Η περίοδος αυτή είναι κρίσιμη τόσο για την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία σου. Έχεις αναρωτηθεί τι συμβαίνει στο σώμα σου όλο αυτό τον καιρό που οι έξοδοι έχουν περιοριστεί;

Ίσως να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ψυχολογία μας και στο πώς διαχειριζόμαστε αυτή την κατάσταση. Και πράγματι, το στρες και η ανησυχία να μη μεταδόσεις ή να μη ασθενήσεις με COVID-19 είναι fact. Όλες λοιπόν αυτές οι σκέψεις που συσσωρεύονται μέσα σου, έχουν αντίκτυπο και στο έξω σου. Το σώμα σου επηρεάζεται από την αλλαγή της ρουτίνας σου, όσο και αν δεν το αντιλαμβάνεσαι. Μπορεί η πρώτη εβδομάδα να ήταν αρκετά cozy και  να χρειαζόσουν ένα break από την πραγματικότητα. Όσο περνούν όμως οι μέρες, τα αποτελέσματα είναι πιο φανερά.

Νιώθεις συνεχώς πεσμένος και πιασμένος

Το να μένεις στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και από επιλογή σου, σου δημιουργεί άγχος και αρνητικές σκέψεις. Και αυτά με τη σειρά τους οδηγούν σε επιπτώσεις στην ενέργεια σου. Αν είχες το μισάωρο περπάτημα μέχρι τη δουλειά σου καθημερινά και τώρα η άσκηση σου περιλαμβάνει σαλόνι-γραφείο, είναι λογικό οι μύες σου να έχουν βγει από τη ρουτίνα τους. Ακόμη και λίγο περπάτημα έξω καθημερινά και με ασφάλεια, μπορεί να εκτοξεύσει τα επίπεδα ενεργητικότητας σου ενώ η παραμονή στο σπίτι, το ακριβώς αντίθετο, σύμφωνα με μία έρευνα.

Περνάς περισσότερο χρόνο στις ηλεκτρονικές συσκευές

Είναι φυσικό και επόμενο όταν περνάς περισσότερο χρόνο στο σπίτι, να στραφείς στα gadget σου. Όταν κάνεις ένα break από τη δουλειά, όταν θέλεις να δεις κάποια συνταγή, όταν βλέπεις Netflix. Με λίγα λόγια, σχεδόν όλη τη μέρα. Αυτή η χρήση μπορεί να φαίνεται αθώα αρχικά, αλλά στην πορεία αυτό επηρεάζει το πως νιώθεις σε μεγάλο βαθμό. Άγχος, εμμονή με το feed ορισμένων ατόμων και συνεχής απόσπαση. Ο φαύλος κύκλος αυτός σε απορροφά από άλλες δραστηριότητες που θα ωφελούσαν την υγεία σου- ένας περίπατος στη φύση ή έμφαση σε κάποιες επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Ο ύπνος σου διαταράσσεται

Το άγχος και ο αρνητισμός που μπορεί αν νιώθεις, δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τον ύπνο σου, σύμφωνα με μία έρευνα. Ακόμα και αν νιώθεις εντάξει όμως, η έλλειψη του χρόνου που θα περνούσες ιδανικά έξω, μπορεί να ταράξει τις συνθήκες ύπνου σου. Μπορεί να ξυπνάς μέσα στο βράδυ συχνότερα ή να έχεις περίεργα όνειρα.

Τα επίπεδα της βιταμίνης D μειώνονται

Όπως γνωρίζεις ήδη, παίρνουμε αρκετή βιταμίνη D από την έκθεση μας στον ήλιο. Ανόμως αυτή την περίοδο δεν βγαίνεις καθόλου από το σπίτι, αυτό το “συστατικό” λείπει, αν δεν έχεις προσαρμόσει και τη διατροφή σου. Όσο το σώμα σου κάθεται και οι μύες σου δεν ενεργοποιούνται έστω και για λίγο στο εξωτερικό περιβάλλον, συνηθίζεις σε αυτό. Τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης, μπορεί να οδηγήσει στην υψηλή πίεση του αίματος, στο διαβήτη ή ακόμα και στην οστεοπόρωση.

Το βάρος σου περνά από διακυμάνσεις

Η  διατροφή σου μπορεί να πέσει επίσης  “θύμα” αυτής της νέας καθημερινότητας. Αν δεν είχες χρόνο να μαγειρεύεις , ίσως τον βρήκες τώρα. Ή το αντίθετο. Μπορεί αν μην προλαβαίνεις με τις περισσότερες δουλειές του σπιτιού, τα παιδιά και τη τηλεργασία. Μπορεί επίσης να είσαι σε αναστολή και να έχεις άπλετο χρόνο. Και τα δύο όμως μπορεί να σημαίνουν πως τρως έχεις βγει εκτός προγράμματος και αυτό να προκαλεί αλλαγές στο βάρος σου.

Το ανοσοποιητικό σου σύστημα γίνεται πιο ευαίσθητο

Η μοναξιά, το στρες και η κακή διάθεση συνδέονται με τον κίνδυνο του να αναπτύξεις ευκολότερα ασθένειες, ορισμένες φορές. Όσο μένεις σπίτι συνηθίζεις σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, με αποτέλεσμα όταν βγεις ξανά στην πραγματικότητα με τους παλιούς σου ρυθμούς να είσαι πιο ευαίσθητος σε μικρόβια.

Τι μπορείς να κάνεις για όλα αυτά;

Τηρώντας τα μέτρα προστασίας και προσέχοντας την ασφάλεια σου αλλά και των γύρω σου, βγες για ένα περίπατο. Στο πάρκο, στο κοντινό φαρμακείο, στο σούπερ μάρκετ. Κάνε δουλειές στο σπίτι. Κάνε online γυμναστική. Το σπίτι σε βοηθά να σκεφτείς, να ηρεμήσεις αλλά το εξωτερικό περιβάλλον, οι ηλιόλουστες μέρες και η ενεργοποίηση των μυών σου για κάποια λεπτά της ημέρας μπορεί να βοηθήσει τόσο το μυαλό όσο και το σώμα σου.

featured photo: Twenty20.com/metodmini