Σήμερα, με όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, οι επιστήμονες υγείας έχουν καταλήξει πως τις περισσότερες φορές , το συνεχές τσιμπολόγημα, ξεκινά από τον εγκέφαλο και όχι από το στομάχι. Αποδεικνύεται, όλο και περισσότερο, ότι ο ρόλος του εγκεφάλου στο να αποφασίζει τι και πόσο τρώμε υπερβαίνει αυτό που πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

-Κάνε ένα διατροφικό πλάνο που σου ταιριάζει και μείνε πιστή/ός σε αυτό

Η κατανάλωση υγιεινών τροφών από εβδομάδα σε εβδομάδα θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις μία ρουτίνα γύρω από το φαγητό σου και να μην σκέφτεσαι τα γεύματα σου ως ανταμοιβές. Καλό θα είναι να μην χρησιμοποιείς λιχουδιές όπως το παγωτό ή τη σοκολάτα ως “δώρο” στον εαυτό σου μετά από μια δύσκολη μέρα. Δοκίμασε αυτή την πρόκληση για 15 ημέρες και θα δεις ότι τελικά, είναι πιο εύκολο, από όσο θεωρείς!

Μην τσιμπολογάς όσο είσαι στο “τρέξιμο”.

Ναι , σωστά διάβασες. Δεν μπορείς να δουλεύεις, να διαβάζεις τα νέα της επικαιρότητας, να ετοιμάζεις το φαγητό της επόμενης μέρα και παράλληλα να τσιμπολογάς συνεχώς. Το σώμα σου αυτό το τισμπολόγημα δεν το αντιλαμβάνεται, με αποτέλεσμα μόλις τελειώσεις όλες αυτές τις δουλειές, ο εγκέφαλος σου να εξακολουθεί να ζητάει τροφή.

-Μην τρως όρθια/ος

Κακά τα ψέματα, το συνεχές τσιμπολόγημα είναι μία συνήθεια χτισμένη χρόνια και ίσως να μην σου είναι εύκολο να το ελέγξεις. Μπορείς όμως να θέσεις τους δικούς σου όρους σε αυτό το παιχνίδι μυαλού-πείνας. Προσπάθησε κάθε φορά που θα θέλεις κάτι να τσιμπολογήσεις (ακόμα και το κάτι μικρό), να κάθεσαι στο τραπέζι και να το απολαμβάνεις. Σύντομα θα δεις ότι πολύ λιγότερο θα μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία, γιατί δεν είναι πραγματική πείνα αλλά μία παγιωμένη συνήθεια, κυρίως όταν βαριέσαι, δεν είσαι καλά ή χαζεύεις τηλεόραση.

-Δοκίμασε να ετοιμάσεις ένα υγιεινό snack 30 λεπτά πριν από το γεύμα σου

Σίγουρα, κάποιες φορές, πεινάς τόσο, που δεν μπορείς να ελέγξεις ούτε το είδος της τροφής που καταναλώνεις, ούτε και την ποσότητα της. Δοκίμασε λοιπόν να έχεις έτοιμο ένα υγιεινό snack για εκείνη την στιγμή. Ίσως ,ένα μήλο ή μία μπανάνα με μία χούφτα ξηρούς καρπούς ή μια χούφτα καρότα και δύο κουταλιές της σούπας χούμους ή κρέμα τυριού , περιορίσουν την ατέρμονη πείνα που νιώθεις εκείνη την στιγμή.

-Σπάσε το κύκλο της αλυσίδας

Αν γνωρίζεις ότι δεν μπορείς να αντισταθείς στα chips αργά το βράδυ μπροστά στην τηλεόραση, φρόντισε να μην τα έχεις και στο σπίτι σου. Δεν είναι περίεργο να μην μπορείς να αντισταθείς , ειδικά κάποιες μέρες. Όμως, σαμποτάρεις τον εαυτό σου εάν επιμένεις να έχεις ένα ντουλάπι γεμάτο junkfood , την ίδια στιγμή που θέλεις να ξεφύγεις από το συνεχές τσιμπολόγημα.

Last but not least.. να θυμάσαι πως το φαγητό είναι απόλαυση. Τίποτα δεν απαγορεύεται. Όμως, είναι διαφορετικό να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου γλυκό ή τα chips που λατρεύεις, όταν τα έχεις πραγματική ανάγκη , και διαφορετικό να έχεις χτίσει μία ρουτίνα γύρω από αυτό, σχεδόν κάθε βράδυ, χωρίς έλεγχο και μέτρο.