Αν σκέφτεσαι τελευταία να ακολουθήσεις έναν vegan τρόπο ζωής, πρέπει να σκεφτείς ποιος σου ταιριάζει. Διότι υπάρχουν δεκάδες. Μπορεί να είσαι vegan που αποφεύγει τη γλουτένη, vegan που προτιμάει περισσότερο τους υδατάνθρακες ή τα χαμηλά λιπαρά. Ωστόσο, υπάρχει και μια πιο μικρή veganism εκδοχή που ονομάζεται Fruitarianism (ή αλλιώς φρουτοφάγος διατροφή). Ναι, περιορίζει τη διατροφή στο να καταναλώνονται σχεδόν αποκλειστικά φρούτα.

Σύμφωνα με την ολιστική διατροφολόγο Kelly LeVeque και όσα είπε στο byrdie.com, πρόκειται για μια διατροφή που βασίζεται στα φρέσκα φρούτα. Επίσης, περιλαμβάνει όσα λαχανικά περιέχουν σπόρους (όπως το αβοκάντο, η ντομάτα, το αγγούρι) αλλά και καρύδια, ελιές και άλλους καρπούς. Χωρίς επεξεργασία και μαγείρεμα. Μάλιστα, οι πιο αυστηροί fruitarians δεν τρώνε καν λαχανικά ή άμυλο, αλλά κυριολεκτικά μόνο φρούτα.

Ποιοι όμως είναι αυτοί οι Fruitarians;

Μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους τους είναι YouTuber. Ονομάζεται «Freelee the Banana girl» και έχει περίπου 670.000 συνδρομητές. Η Freelee μοιράζεται τα οφέλη του lifestyle της, τρώγοντας 30 μπανάνες (μερικές φορές 50) σε μια μέρα. Υποστηρίζει ότι η κατανάλωση φρούτων χαμηλών θερμίδων σε μεγάλες ποσότητες προσφέρει τη μέγιστη γλυκόζη στον εγκέφαλο, τροφοδοτώντας το μυαλό και το σώμα της. Παράλληλα, τη βοηθάει να παραμένει λεπτή.

Σαφώς, η διατροφή της Freelee δεν είναι 100% φρούτα. Όπως λέει η LeVeque «μπορείς να είσαι fruitarian, εάν καταναλώνεις τουλάχιστον το 50% έως 75% των θερμίδων σου με αυτόν τον τρόπο».

https://www.instagram.com/p/7_6xueMUjP/?utm_source=ig_embed

Γιατί να γίνεις fruitarian;

Ένα καλό κίνητρο είναι ότι αποφεύγεις τις ζωικές πρωτεΐνες, αυξάνεις τις φυτικές ίνες και αποτοξινώνεις το σώμα σου. Επίσης, μειώνεις τη πρόσληψη των θερμίδων και δε χρειάζεται να μαγειρεύεις. Όντως δε γίνεται να μη παρατηρήσει κάποιος ότι όσοι ακολουθούν αυτή τη διατροφή, τρώνε τεράστιες ποσότητες φρούτων και παραμένουν αδύνατοι.

Αν, ωστόσο, δεν θέλεις να χάσεις βάρος, αλλά η ιδέα να ξυπνήσεις με μια επίπεδη κοιλιά σε δελεάζει ή η διατροφή σου περιέχει αρκετά επεξεργασμένα τρόφιμα, τότε αξίζει να τη δοκιμάσεις. Ίσως σε βοηθήσει να τρως περισσότερα ωμά φρούτα και λαχανικά.

Μια μέρα ως fruitarian περιλαμβάνει περίπου τα εξής:

  • Πρωινό: Ένα smoothie με τρεις μπανάνες, βατόμουρα και ένα φλιτζάνι γάλα καρύδας.
  • Πρωινό σνακ: Μια χούφτα αποξηραμένα ροδάκινα.
  • Μεσημεριανό: Δύο τεράστια μπολ φρουτοσαλάτας γεμάτα με μπανάνες, σταφύλια και μούρα (ακολουθεί ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β12).
  • Απογευματινό σνακ: Μια χούφτα ξηρά σύκα.
  • Δείπνο: Ένα μεγάλο μπολ με ψιλοκομμένο αβοκάντο, αγγούρι και ντομάτα, μαζί με ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
  • Επιδόρπιο: ακατέργαστα αμύγδαλα.

Πως θα είσαι αν ακολουθήσεις αυτή τη διατροφή;

Η κατανάλωση ωμών φρούτων όλη την ημέρα δεν είναι ακριβώς συναρπαστική. Ωστόσο, δεν σε αφήνει πεινασμένη. Αυτή η δίαιτα δεν ελέγχει τις μερίδες. Μπορείς να τρως όσα φρούτα, καρύδια και σπόρους επιθυμείς. Η πυκνότητα των θερμίδων είναι τόσο χαμηλή που χορταίνεις χωρίς να φουσκώνεις. Επειδή όμως τα φρούτα είναι γεμάτα ίνες και νερό, θα επισκέπτεσαι συχνά το WC. Δεν είναι άνετο, αλλά θα δεις τη κοιλιά σου έπειτα από μια μέρα εκπληκτικά επίπεδη.

Βέβαια, η έλλειψη ποικιλίας και ο περιορισμός του αλκοόλ είναι ένα ζήτημα. Ειδικά, το καλοκαίρι που οι κοινωνικές συγκεντρώσεις αυξάνονται. Φαντάσου να πας σε ένα εστιατόριο με φίλους και να ζητήσεις μπανάνες.

Τούτου λεχθέντος, δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις 100% μια τέτοια διατροφή. Όπως ισχυρίζεται επίσης στο byrdie.com η διατροφολόγος Dana James «η ζάχαρη από την υπερβολική ποσότητα των φρούτων μπορεί να σε κάνει να νιώθεις λήθαργο, λιγούρα, έλλειψη συγκέντρωσης και πολλά άλλα». Επιπλέον, είναι αδύνατο να τρέφεσαι πλήρως μόνο με φρούτα. «Θα χρειαστεί να συμπληρώνεις με σκόνες πρωτεΐνης, σύμπλεγμα Β, ωμέγα-3, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη D και σίδηρο».

Η LeVeque συμφωνεί, λέγοντας: «τα οφέλη δεν αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα. Δηλαδή, την έλλειψη αμινοξέων, λιπαρών οξέων, βιταμινών και μετάλλων, τον αυξημένο μεταβολισμό της φρουκτόζης και τη φθορά των δοντιών». Ακόμα επισημαίνει ότι όλη η φρουκτόζη αποθηκεύεται ως λίπος και γλυκόζη, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Κατά συνέπεια, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να καταναλώνεις περισσότερα φρέσκα τρόφιμα χωρίς ακρότητες και να ακούς το σώμα σου.


featured image: Unsplash/Pineapple Supply Co.