Είναι αλήθεια πως το botox (το όνομά του προέρχεται από την ουσία που χρησιμοποιείται για την επέμβαση, το botulinum toxin) είναι μια αρκετά παρεξηγημένη επέμβαση στα πλαίσια της ομορφιάς και της εξωτερικής εμφάνισης. Ωστόσο, συχνά ξεχνάμε πως πρόκειται για μια μορφή περιποίησης της εξωτερικής μας εμφάνισης, και όχι αλλαγής της.

Βρες απάντηση στις πιο συχνές ερωτήσεις για το botox παρακάτω! 

Πονάει;

Ναι, πονάει ελάχιστα. Όπως και να το κάνουμε, ακόμα και μικρές, οι ενέσεις στο μέτωπό σου και σε άλλα σημεία του προσώπου σου θα έχουν κάποια επίπτωση. Είναι σαν ένα μικρό, σύντομο αλλά έντονο τσίμπημα, το οποίο όμως περνάει άμεσα, και δεν θα έπρεπε να συνεχίσει να σε πονάει αφού έχεις τελειώσει.

Ποιος χρειάζεται να κάνει botox;

Κανείς δεν ‘χρειάζεται’ να κάνει botox. Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το πότε μπορεί κανείς να ξεκινήσει, όμως ανάλογα με το πρόβλημα και την ηλικία, ο καθένας μπορεί να αποφασίσει μόνος του τι είναι καλύτερο. Τα τελευταία χρόνια η τάση του preventative botox θέλει τις γυναίκες να το ξεκινούν από τα 22+, λόγω πρόληψης. Αυτό φυσικά προϋποθέτει να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα χρειαστεί να συντηρήσουμε το αποτέλεσμα, κάνοντας επαναληπτικές συνεδρίες.

Πόσο διαρκεί;

Εξαρτάται από τον καθένα. Μπορεί να πάρει από μια ως δέκα μέρες για να φανεί η δράση του, και διαρκεί από δύο μέχρι τέσσερις μήνες, ανάλογα με το πόσο παίρνει στους μύες του προσώπου να δημιουργήσουν καινούργια κύτταρα στο σημείο που έχει εισέλθει το botox.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Όχι ακριβώς, όμως ο καθένας θα πρέπει να είναι ενημερωμένος για το αν έχει οποιαδήποτε αλλεργία που μπορεί να συνδεθεί με την επέμβαση, και να έχει συμβουλευτεί τον γιατρό του πριν αποφασίσει κάτι τέτοιο.

Τι πρέπει να κάνω μετά;

Η άσκηση είναι απαγορευτική μετά το botox, ειδικά μετά τα πρώτα 20 λεπτά. Απόφυγε κάθε μορφής έντονη άσκηση ή να κάτσεις πολύ ώρα σε ένα υπερβολικά ζεστό περιβάλλον. Εάν είναι καλοκαίρι, απόφυγε οπωσδήποτε την έκθεση στον ήλιο, και βρες σύντομα ένα προστατευμένο μέρος. Να θυμάσαι πως είναι αρκετά σύνηθες να υπάρχουν μερικοί μώλωπες τις πρώτες μέρες, καθώς η ουσία απορροφάται. Αυτό συνήθως εξαρτάται από το πόσο ευαίσθητο δέρμα έχουμε.

Το κυριότερο είναι να είσαι σίγουρη και ενημερωμένη πριν αποφασίσεις να κάνεις κάτι τέτοιο. Συμβουλεύσου τον γιατρό σου ή ψάξε δυο-τρεις εναλλακτικές γιατρών, προχωρώντας με εκείνους που εμπιστεύεσαι πραγματικά.


featured image: stylecaster.com