Το τρέξιμο, είτε το δεις καθαρά σαν μία μορφή εκγύμνασης του σώματος, είτε σαν μία μορφή εκτόνωσης από τα όσα ζούμε, δεν παύει να είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό σου. Ξέρεις ήδη ότι κάθε μορφή άσκησης μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα και στην ψυχική σου υγεία. Αν, λοιπόν, τώρα που ο καιρός το ευνοεί αποφάσισες να ξεκινήσεις το τρέξιμο, σου έχουμε μερικά tips που θα σε βοηθήσουν στο ξεκίνημα σου. Το πρώτο και το σημαντικότερο, βέβαια, είναι να μην ελπίζεις ότι θα γίνεις δρομέας από την πρώτη κιόλας εβδομάδα.

Μην ξεκινήσεις μόνη

Στα λόγια, το τρέξιμο είναι εύκολο να το ξεκινήσεις, ωστόσο το δύσκολο είναι να το συνεχίσεις και να γίνει μία καλή συνήθεια. Σε αυτό ίσως βοηθήσει το να μην είσαι μόνη. Αυτό μπορεί να λυθεί με πολλούς τρόπους. Μπορείς είτε να εμπιστευτείς κάποιον φίλο ή φίλη που είναι ήδη εξοικειωμένοι με το τρέξιμο σε συχνή βάση. Εκτός αυτού, μέσω των διάφορων fitness trackers εφαρμογών, μπορείς να βρεις διάφορες κοινότητες όπου οι άνθρωποι μοιράζονται τις εμπειρίες και τα επιτεύγματα τους στο τρέξιμο. Έτσι, θα μπορείς κι εσύ να μοιράζεσαι την πρόοδο σου και να εμπνέεσαι από την προσπάθεια των άλλων.

Ξεκίνα με πιο αργούς ρυθμούς

Όπως είπαμε, μην περιμένεις να γίνεις δρομέας ή μαραθωνοδρόμος από την πρώτη εβδομάδα. Το τρέξιμο, όπως όλες οι άλλες συνήθειες, θέλει χρόνο για να χτιστεί. Στην αρχή, λοιπόν, μπορείς να δοκιμάσεις μία μίξη περπατήματος και τρεξίματος στην καθημερινή σου άσκηση. Όσο περνούν οι μέρες, δοκίμασε να αυξήσεις τον χρόνο που τρέχεις ώστε να έχεις μία σταδιακή πρόοδο. Το κυριότερο πλεονέκτημα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα απογοητευτείς ή αποθαρρυνθείς γρήγορα αν δεις ότι δεν έχεις καλή αντοχή στο τρέξιμο την πρώτη ημέρα.

Βρες την playlist που σε εμπνέει

Βασικό κομμάτι της προετοιμασίας σου πριν το τρέξιμο, είναι σίγουρα η αναζήτηση της κατάλληλης playlist. Άσε στην άκρη τις λίστες με τίτλο “music for workout” και βρες εκείνα τα κομμάτια που πραγματικά σε εμπνέουν καθημερινά. Βάλε τα όλα μαζί σε μία λίστα και φρόντισε να την ανανεώνεις συχνά για να μην βαριέσαι εύκολα. Επίσης, στην υπόθεση playlist, το κουμπί shuffle είναι ο καλύτερος σου φίλος.

Κάνε ένα μικρό ζέσταμα

Εδώ, όμως, έχουμε το σημαντικότερο κομμάτι της προετοιμασίας. Ειδικά, αν είσαι καινούρια στο τρέξιμο, μην περιμένεις να βγεις από την πόρτα του σπιτιού, να αρχίσεις να τρέχεις και όλα να πάνε τέλεια. Το σώμα σου στην αρχή χρειάζεται φροντίδα και προετοιμασία για να ανταπεξέλθει στη νέα σου συνήθεια. Κάνε, λοιπόν, μερικές διατάσεις και κάποια squats, για να ενεργοποιηθούν οι μύες σου προτού ξεκινήσεις να τρέχεις.

Θέσε έναν -εφικτό- στόχο που θα ήθελες να πετύχεις

Ο στόχος σου σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι ένα εφικτό σενάριο. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι στην αρχή θα πηγαίνεις για τρέξιμο 2 φορές την εβδομάδα ή ότι σε ένα μήνα θα προσπαθήσεις να πετύχεις τα 8 χλμ με τρέξιμο. Προσπάθησε να μην έχεις τρελές προσδοκίες από τον εαυτό σου και το σώμα σου, χωρίς αυτό όμως να σου αφαιρεί από το κίνητρο και την όρεξη να ξεκινήσεις κάτι καινούριο.

featured image: @alesha_macarosha