Είμαι σίγουρη ότι ήδη ξέρεις τι σημαίνει να δουλεύεις μέχρι αργά. Αν δεν είσαι εκείνο το άτομο που φεύγει τελευταίο από το γραφείο, τότε σίγουρα τις ελεύθερες ώρες σου προγραμματίζεις πράγματα για τη δουλειά. Τσεκάρεις κάθε λίγο και λιγάκι το Σαββατοκύριακο τα mail που αφορούν τη δουλειά.

Καλό θα ήταν να σκεφτείς όμως και την υγεία σου, την ψυχική σου ηρεμία αλλά και τις προσωπικές σου σχέσεις. Να αφήσεις για λίγο τη δουλειά στην άκρη. Σε μία πρόσφατη έρευνα, βρέθηκε πως 52.000 Ευρωπαίοι υπάλληλοι που περνούν περισσότερη ώρα από ό,τι πρέπει στη δουλειά έχουν παρουσιάσει συμπτώματα υψηλότερου στρες ή κούρασης. Και ποτέ δεν είναι ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.

Το να σου στοιχίζει όμως τη ψυχική σου υγεία η καλύτερη απόδοσή σου στη δουλειά, αξίζει; “Υποθέτουμε πως το αποτέλεσμα της δουλειάς ακολουθεί μία καθοδική πορεία όταν το άτομο δουλεύει με γρήγορους ρυθμούς. Αλλά και για πολλές παραπάνω ώρες από αυτές που πρέπει,”. Αναφέρει ο Δρ Hans Frankfort στο Harpers Bazaar.

“Αν κάποιος δουλεύει 12 ώρες τη μέρα, σίγουρα αυτό θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του,” υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Dan Lyons. “Ο καθένας από εμάς έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να τελειώνει τη δουλειά του μέσα σε λογικά ωράρια. Από τον εαυτό μου αλλά και από τους συνεργάτες μου πάντα είχα την απαίτηση να φεύγουμε στην ώρα μας. Kαι αν αφήναμε κάποια πράγματα στη μέση, πάντα με συνεννόηση και κατανόηση βρίσκαμε μία άκρη.”

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Poppy Moore. Η οποία όσο έκανε την ειδίκευσή της ως γιατρός καθόταν έως και 5 ώρες περισσότερο στη δουλειά.

“Όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπινες ζωές δεν μπορείς να τα αφήσεις όλα στη μέση και να πας στο σπίτι σου. Λόγω της πίεσης στο νοσοκομείο κανένας δεν θα το προσέξει και κανείς δεν θα σου πει τίποτα. Είχα όμως όρεξη για δουλειά και ήθελα να μαθαίνω συνέχεια καινούργια πράγματα. Και ο τομέας της ιατρικής είναι ένας απαιτητικός και ανταγωνιστικός τομέας.”

Το αποτέλεσμα; Βδομάδες αργότερα, άυπνη και κουρασμένη, αφού έχανε γενέθλια, εξόδους για ποτό ή φαγητό με τους φίλους της και ζώντας με “γρήγορο φαγητό” η Poppy έβαλε τα κλάματα και κατέρρευσε. Ένας συνάδελφος της την παρέπεμψε σε ψυχοθεραπευτή.

Το σίγουρο είναι πως δεν είναι μόνο η καριέρα σου που κινδυνεύει αλλά και η ψυχική σου υγεία. Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Social Science & Medicine έδειξε πως οτιδήποτε κι αν κάνεις πάνω από 39 ώρες την εβδομάδα έχει αρνητική επίδραση στην υγεία σου. Tο σώμα σου “καταλαβαίνει” την κάθε ώρα που περνάς παραπάνω στη δουλειά.

Μία ακόμα περίπτωση αποτελεί η Δρ Pragya Agarwal, μία πρώην ακαδημαϊκός ετών 41. Εδώ και μία δεκαετία βρίσκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, και η θέση της απαιτούσε να βρίσκεται στη διάθεση των μαθητών αλλά και των συναδέλφων της 24/7. “Όταν κάποιος συνάδελφός σου σού απαντάει σε mail στις 2 τα ξημερώματα, έχει την απαίτηση να κάνεις κι εσύ το ίδιο.”

Ακόμα κι αν δεν απαντούσε σε mail, οι ώρες που χρειαζόταν για να μελετήσει ήταν πολλές παραπάνω από τις απαιτούμενες. Με λίγα λόγια, μπορεί να δίδασκε τα πρωινά αλλά τα απογεύματα έπρεπε να δουλεύει επάνω σε ερευνητικές εργασίες. Ή να προετοιμάζει τα μαθήματά της και σαν να μην έφτανε αυτό, να ξοδεύει τα καλοκαίρια της σε συνέδρια στο εξωτερικό. Και όλα αυτά ενώ προσπαθούσε να βρει χρόνο για τον άντρα και την κόρη της. Το αποτέλεσμα; Διαγνώστηκε με υπερβολικά επίπεδα άγχους και η λύση στο πρόβλημά της ήταν μόνο ένα γράμμα παραίτησης.

Και αν αυτές οι δύο ιστορίες δεν σε έβαλαν σε σκέψη, η Claire έρχεται για να μας δώσει το σωστό παράδειγμα.

“Όταν έγινα αρχισυντάκτρια του Women’s Health, είχα στο δυναμικό μου μία ομάδα που συνήθιζε να δουλεύει μέχρι αργά. Έτσι αποφάσισα να τους αλλάξω αυτή τη συνήθεια. Όταν “μανατζάρεις” μία ομάδα πρέπει αρχικά να δίνεις το καλό παράδειγμα. Έτσι, με το να φεύγεις από τη δουλειά στην ώρα σου, εκτός βέβαια κι αν υπάρχει σοβαρός λόγος, είναι ένα υγιές παράδειγμα που μπορούν να ακολουθήσουν. Και φυσικά, δεν υπάρχει κανένα βιβλίο απουσιών στο οποίο πρέπει να σημειώνονται τα ονόματα αυτών που δεν δούλεψαν μέχρι τελικής πτώσεως.”

Να θυμάσαι πως τα όνειρά σου, και τα mail σου, θα συνεχίσουν να είναι εκεί και το επόμενο πρωί.

Δες ακόμα:

Πώς οι προηγούμενες δουλειές σου σε κάνουν πιο σίγουρη στην καριέρα σου


Πηγή:harpersbazaar.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου