Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για τα οφέλη που έχει το περπάτημα, που είναι πολλά, τόσο για τη σωματική σου όσο και για την ψυχική σου υγεία. Ειδικά τους τελευταίους μήνες εάν κάτι μας έσωσε ήταν οι μεγάλοι περίπατοι. Αυτοί μας χαλάρωναν από την πίεση της δουλειάς και το άγχος της καθημερινότητας.

Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικά εύκολα tips για να κάνεις το περπάτημά σου ακόμα πιο ωφέλιμο για εσένα.

Μέτρα τα βήματά σου, την απόσταση, τους χρόνους σου

Είναι κάτι που μπορείς να κάνεις εύκολα με ένα smartwatch ή ακόμα και μέσω κάποιας από τις δεκάδες εφαρμογές που υπάρχουν για το κινητό σου. Το να ξέρεις ποια ήταν η φυσική σου κατάσταση όταν ήσουν αρχάρια στους μεγάλους περιπάτους σε σύγκριση με κάποιους μήνες μετά, θα σε βοηθήσει. Σε περίπτωση που είχες βάλει κάποιους στόχους, χρόνο η απόσταση, έτσι θα δεις εάν βελτιώθηκε η φυσική σου κατάσταση, εάν λαχανιάζεις και άλλα. Ακόμα έτσι θα ξέρεις καλύτερα και τον εαυτό σου. Πόσο και πως περπατάς όταν βγάζεις βόλτα τον σκύλο σου ή όταν είσαι μόνη;

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην σου αποσπάται η προσοχή από αυτές τις πληροφορίες, και το κυριότερο, να μην αγχώνεσαι. Το περπάτημα είναι μια πολύ ευχάριστη και χαλαρωτική δραστηριότητα και δεν θα πρέπει να σου προσθέτει πίεση και στρες.

Περπάτα με παρέα

Το να βγεις για ένα χαλαρωτικό περπάτημα ή τρέξιμο με μια φίλη σου ίσως αυτήν την περίοδο να είναι αρκετά ευεργετικό. Εκτός από το ότι παίρνεις μια μικρή δόση κοινωνικοποίησης, που τόσο σου έχει λείψει, γίνεται και πιο ενδιαφέρουσα η διαδικασία. Σίγουρα το να περπατάς μόνη σε χαλαρώνει αλλά δεν νιώθεις κάποιες φορές πως βαριέσαι και γυρνάς πίσω πιο γρήγορα; Εάν είσαι μια φίλη σου επίσης έχετε ένα παραπάνω κίνητρο να πετύχετε τους στόχους σας. Η μια παρακινεί την άλλη!

Όταν τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση μπορείς εναλλακτικά να γραφτείς και σε κάποιον ορειβατικό ή πεζοπορικό όμιλο. Καλή η οικειότητα της γειτονιάς σου, αλλά δεν σου έχει λείψει να γνωρίσεις νέα μέρη και ανθρώπους;

Άκου μουσική

Όταν ακούς μουσική, και ειδικά με γρήγορο ρυθμό, όταν ασκείσαι έχει ως αποτέλεσμα τον υψηλότερο καρδιακό ρυθμό και τη χαμηλότερη αντίληψη. Αυτό σημαίνει πως γυμνάζεσαι χωρίς να νιώθεις πως κάνεις μεγάλη προσπάθεια αλλά ταυτόχρονα παίρνεις όλα τα ευεργετικά οφέλη της άσκησης. Και δεν το λέμε εμείς. Το λέει ξεκάθαρα μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο  Frontiers in Psychology. Μάλιστα, η άσκηση στην οποία έχει μεγαλύτερη βάση αυτό το αποτέλεσμα είναι η προπόνηση αντοχής, όπως το περπάτημα.

featured photo: unsplash.com/@esdesignisms