Ιδιαίτερα μετά τις ομοφοβικές εκδηλώσεις γεμάτες πάθος και “ανδρισμό” των τελευταίων ημερών που προκάλεσε ένα τμήμα marketing γνωστής αλυσίδας supermarket, η κυκλοφορία του Disclosure στο Netflix κάπως εναρμονίζεται με τα τεκταινόμενα. Ο Ιούνιος είναι ο μήνας κατά τη διάρκεια του οποίου γιορτάζεται το Pride και συνεπώς γιορτάζει όλη η LGBTQ+ κοινότητα – και όλοι όσοι την υποστηρίζουν.

Το Disclosure αφορά την trans κοινότητα και το πώς αυτή αναπαριστάται εδώ και πολλά χρόνια μέσα από ταινίες και σειρές

Από την αρχική ιδέα μέχρι και τη διανομή, περισσότεροι από 150 trans άνθρωποι συμμετείχαν στη δημιουργία του Disclosure. Tη σκηνοθεσία ανέλαβε o Sam Feder, ενώ την παραγωγή η Laverne Cox. Και οι δύο έφεραν μαζί τους τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες ως trans άτομα. Εκτός από αυτούς, συμμετέχουν η Jamie Clayton του Sense8, o Yance Ford που είναι ο πρώτος transgender σκηνοθέτης υποψήφιος για Όσκαρ και πολλοί άλλοι. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μαζί, κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη θέαση αυτού του ντοκιμαντέρ. Μοιράζονται μπροστά στην κάμερα πραγματικές ιστορίες -συχνά όχι ευχάριστες. Στην ουσία εξηγούν πως δημιουργήθηκε όλη αυτή η λανθασμένη εντύπωση γύρω από τους trans εξαιτίας των media.

H Laverne Cox αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο τρόπος με τον οποίο τα media αντιμετωπίζουν τους trans, είναι λες και αυτοί οι άνθρωποι δεν υπάρχουν. Προς έκπληξη τους, όμως, οι άνθρωποι αυτοί υπάρχουν. Σύμφωνα με το Disclosure, το 80% των Αμερικανών δε γνωρίζει στην πραγματικότητα κάποιο trans άτομο. Πόσο πιθανό είναι λοιπόν αυτό το 80% να ξέρει την αλήθεια και να σέβεται τους transgender; Αν κρίνουμε από τα ερεθίσματα που λαμβάνουν μέσα από ταινίες και σειρές, είναι σχεδόν απίθανο.

Το ντοκιμαντέρ αναλύει μία μεγάλη λίστα παραγωγών του Hollywood

Από τις πιο παλιές μέχρι τις πιο πρόσφατες, το συμπέρασμα είναι ένα: Η πλειοψηφία της απεικονίσεων των trans στην οθόνη είναι προβληματική. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που έτσι διαμορφώθηκαν και οι συμπεριφορές της κοινωνίας. Δεν είναι, όμως, ποτέ αργά να αλλάξει έστω και κάτι μικρό. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ήδη καταφέρει πολλά και μπορούν να καταφέρουν ακόμα περισσότερα. Όπως για παράδειγμα, ο Sam Feder που δεν έκανε τίποτα άλλο από το να πάρει συνέντευξη από ανθρώπους των οποίων οι ιστορίες έπρεπε να ακουστούν.

Το Disclosure προφανώς δεν απευθύνεται αποκλειστικά στην LGBTQ+ κοινότητα. Αντιθέτως, απευθύνεται στον καθένα εκεί έξω, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, που θέλει να μάθει περισσότερα για την ιστορία αυτής. Μία ιστορία που δε γράφτηκε ποτέ στα σχολικά βιβλία και που τις περισσότερες φορές δε συζητήθηκε σε καμία οικογένεια. Εφόσον, όμως, πλέον το Netflix δίνει την πρόσβαση σε αυτή την ιστορία, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να την αξιοποιήσουμε. Και μακάρι να μην αργήσουν οι μέρες που αυτά τα ντοκιμαντέρ θα προβάλλονται στα σχολεία. Ή έστω θα είναι οι ασκήσεις για το σπίτι.

featured image: ew.com