Τα αιθέρια έλαια, πολλές φορές, λειτουργούν σαν μαγικά ελιξίρια για τον οργανισμό μας. Με ενυδατικές, τονωτικές για τη διάθεση, αντί-μικροβιακές και όχι μόνο, ιδιότητες, η χρήση τους προτείνεται και πρέπει να είναι εξατομικευμένη. Κάθε αιθέριο έλαιο χρειάζεται διαφορετικό χρόνο και τρόπο εφαρμογής του.

Σημαντικό tip: πριν τη χρήση τους, θα πρέπει να τα έχεις αναμείξει με βασικό λάδι ή νερό.

Ένα αιθέριο έλαιο, το οποίο έχει περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες από όσες φαντάζεσαι, είναι το έλαιο από τεϊόδεντρο ή αλλιώς, tea tree oil. Το συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο, λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό συστατικό σε ποικίλες περιπτώσεις. Προερχόμενο από το φυτό Melaleuca alternifolia της Αυστραλίας, μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ τις συνθήκες της επιδερμίδας, της τρίχας και των νυχιών. Οι ειδικοί λένε μάλιστα πως, αρκεί να το αραιώσεις σε κάποιο κοινό λάδι –ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο, ηλιέλαιο- ή κάποια κρέμα- ενυδατική ή αντηλιακή.

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη του tea tree oil και πώς μπορεί να βελτιώσει τη skincare ρουτίνα σου;

Μειώνει την ακμή

Με τις αντισηπτικές ιδιότητες του, μπορεί να καταπολεμήσει την ακμή και να κάνει πιο λείο το ερεθισμένο σου δέρμα. Μην ανησυχείς, δεν θα σου μπλοκάρει τους πόρους αλλά αντίθετα, θα «εξομαλύνει» κατά πολύ την επιδερμίδα σου.

Προλαμβάνει τη μόλυνση από κοψίματα και επιταχύνει την επούλωση πληγών

Αν έχεις μία πληγή από ένα κόψιμο, μπορείς να εφαρμόσεις άμεσα λίγες σταγόνες από το tea tree oil ώστε να προλάβεις πιθανές μολύνσεις στην επιφάνεια. Οι αντι-μικροβιακές του ιδιότητες θα προστατέψουν την περιοχή αυτή. Παράλληλα, μπορείς να προσθέσεις λίγες ακόμα σταγόνες σε μία ήδη υπάρχουσα πληγή προκειμένου να επισπεύσεις την επούλωση της.

Θεραπεύει τις μυκητιάσεις των νυχιών

Έχει αποδειχθεί πως η εφαρμογή του δύο φόρες την ημέρα για έξι μήνες, μπορεί να καταπολεμήσει τους μύκητες στα νύχια, τόσο ως προς τα συμπτώματα όσο και εξωτερικά. Με τη συμβουλή του δερματολόγου σου για μεγαλύτερη ακρίβεια, δεν έχεις κάτι να χάσεις, εφόσον πρόκειται για αγνό αιθέριο έλαιο.

Αντιμετωπίζει το “πόδι του αθλητή”

Το λεγόμενο «πόδι του αθλητή» ίσως σου είναι οικείο. Οι ερεθισμοί ή το ξεφλούδισμα σε εκείνους που προπονούνται και επομένως καταπονούν συχνά τα πόδια τους είναι συχνά φαινόμενα. Σίγουρα όμως, μπορούν να απομακρυνθούν με τη χρήση του ελαίου αυτού.

Αυτό το έλαιο θα αλλάξει όλη τη skincare ρουτίνα σου
thethirty.whowhatwear.com

Καταπραΰνει την ψωρίαση και τις πληγές από έκζεμα

Η αντιφλεγμονώδης χρηστικότητα του έχει αποδειχθεί πως μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες μίας δερματικής συνθήκης, όπως αυτή της ψωρίασης. Η αλλαγή στο δέρμα σου θα γίνει άμεσα αντιληπτή. Επιπλέον, ανακουφίζει και περιορίζει την κόκκινη, ευαίσθητη περιοχή του εκζέματος πολύ δραστικά.

Βελτιώνει τη μυρωδιά του σώματος

Πολλοί είναι εκείνοι που το χρησιμοποιούν ως φυσικό αποσμητικό, απομακρύνοντας έτσι τα βακτήρια που πιθανόν προκαλούν τη δυσοσμία στο σώμα.

Προστατεύει από τσιμπήματα εντόμων

Σε έρευνες έχει φανεί πως το tea tree oil λειτουργεί σαν «ασπίδα» ως προς τα ανοιξιάτικα -και όχι μόνο- τσιμπήματα από έντομα και μάλιστα, πολύ αποτελεσματική. Ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις λοιπόν, κάτι διαφορετικό για να προλάβεις τα φετινά τσιμπήματα ειδικά αν είσαι και ευαίσθητη σε αυτά. Αν πάλι τελικά, καταφέρει να σε τσιμπήσει κάποιο έντομο, η χρήση του συγκεκριμένου ελαίου προλαμβάνει το οίδημα και μειώνει την ερυθρότητα της περιοχής.

«Αποκρούει» την πιτυρίδα και τις ψείρες

Τέλος, ένα θέμα που ταλαιπωρεί πολλούς είναι η πιτυρίδα. Ο συνδυασμός του σαμπουάν σου με ένα 5% tea tree oil, μπορεί να βελτιώσει εξαιρετικά το βαθμό πιτυρίδας. Επιπρόσθετα, το έλαιο από τεϊόδεντρο είναι ικανό να εξουδετερώσει τις ψείρες και τα αυγά τους, αποτρέποντας έτσι την εξάπλωση τους τόσο σε ενήλικες όσο και μικρά παιδιά.

featured image: Byrdie