Όλοι έχουμε ακούσει για το πόσο βοηθάνε οι to-do λίστες στην οργάνωση της καθημερινότητάς μας και πλέον υπάρχουν πολλές οδηγίες και συμβουλές για το πώς πρέπει να τις χρησιμοποιούμε ώστε να τις αξιοποιούμε στο μέγιστο βαθμό. Το θέμα είναι ότι συνεχώς βγαίνουν καινούρια πράγματα που πρέπει να κάνουμε και απλώς συμπληρώνουμε tasks με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που τα βγάζουμε από τη λίστα μας. Έτσι αντί να είναι ένα βοηθητικό εργαλείο καταλήγει να είναι μία ατελείωτη αγχωτική διαδικασία.

Γιατί το κάνουμε;

Αυτή η λίστα έχει σκοπό να μας κινητοποιεί να γίνουμε πιο οργανωτικοί και παραγωγικοί. Διαγράφουμε κάθε τι που φέραμε εις πέρας και στο τέλος της ημέρας είμαστε σε θέση κυριολεκτικά να μετρήσουμε την παραγωγικότητα μας. Ωστόσο υπάρχει μία μεγάλη διαφορά μεταξύ του να είσαι απασχολημένη και του να είσαι παραγωγική. Μπορεί να είσαι ο πιο πειθαρχημένος άνθρωπος που υπάρχει και να ακολουθείς κατά γράμμα τη λίστα και τα deadlines σου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα αφαιρείς πράγματα που κατάφερες. Μπορεί αυτά με τα οποία καταπιάνεσαι να σε κρατάνε απλώς απασχολημένη και να μην προχωράς στα επόμενα. Έτσι η λίστα σου χάνει απευθείας το νόημά της. Αν λοιπόν βρίσκεις τον εαυτό σου σε αυτή τη θέση καλό είναι να να αρχίσεις να φτιάχνεις μία stop-doing list.

lista
@thoughtcatalog

Πώς να φτιάξεις μία stop-doing list

Μία καλή αρχή είναι να κάνεις ένα μικρο διάλειμμα και να παρατηρήσεις πού αφιερώνεις την ενέργεια σου καθημερινά. Σου αρέσουν αυτά που κάνεις ή μήπως πιέζεσαι; Σκέψου που και πως θα ήθελες να είσαι σε ένα, πέντε ή δέκα χρόνια και μετά αναρωτήσου αν αυτά που κάνεις σήμερα σε οδηγούν προς τα εκεί. Αν οι απαντήσεις που δίνεις δεν είναι ένα ξεκάθαρο “αυτά που κάνω με γεμίζουν και με εξελίσσουν προς την κατεύθυνση που θέλω να πάω” τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα της αλλαγής για εσένα.

Σημείωσε σε μία καινούρια λίστα τα πράγματα που σε κουράζουν και σου ρουφάνε πολύ ενέργεια χωρίς να σου δίνουν κάτι πίσω. Πράγματα που κάνεις με το ζόρι ή ακόμα και ανθρώπους που θεωρείς τοξικούς. Μέσα από αυτή τη λίστα θα καταλάβεις ποιες είναι πραγματικά οι προτεραιότητές σου. Έτσι θα δημιουργήσεις μία καινούρια πολύ πιο λειτουργική για εσένα πραγματικότητα.

Κράτα στο μυαλό σου πως οι αλλαγές δε γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Θα πάρει χρόνο και κόπο αλλά ότι και να σου κοστίζει να θυμάσαι ότι το κάνεις για τον εαυτό σου. Δεν υπάρχει σημαντικότερο project από εσένα και αν δεν το κάνεις εσύ δεν θα το κάνει κανείς. Το σημαντικότερο είναι να πιστέψεις ότι μπορείς να το καταφέρεις. Σίγουρα μπορείς. Τώρα το μόνο που μένει είναι να βρεις τον τρόπο.

Featured photo: Thought Catalog