Εάν έχεις εργαστεί ποτέ στο λιανικό εμπόριο, πιθανότατα είσαι εξοικειωμέν@ με το «κλείσιμο βάρδιας». Σε ένα κατάστημα λιανικής, αυτό συνήθως περιλαμβάνει την επανατοποθέτηση των αντικειμένων εκεί που ανήκουν, το καθάρισμα των ραφιών και την αναδίπλωση ή την επανατοποθέτηση ρούχων που δοκιμάστηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το να κάνεις την ίδια τεχνική στο συμμάζεμα του σπιτιού σου, θα σε ευνοήσει. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγος χρόνος (20-30 λεπτά) για να τακτοποιήσεις το χώρο σου το βράδυ πριν πας για ύπνο, ώστε να ξυπνήσεις σε ένα τακτοποιημένο σπίτι το επόμενο πρωί. Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό να καθαρίζεις το σπίτι σου κάθε βράδυ, αλλά εδώ δεν μιλάμε για βαθύ καθαρισμό. Επιπλέον, μια βραδινή βάρδια κλεισίματος μπορεί να σε βοηθήσει να προλάβεις μεγαλύτερα προβλήματα πριν συμβούν και να απαλλαγείς από το άγχος της προετοιμασίας το επόμενο πρωί.

Πώς να κάνεις το δικό σου κλείσιμο βάρδιας

Καθαρός νεροχύτης 

Μπορεί να φαντάζει βουνό μετά από μια κουραστική μέρα, αλλά το να πλύνεις τα πιάτα του βραδινού σου θα κάνει πραγματική διαφορά στη ρουτίνα σου. Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα του κλεισίματος της βάρδιας σου. Φρόντισε  όλα τα πιάτα να τοποθετούνται στο πλυντήριο πιάτων και ο νεροχύτης  να είναι καθαρός. Αυτή τη στιγμή, μπορεί να αισθάνεσαι καλύτερα να τα αφήσεις για το πρωί, αλλά θα νιώσεις ακόμα καλύτερα όταν θα ξυπνήσεις και θα αντικρίσεις καθαρή την κουζίνα σου.

Ρούχα και παπούτσια σε σειρά

Το πρωί μπορεί τα outfits που έχεις στο μυαλό σου να μην λειτουργήσουν και να αλλάξεις 2-3 φορές. Φυσικά αυτά που δεν θα σε βολέψουν θα καταλήξουν πεταμένα παντού. Το δεύτερο βήμα της βάρδιας σου, μπορεί να είναι η επανατοποθέτηση των ρούχων στη θέση τους πριν πας για ύπνο. Και μην ξεχάσεις, να τοποθετήσεις στη θέση τους και τα παπούτσια που άφησες στην εξώπορτα γυρνώντας σπίτι.

Στρωμένο σαλόνι 

Αν πέφτεις στον καναπέ μετά τη δουλειά ξέρεις πόσο τσαλακωμένο θα φαίνεται το σαλόνι σου μετά από λίγες ώρες. Επανάφερε τον χώρο σου αφρατεύοντας ή επανατοποθετώντας τα μαξιλάρια του καναπέ για να φαίνονται φρέσκα και, στη συνέχεια, δίπλωσε τυχόν κουβέρτες  ή βάλε τες σε ένα καλάθι για να κάνεις τα πράγματα να φαίνονται λιγότερο ακατάστατα. Ο καναπές σου θα φαίνεται πολύ πιο φιλόξενος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με τον καφέ σου το επόμενο πρωί.

Κλειδιά & ασφάλεια 

Ένα ουσιαστικό μέρος κάθε νυχτερινής ρουτίνας είναι να βεβαιωθείς ότι είσαι ασφαλής. Εάν δεν έχεις ήδη κλειδώσει τις εξωτερικές πόρτες σου κατά την άφιξή σου στο σπίτι, βεβαιώσου ότι όλα είναι κλειδωμένα πριν πας για ύπνο.

Το επόμενο πρωί

Εάν δεν είσαι πρωινός τύπος, θα εκτιμήσεις αυτή τη συμβουλή.  Το «λίγα λεπτά ακόμη» θα μπορείς να το πεις το πρωί στον ύπνο σου αν έχεις ήδη ετοιμαστεί για τη μέρα. Εάν υπάρχουν συγκεκριμένα αντικείμενα που χρειάζεσαι για τη δουλειά κάθε μέρα, όπως ο φορητός υπολογιστής, το πρόγραμμα σχεδιασμού ή το μεσημεριανό σου, ετοίμασέ τα το προηγούμενο βράδυ, ώστε να μην τρέχεις το πρωί. Με αυτόν τον τρόπο, θα γλιτώσεις από το άγχος του ξεκινήματος της μέρας.