αισθάνονται ότι εκφράζουν τα συναισθήματά τους με χειρονομίες ή με την καθημερινή τους συμπεριφορά. Κι όμως, αυτό για άλλους ίσως δεν είναι ικανοποιητικό. Αν έχεις βρεθεί να νιώθεις ότι αγαπάς, αλλά δεν αγαπιέσαι αρκετά ή με τον τρόπο που θα ήθελες, το «κλειδί» που κρύβει τη λύση είναι η επικοινωνία.

Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσεις ότι πιθανώς δεν υπάρχει έλλειψη συναισθημάτων, αλλά ίσως συναισθήματα εκφρασμένα αναποτελεσματικά. Εκείνο που βγαίνει αβίαστα στον έναν μπορεί να μην περνάει καν σαν σκέψη στον άλλο. «Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε ποσοτικά την αγάπη», λέει στο Metro.co.uk η Hayley Quinn, ειδικός γνωριμιών στο Match. «Η αγάπη δεν είναι στατική. Αλλάζει και ρέει κατά τη διάρκεια μιας σχέσης, όπως αλλάζουν και τα συναισθήματα. Αν νιώθεις ότι αγαπάς τον άνθρωπό σου περισσότερο από ό,τι εκείνος εσένα, αναρωτήσου αν όντως πρόκειται για έλλειψη συναισθημάτων ή αν απλώς δεν επικοινωνείτε αποτελεσματικά τα συναισθήματά σας ο ένας στον άλλο», εξηγεί.

Η Siobhan Butt, μέλος του Counseling Directory, συμφωνεί ότι αυτή η διαφορά στις «γλώσσες αγάπης» μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και να περνάει λανθασμένα μηνύματα. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να μάθεις να «διαβάζεις» τη γλώσσα αγάπης του άλλου -είτε εκφράζεται μέσω δώρων, πράξεων προσφοράς, ποιοτικού χρόνου ή οτιδήποτε άλλο- γιατί αυτό ίσως σε οδηγήσει στη συνειδητοποίηση ότι τελικά δεν αγαπιέσαι λιγότερο, αλλά διαφορετικά. Μπορεί, για παράδειγμα, το ταίρι σου να αναλαμβάνει μια δουλειά που δε σου αρέσει ή να σε φροντίζει με ένα νόστιμο γεύμα. Ή ακόμη να σου τηλεφωνεί μέσα στην ημέρα για να βεβαιωθεί ότι είσαι καλά. Όλα αυτά αποτελούν σημάδια αγάπης, που ίσως να μην είναι τόσο προφανή σε σένα, αλλά υπάρχουν εκεί.

Η Siobhan λέει: «Νομίζω ότι τα προβλήματα ξεκινούν όταν νιώθεις ότι μόνο εσύ προσπαθείς για τη σχέση». Η ίδια τονίζει τη σημασία της υποστήριξης μέσα στη σχέση. «Η ζωή έχει ρυθμό, έχει περιόδους πιο εύκολες και άλλες δυσκολότερες. Έχει στιγμές χαράς και θλίψης. Υπάρχουν στιγμές που είμαστε πιο υποστηρικτικοί προς τους άλλους και στιγμές που έχουμε περισσότερη ανάγκη να λάβουμε την υποστήριξη των δικών μας ανθρώπων. Αυτό δε σημαίνει ότι αλλάζουν τα συναισθήματα, σημαίνει απλώς ότι δεν είμαστε πάντα σε θέση να τα επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά».

Το σημαντικό είναι να υπάρχει στη σχέση ένα «δούναι και λαβείν» και να μη σηκώνει ένας το βάρος μόνος του.

Σύμφωνα με την Siobhan, λοιπόν, αν νιώθεις ότι οι συναισθηματικές σου ανάγκες δεν ικανοποιούνται, υπάρχουν μερικά βασικά ερωτήματα που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου:

«Τι κάνετε, τόσο εσύ όσο και το ταίρι σου, για να φροντίζετε τη σχέση μεταξύ σας;. Τι θα ήθελες να κάνετε που δεν το κάνετε; Υπάρχει κάτι που θα ήθελες περισσότερο ή λιγότερο; Κάντε μια συζήτηση μαζί γύρω από αυτό», προτείνει.

Μέσω της ανοιχτής επικοινωνίας, θα καταλάβετε περισσότερο ο ένας τον άλλο και ίσως ανακαλύψετε σημάδια αγάπης που δεν είχατε αντιληφθεί.

Σύμφωνα με την Quinn, «είναι φυσιολογικό οι μακροχρόνιες σχέσεις να έχουν περιόδους εφησυχασμού και οι άνθρωποι να εκφράζουν πώς αισθάνονται με διαφορετικούς τρόπους. Δεν είναι, όμως, φυσιολογικό το ταίρι σου να μην εκφράζεται καθόλου, να αποσύρεται, να μην επικοινωνεί και να εξαφανίζεται. Και δεν είναι δίκαιο για σένα να διατηρείσαι σε μια σχέση στην οποία το άλλο άτομο δε συμμετέχει ενεργά. Αν βασίζεσαι σε μια περιστασιακή επικοινωνία, αν δε συναντιέστε τακτικά ή αν ο άλλος βάζει εμπόδια στη δέσμευση μεταξύ σας, τότε αυτή δε μοιάζει με μια σχέση που σου αξίζει».

Εάν επικοινωνήσεις τους προβληματισμούς σου και το ταίρι σου εξακολουθεί να μην καταβάλλει καμία προσπάθεια για να αλλάξουν τα πράγματα, τότε ίσως είναι η ώρα να απομακρυνθείς από αυτή τη σχέση και να αναζητήσεις έναν άνθρωπο, που θα είναι πρόθυμος να προσπαθήσει περισσότερο για σένα. «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι μια γέφυρα δε μπορεί να χτιστεί μόνο από τη μια πλευρά. Δείξε θάρρος και παραδέξου στον εαυτό σου ότι η σχέση βρίσκεται σε αδιέξοδο και πρέπει να τερματιστεί», καταλήγει η Quinn.