Η ρετινόλη είναι ένα super αποτελεσματικό αντιγηραντικό συστατικό. Όμως, υπάρχουν πολλοί σωστοί αλλά και λανθασμένοι τρόποι χρήσης της. Όπως με κάθε νέο συστατικό που εισάγεις στη ρουτίνα περιποίησης σου, η καλύτερη αφετηρία για συμβουλές ορθής χρήσης είναι ο δερματολόγος σου.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες για τη σωστή χρήση της ρετινόλης, που είναι σημαντικό να γνωρίζεις .

Αν δεν έχεις ξαναδοκιμάσει τη ρετινόλη, μπορεί σε αυτό το σημείο να αναρωτιέσαι:

Γιατί την αγαπάμε τόσο πολύ;

Η απάντηση είναι απλή. Αν υπάρχει ένα συστατικό περιποίησης της επιδερμίδας που τα κάνει όλα, αυτό είναι η ρετινόλη. Συνέχιζε να διαβάζεις για να μάθεις τα πάντα για το πώς λειτουργεί, τα σημαντικότερα οφέλη της αλλά και τους 6 βασικούς κανόνες χρήσης της.

Πώς λειτουργεί η ρετινολή;

Η ρετινόλη είναι ένα συνθετικό παράγωγο της βιταμίνης Α, το οποίο λειτουργεί ως εξής. Προσκολλάται σε υποδοχείς στο δέρμα που σηματοδοτούν μια σειρά από δράσεις, με κυριότερη την προώθηση της υγιούς και πιο ομαλοποιημένης ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος.

Ως αποτέλεσμα, το δέρμα επιταχύνει το φυσικό ρυθμό απολέπισης και απομακρύνει γρήγορα τα νεκρά κύτταρα τόσο επιφανειακά όσο και από το εσωτερικό των πόρων.

Χωρίς ρετινόλη, το δέρμα εξακολουθεί να αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα, αλλά η διαδικασία είναι ταχύτερη και πιο αποτελεσματική χάρη σ’ αυτήν.

The Ordinary – Retinol 1% In Squalane Anti-Aging Serum

Ποια είναι τα σημαντικότερα οφέλη της;

 • Ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου
 • Επιτάχυνση της κυτταρικής ανανέωσης
 • Αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος
 • Βελτίωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών
 • Βελτίωση της υφής, του τόνου της επιδερμίδας
 • Μείωση του αποχρωματισμού του δέρματος
 • Ελαχιστοποίηση της εμφάνισης των πόρων
 • Μείωση της παραγωγής λιπαρών ουσιών και σμήγματος

Έχει παρενέργειες η χρήση της;

Παρά τα πολλαπλά οφέλη της για το δέρμα, η ρετινόλη είναι γνωστή και για τις παρενέργειές της. Οι πιο συνηθισμένες εκ των οποίων είναι ο ερεθισμός του δέρματος, η ερυθρότητα, το ξεφλούδισμα και η αυξημένη ευαισθησία στον ήλιο. Τα καλά νέα είναι ότι, συχνά, η σωστή χρήση της μειώνει δραματικά την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας απ’ τις παραπάνω παρενέργειες.

Έτσι, και παρόλο που υπάρχουν διάφορα είδη προϊόντων ρετινόλης με διαφορετικές συγκεντρώσεις του συστατικού, οι παρακάτω βασικοί κανόνες πρέπει πάντα να ακολουθούνται από την πρώτη μέρα χρήσης της.

Οι 6 βασικοί κανόνες χρήσης της ρετινόλης που πρέπει πάντα να ακολουθείς

 1. Ξεκίνα τη χρήση της σιγά σιγά

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις τους ερεθισμούς από τη ρετινόλη είναι να τη χρησιμοποιείς (ειδικά όταν ξεκινάς για πρώτη φορά) μία φορά την εβδομάδα, αυξάνοντας σταδιακά τη συχνότητα. Αυτό ισχύει ειδικά αν έχεις ευαίσθητο δέρμα. Γι’ αυτό και όταν τα πρωτοεντάσεις στη ρουτίνα σου, χρησιμοποίησε τη ρετινόλη και τα ρετινοειδή σταδιακά και διακεκομμένα.

Έτσι λοιπόν, είναι καλύτερο να ξεκινήσεις αργά, αυξάνοντας τη συχνότητα καθώς αυξάνεται η ανοχή της επιδερμίδας σου. Αυτό βοηθά στη μείωση του ερεθισμού του δέρματος, του ξεφλουδίσματος, αλλά και των ξεσπασμάτων. Παρόλα αυτά, ενδέχεται το δέρμα σου να περάσει μια περίοδο προσαρμογής στην αρχή όπου θα είναι ερεθισμένο και θα ξεφλουδίζει. Αυτό είναι φυσιολογικό και τα συμπτώματα αυτά θα ηρεμήσουν μέσα στις πρώτες εβδομάδες.

 1. Μην αμελείς την καλή ενυδάτωση της επιδερμίδας

Μία από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της ρετινόλης είναι το ξεφλούδισμα και η ξηρότητα που συνοδεύουν τη χρήση της. Γι’ αυτό και μια καλή ενυδατική κρέμα είναι καίρια. Ακόμα, μπορείς να δοκιμάσεις κάποιο προϊόν που συνδυάζει τη ρετινόλη με ενυδάτωση όπως το Sunday Riley Luna Sleeping Night Oil. Το συγκεκριμένο έλαιο περιποίησης  βοηθά τη ρετινόλη να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Sunday Riley – Luna Sleeping Night Oil

 1. Να θυμάσαι πάντα το αντηλιακό σου το πρωί

Ίσως ο σημαντικότερος κανόνας σωστής χρήσης της ρετινόλης είναι η εφαρμογή αντηλιακού το επόμενο πρωί.. Παρόλο που η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι έτσι κι’ αλλιώς απαραίτητη, είναι ύψιστης σημασίας όταν χρησιμοποιείς ρετινόλη. Ο λόγος είναι επειδή η ρετινόλη μειώνει την φυσική ικανότητα του δέρματος να προστατεύεται από βλαβερούς εξωτερικούς παράγοντες, όπως ο ήλιος. Επιπλέον, η χρήση της αυξάνει την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο λόγω της απολεπιστικής της δράσης.

Ultra Violette – Queen Screen SPF50+ Luminising Sun Serum

 1. Διάλεξε μια κατάλληλη μορφή για τον τύπο δέρματος σου

Πέρα από τη σταδιακή αύξηση της συχνότητας χρήσης της, είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα προϊόν του οποίου η σύνθεση ταιριάζει με τον τύπο δέρματος σου.

Για παράδειγμα, όσοι έχουν δέρμα με λιπαρότητα και τάση ακμής, τείνουν να προτιμούν προϊόντα σε μορφή τζελ ή ορούς. Φυσικά, αξίζει να συμβουλευτείς έναν ειδικό για να σου προτείνει το καταλληλότερο προϊόν για το δέρμα σου.

 1. Πρόσεχε με τι άλλα προϊόντα περιποίησης τη συνδυάζεις

Υπάρχουν πολλά συστατικά που ταιριάζουν με τη ρετινόλη άλλα και κάποια που δεν λειτουργούν συνδυαστικά, κάτι που επηρεάζεται και από τον τύπο δέρματός σου. Για παράδειγμα, ορισμένα σκευάσματα βιταμίνης C μπορεί να είναι ερεθιστικά όταν χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα με τη ρετινόλη, αν και συνήθως τα 2 αυτά συστατικά είναι συμβατά.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς τη βιταμίνη C κατά τη διάρκεια της ημέρας, για προστασία από τους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες, και τη ρετινόλη το βράδυ για επιδιόρθωση και αποκατάσταση του δέρματος. Φυσικά, για οποιαδήποτε σχετική απορία έχεις, είναι καλύτερο να απευθυνθείς σε έναν ειδικό.

 1. Απόφυγε την υπερβολική απολέπιση

Αν χρησιμοποιείς ρετινόλη μαζί με προϊόντα απολέπισης, είναι φυσιολογικό να δεις το δέρμα σου να ξεφλουδίζει περισσότερο απ’ ότι συνήθως. Παρόλο που αυτό υποχωρεί μετά από μια μέρα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν πρόκειται για επαγγελματικές θεραπείες απολέπισης.

Αν, για παράδειγμα, κάνεις κάποιο επιφανειακό χημικό peeling, θα χρειαστεί να αποφύγει τη ρετινόλη για περίπου 2 ημέρες πριν από τη θεραπεία αλλά και μερικές ημέρες μετά.