Όταν λέμε ότι από αυτήν την καραντίνα μπορεί να βγούμε όλοι επιστήμονες, δεν το λέμε για πλάκα. Από τη φίλη που ξεκίνησε να διαβάζει την παγκόσμια ιστορία για να συγκρατήσει όσα περισσότερα μπορεί, μέχρι εσένα που μαθαίνεις δυο γλώσσες ταυτόχρονα online. Ναι, αφού είδες δυο ταινίες από τη watchlist σου και τελείωσες και τρία βιντεάκια γυμναστικής. Ξαφνικά, κάποιοι κάνουν πολλά περισσότερα από όσα έκαναν στην προηγούμενη ρουτίνα τους και τα δωρεάν online courses του MoMA είναι μία καλή επιλογή για τους λάτρεις της σύγχρονης τέχνης και όχι μόνο.

Μπορεί να μην έχεις βρεθεί ποτέ στο MoMA. Μπορεί να μην ξέρεις καν τι εκτίθεται εκεί. Τα συγκεκριμένα courses όμως είναι ενδιαφέροντα όπως και να’χει και απευθύνονται σε ένα πάρα πολύ ευρύ κοινό. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι όρεξη, περιέργεια και λίγη ώρα μέσα στην εβδομάδα.

1. Τι είναι η σύγχρονη τέχνη;

Μέσα από την ανάλυση 70 έργων που δημιουργήθηκαν από το 1980 μέχρι σήμερα, θα μπορέσεις να ρίξεις μια κλεφτή ματιά μέσα σε στούντιο καλλιτεχνών και τον τρόπο που δημιουργούν. Έτσι θα είσαι σε θέση αργότερα να καταλάβεις όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, αλλά και πως απευθύνονται με την τέχνη τους στα ζητήματα της εποχής. Είναι μια καλή ευκαιρία για να αρχίσεις να συνδέεις την τέχνη με την πραγματικότητα και την καθημερινότητα την οποία ζεις.

Διάρκεια: περίπου 17 ώρες.

2. Η μόδα ως design

Mέσα από την εξερεύνηση 70 κομματιών, ρούχων ή αξεσουάρ, και συζητήσεις με ειδικούς του χώρου, θα τεθούν τα ερωτήματα: Τι φοράμε; Γιατί; Πώς φτιάχτηκε; Τι σημαίνει; Έτσι μπορείς να μπεις σε μία διαδικασία να καταλάβεις ότι το fashion design όπως κάθε άλλη μορφή τέχνης, δεν είναι ανεξάρτητη της εποχής της. Επηρεάζεται από αυτή αλλά μπορεί να έχει και σοβαρές συνέπειες σε αυτή.

Διάρκεια: περίπου 21 ώρες

5 δωρεάν online courses από το MoMA για να μάθεις επιτέλους όσα ήθελες για τις τέχνες
dezeen.com

3. Μέσα στο studio: Αφηρημένη μεταπολεμική ζωγραφική

Σε αυτό το course θα έχεις την ευκαιρία να βρεθείς μέσα σε studio και να περπατήσεις μέσα σε γκαλερί. Έτσι, θα έχεις την ευκαιρία να μάθεις καλύτερα πως μερικοί από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα δημιουργούσαν αφηρημένα έργα. Αν ασχολείσαι μάλιστα με την τέχνη, μπορείς να ανεβάσεις δικά σου έργα και να τα συζητήσεις με άλλους, αλλιώς μπορείς να ολοκληρώσεις το course με τα βασικά τεστ και αξιολογήσεις.

Διάρκεια: περίπου 27 ώρες

4. Βλέποντας μέσα από τις φωτογραφίες

Αν και τώρα οι περισσότεροι θεωρούμε τους εαυτούς μας φωτογράφους, γιατί έχουμε μια κάμερα πάντοτε στο χέρι, ακόμη και αυτή του κινητού, αυτό το course έρχεται να γεφυρώσει το χάσμα που δημιουργήσαμε εμείς οι ίδιοι μεταξύ των φωτογραφιών που τραβάμε εμείς και της φωτογραφικής τέχνης. Το να μάθεις τις ιδέες, τις προσεγγίσεις και τις τεχνολογίες ας πούμε, είναι ένα πρώτο βήμα. Και φυσικά πως όλα αυτά καθορίζουν την visual κουλτούρα που εξερευνούμε σήμερα.

Διάρκεια: περίπου 16 ώρες

5 δωρεάν online courses από το MoMA για να μάθεις επιτέλους όσα ήθελες για τις τέχνες
moma.org

5. Σύγχρονη τέχνη και ιδέες

Το συγκεκριμένο course είναι γενικό και απευθύνεται σε όποιον θέλει να μάθει περισσότερα για τη σύγχρονη τέχνη. Μέσα από περιπτώσεις συγκεκριμένων έργων και καλλιτεχνών μπορείς να μάθεις την ιστορία τους, πώς αυτοί δούλευαν και από πού αντλούσαν την έμπνευσή τους. Ο Vincent Van Gogh, o Salvador Dalí και ο Claude Monet είναι μερικά από τα πρώτα ονόματα που θα συναντήσεις.

Διάρκεια: περίπου 12 ώρες

Featured Image: ticketlens.com