Ο Γιώργος Λάνθιμος επέστρεψε λίγο καιρό πριν, δημιουργώντας το Nimic. Είναι μια ταινία μικρού μήκους και πιο συγκεκριμένα 12 μόλις λεπτών. Μπορεί να μας φαίνεται περίεργη η επιλογή του να επιλέξει να κάνει μία μικρού μήκους, μετά το “Favourite”. Στο Nimic συνεργάστηκε με τον Ευθύμη Φιλίππου για το σενάριο, με πρωταγωνιστές τον Ματ Ντίλον και τη Δάφνη Πατακιά.

Όσο αφορά την υπόθεση βλέπουμε ότι η συνάντηση ενός επαγγελματία βιολοντσελίστα με έναν άγνωστο άντρα στο μετρό θα έχει απροσδόκητες και οριακές συνέπειες στη ζωή του. Ουσιαστικά ο Λάνθιμος μέσα σε 12 λεπτά δημιουργεί ένα ταξίδι στην καθημερινότητα. Ίσως  μια απλή, αλλά μυστήρια ιστορία, που πολλοί τη χαρακτήρισαν σαν επιδραστικό θρίλερ. Κάτι που βλέπουμε ακόμα και από το τρέιλερ είναι κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματά του, που τον ξεχωρίζουν σαν σκηνοθέτη. Με λίγα λόγια όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργήσει την ταυτότητά του μέσα από το έργο. Ακόμα και πριν αναφερθεί το όνομά του στο τρέιλερ αναγνωρίζουμε τη δουλειά του.

Επιστρέφοντας στις δημιουργίες μικρού μήκους, ο Γιώργος Λάνθιμος προτείνει μία πιο εκλεπτυσμένη κι ανάλαφρη εκδοχή μιας εβδομαδιαίας ρουτίνας, παίζοντας όλο και περισσότερο με τους χαρακτήρες και τις προσωπικότητές της. Από την πλευρά του ο Ματ Ντίλον εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του που θα συμμετέχει στο πρότζεκτ, σχολιάζοντας πως «είναι σπάνιο ένας καταξιωμένος σκηνοθέτης όπως ο Γιώργος να κάνει ταινίες μικρού μήκους». Στο Nimic ο Λάνθιμος μας δείχνει όλη την υπόθεση μέσα από μία αίσθηση σουρεαλισμού.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο στις 9 Αυγούστου. Επίσης προβλήθηκε και στις Νύχτες πρεμιέρας το Σεπτέμβρη, οπότε αναμένουμε τη δημοσίευσή της για το κοινό.

Το τελευταίο επιβεβαιωμένο νέο για τα μελλοντικά σχέδια του Έλληνα δημιουργού, είναι η μεταφορά του βιβλίου του Τζιμ Τόμσον “Pop. 1280”, κάτι που ανακοινώθηκε μία ημέρα πριν από τα φετινά Όσκαρ, όπου η Ολίβια Κόλμαν πήρε το βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου για το “Favourite“. Μετά από κάθε τέτοια ανακοίνωση αναμένουμε με αγωνία το τι ακόμα θα δούμε από αυτόν τον εξαιρετικό σκηνοθέτη.

Featured image: imdb.com