Πόσες φορές έχεις νιώσει περίεργη επειδή έχεις mini (μονομερείς) διαλόγους με τον σκύλο σου; Ή εκείνες τις φορές που μπήκες στο αυτοκίνητό σου και είπες “πού ήσουν;” αφού ξόδεψες μισή ώρα ψάχνοντας το; Ναι, είχες ξεχάσει πού πάρκαρες. Εσένα σε έχει κοροϊδέψει ο συγκάτοικός σου επειδή είπες “πού είσαι κορίτσι μου; πώς μεγάλωσες έτσι;” στη φτέρη σου;

Δικαίωση!

Μια νέα έρευνα αποκάλυψε αυτό που εγώ κι εσύ ξέραμε ήδη μέσα μας, αλλά κανείς δε μας πίστευε. Το να μιλάς στο κατοικίδιό σου στην πραγματικότητα είναι δείγμα ευφυΐας.

Να σου το πω αλλιώς: Όλα εκείνα τα βράδια που έχεις περάσει στην κουζίνα, με το χαμομήλι στο χέρι, προσπαθώντας να εκμαιεύσεις από τη γάτα σου το κατά πόσο το ραντεβού που βγήκες ήταν καλό, δε σε κάνει “weirdo”. Σε κάνει απόλυτα φυσιολογική και πρακτικά πολύ έξυπνη.

‘Anthropomorphising’ κάνεις όταν δίνεις ανθρώπινες τάσεις και χαρακτηριστικά σε αντικείμενα και ζώα. Σύμφωνα με δήλωση του Nicholas Epley, καθηγητή συμπεριφορισμού στο Πανεπιστήμιο του Chicago, στην The Independent:

“Πρόκειται για ένα φυσικό παράγωγο της τάσης που κάνεις τους ανθρώπους μοναδικά έξυπνους σε αυτόν τον πλανήτη”.

Κανένα άλλο είδος δεν κάνει κάτι τέτοιο.

Το γεγονός ότι μιλάμε σε αντικείμενα γύρω μας τους, τους δίνουμε προσωπικότητα και τα ονομάζουμε, είναι κάτι που διαχωρίζει το ανθρώπινο είδος από τα υπόλοιπα: Δείχνει πως οι εγκέφαλοι μας λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο.

Όσο παρακαλάς το αυτοκίνητό σου να πάρει μπροστά, ταυτόχρονα είσαι και πολύ πολύ έξυπνη. Διαχειρίσου το.

Δες ακόμα:

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το kit πρώτων βοηθειών για τον σκύλο σου

Γιατί δεν είναι ΟΚ το να οδηγείς με τον σκύλο σου στη θέση του συνοδηγού


featured image: Elite Daily