Το hangover εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της επίδρασης του αλκοόλ στον οργανισμό, δηλαδή της αφυδάτωσης και της μείωσης του σακχάρου στο αίμα. Ενώ συχνά διαβάζεις άρθρα που προτείνουν να ιδρώσεις μετά το hangover σου, δεν υπάρχουν στοιχεία για το αν αυτό είναι καλή ιδέα, πόσο μάλλον αν είναι όντως αποτελεσματικό.

Όταν έχεις πονοκέφαλο, το σώμα εργάζεται σκληρά για να διασπάσει τις τοξίνες από το αλκοόλ, γι’ αυτό και συχνά νιώθεις κόπωση όταν πίνεις πολύ με τη μία ή όταν πίνεις αλκοόλ καθημερινά. Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο τείνεις να νιώθεις ναυτία, λόγω επίδρασης του αλκοόλ στο έντερο και να έχεις πονοκέφαλο (αφυδάτωση).

Και η γυμναστική;

Η προσθήκη ενός ακόμη στρεσογόνου παράγοντα στο σώμα σε αυτό το σημείο μπορεί αναμφίβολα να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Ανάλογα με τη σοβαρότητα, ο κύριος κίνδυνος είναι η περαιτέρω αφυδάτωση, η ναυτία και η απώλεια περαιτέρω ηλεκτρολυτών, στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσουν σε κατάρρευση.

Είναι επίσης πιο πιθανό να πάθεις μυϊκές κράμπες ή να τραυματιστείς αν ασκείσαι μεθυσμέν@, καθώς το αλκοόλ προκαλεί συσσώρευση γαλακτικού οξέος και κινάσης κρεατίνης στους μυς σου.

Το να γυμνάζεσαι όταν είσαι μεθυσμέν@ δεν κάνει καλό ούτε στη φυσική σου κατάσταση. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, όσοι γυμνάζονται ενώ έχουν πιεί τείνουν να βιώνουν πολύ υψηλότερα επίπεδα εξάντλησης κατά τη διάρκεια της προπόνησης σε σύγκριση με όσους δεν είναι, οπότε όχι μόνο η προπόνηση θα είναι πιο δύσκολη, αλλά είναι επίσης απίθανο να αποκομίσεις τα οφέλη όσον αφορά την αντοχή σου μακροπρόθεσμα.

Η άσκηση ενώ το σώμα σου εξακολουθεί να μεταβολίζει το αλκοόλ θα μειώσει την αντοχή σου, επιδεινώνοντας την κόπωση και σημαίνοντας ότι η αποκατάσταση μετά την άσκηση διαρκεί περισσότερο.

Τι μπορώ να κάνω για αυτό;

Πέρα από το να πίνεις λιγότερο, μία ήπια άσκηση μπορεί να έχει κάποια οφέλη για το μεθύσι. Αυτό περιλαμβάνει ελαφριά γιόγκα, stretching ή pilates στο σπίτι, αν θέλεις να μείνεις μέσα και δεν έχεις όρεξη να κάθεσαι όλη μέρα. Μία από τις καλύτερες ασκήσεις για αυτό λοιπόν είναι το pilates. Μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις ένα πρόγραμμα χαμηλής επιβάρυνσης για εσένα σε αυτή την περίπτωση. Εναλλακτικά, το να βγεις έξω για έναν χαλαρό περίπατο για να πάρεις καθαρό αέρα είναι επίσης μια καλή ιδέα.

Αυτό όχι μόνο θα σε βοηθήσει να τεντώσεις τα πόδια σου και θα σου προσφέρει την απαραίτητη ώθηση σεροτονίνης (τη λεγόμενη “χαρούμενη” ορμόνη), αλλά μπορεί επίσης να σου αποσπάσει την προσοχή από τα συμπτώματα του αλκοόλ. Λίγο περπάτημα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να σε βοηθήσει να εστιάσεις σημαντικά στην άσκηση αλλά και στο σώμα σου.

Το αλκοόλ ασκεί σωματική και ψυχική πίεση στο σώμα, οπότε οποιαδήποτε άσκηση κάνεις θα πρέπει να είναι χαμηλής έντασης για να βελτιώσει τα συμπτώματα του hangover και να σε βοηθήσει να ανακάμψεις.

Συμβουλές για να γυμνάζεσαι με πονοκέφαλο

Επίλεξε μία ήπια άσκηση: όπως γιόγκα, αργός περίπατος ή ελαφρύ τρέξιμο.

Απλά τεντώσου: Αν δεν μπορείς καθόλου να βγεις έξω, τότε δοκίμασε να τεντωθείς.

Μην πίνεις με άδειο στομάχι: Αν θέλεις να πιείς, θα ήταν καλύτερο να έχεις φάει πιο πριν ώστε να μην σε πειράξει τόσο το αλκοόλ και να μπορέσεις να ασκηθείς λίγο μετά.

Μην ξεχνάς να ενυδατώνεσαι: Το αλκοόλ είναι διουρητικό και η προπόνηση με αυτό μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο τα επίπεδα ενυδάτωσης, οπότε φρόντισε να τα αναπληρώσεις μετά την άσκηση.