Ένα λιπαρό δέρμα είναι μία δύσκολη κατάσταση στην καθημερινή περιποίηση μίας γυναίκας. Οι διατροφικές αλλαγές δεν είναι γνωστό ότι θεραπεύουν το λιπαρό δέρμα ή τις επιπλοκές του (κηλίδες, ακμή). Ωστόσο, η έμφαση σε συγκεκριμένες τροφές μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση της επιδερμίδας.

Το δέρμα, όπως και κάθε άλλο όργανο, απαιτεί μία ισορροπία θρεπτικών συστατικών για την καλή λειτουργία του. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες μπορούν να κάνουν το δέρμα να φαίνεται πιο υγιές. Γενικά, απόφυγε επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά και τρόφιμα που μπορούν να αυξήσουν την λιπαρότητα του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα:

1. Πρόσθετα σάκχαρα

Πρόσθετα σάκχαρα όπως, το μέλι, η ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού και η μαλτόζη μπορούν να πυροδοτήσουν της απότομες αυξομοιώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τις ορμονικές ανισορροπίες. Οδηγώντας έτσι, σε αυξημένη λιπαρότητα. Η ζάχαρη πυροδοτεί μια διαδικασία, γνωστή ως γλυκίωση (ή γλυκοζυλίωση). Η γλυκίωση προκύπτει όταν κάποιες ελεύθερες ομάδες διαφόρων μακρομορίων, όπως πρωτεϊνών, λιπιδίων και νουκλεϊκών οξέων, αντιδρούν με ομάδες σακχάρων, όπως η γλυκόζη. Και προσδένονται σε αυτά, δημιουργώντας δομές που μπορεί να βλάψουν τη λειτουργία των κυττάρων. Αυτά τα νέα μόρια (AGEs) βλάπτουν τις ουσίες που χρειάζονται για να κρατήσουν το δέρμα καθαρό, νεανικό και ζωντανό. Η επιδερμίδα γίνεται πιο λιπαρή, ενώ χάνει τη σταθερότητα και την ελαστικότητά της.

2. Γαλακτοκομικά προϊόντα

Το γάλα, καθώς και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί αν είναι επιβλαβή για το δέρμα. Προκαλούν λιπαρότητα, επιδεινώνοντας την ακμή, αλλά επιταχύνουν και τη γήρανση. Αυτό το ποτήρι γάλα που υπόσχεται υγιή και γερά οστά συμβάλλει στην πραγματικότητα στην εμφάνιση ρυτίδων και την έλλειψη ελαστικότητας του δέρματος. Ενώ το γάλα είναι υψηλό σε ασβέστιο, το οποίο χρειάζεται το σώμα για την σωστή λειτουργία, δεν αποτελεί τη μοναδική πηγή του. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το καλαμπόκι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα. Αντικαθιστώντας ένα ποτήρι γάλα με μερικά ακόμα πράσινα λαχανικά, μπορείς να βοηθήσεις το δέρμα σου να είναι λιγότερο λιπαρό και να φαίνεται πιο νεανικό.

3. Λιπαρό κρέας

Το λίπος που υπάρχει στο κόκκινο κρέας, εκτός από τον κίνδυνο αύξησης βάρους, μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές και στην υγεία του δέρματος. Το κορεσμένο λίπος, ιδιαίτερα που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας (μπριζόλα, χοιρινό, μοσχάρι, κλπ.) έχει σαν αποτέλεσμα ένα αρκετά λιπαρό δέρμα. Μείωσε τη συχνότητα κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επίλεξε βιολογικό κρέας.

4. Ραφιναρισμένα δημητριακά

Λόγω του γεγονότος ότι τα ραφιναρισμένα δημητριακά χάνουν τις φυτικές τους ίνες μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά κατά την επεξεργασία τους, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επηρεάζοντας, έτσι, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του American Journal of Clinical Nutrition, τα άτομα που ακολουθούσαν μία διατροφή με τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη έδειξαν σημαντική βελτίωση στην εμφάνιση του δέρματος και στη μείωση της ακμής. Προσπάθησε να αντικαταστήσεις τα περισσότερα λευκά τρόφιμα (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι) με τα αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης, ενώ μπορείς να προσθέσεις ακόμα τροφές όπως, το κινόα, η βρώμη και το φαγόπυρο.

5. Τα αλμυρά snacks μπορεί να ευθύνονται σακούλες κάτω από τα μάτια

Είναι αρκετές οι φορές που έρχονται λιγούρες για κάτι αλμυρό, όπως πατατάκια, κριτσίνια, κράκερς ή ακόμα και μπισκότα που δεν έχουν μόνο πολλή ζάχαρη, αλλά και αρκετό αλάτι. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι οι μεγάλες ποσότητες trans λιπαρών και νατρίου (αλάτι) βλάπτει το δέρμα προκαλώντας φλεγμονή. Το αυξημένο νάτριο οδηγεί σε κατακράτηση νερού και κατ’ επέκταση σε πρήξιμο. Επειδή το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πολύ λεπτό, η περιοχή αυτή μπορεί να πρηστεί πολύ εύκολα μετά από τη χθεσινή σου λαιμαργία για κάτι αρκετά λιπαρό.

Δες ακόμα:
Το λάθος που κάνεις και επιδεινώνεις την ακμή σου
Τελικά, diet food ή healthy food;
Όλα τα tricks για να πετύχεις ένα #iwokeuplikethis makeup look

www.facebook.com/dietliciousgr | www.instagram.com/dietlicious.gr/
featured image: Unsplash| Sarah Comeau