Το 2020 έφερε το βιβλίο ξανά στο σπίτι μας. Η ανάγνωση έγινε για πολλούς από εμάς ένα εργαλείο προσωρινής διαφυγής από το άγχος, την αγωνία και τη μονοτονία της καθημερινότητας. Το διάστημα αυτό μάς έχει προσφέρει τη δυνατότητα να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας και την προσωπική μας εξέλιξη. Η καραντίνα μάς έχει παροτρύνει να αναλογιστούμε, να σκεφτούμε προσωπικούς και εργασιακούς στόχους και να κάνουμε αλλαγές. Διακρίναμε 5 career books που θα σε βοηθήσουν να εμπνευστείς για να διαμορφώσεις την καριέρα που πραγματικά ονειρεύεσαι.

Η συναισθηματική νοημοσύνη: Γιατί το EQ είναι πιο σημαντικό από το IQ, του Daniel Goleman

Είναι ένα πρωτοποριακό best-seller που επαναπροσδιορίζει την ευφυΐα και την επιτυχία. Άραγε το IQ καθορίζει το πεπρωμένο μας; Ο συγγραφέας του βιβλίου, Daniel Goleman, υποστηρίζει ότι η άποψή μας για την ανθρώπινη νοημοσύνη είναι αρκετά περιορισμένη και ότι τα συναισθήματά μας παίζουν σημαντικό ρόλο στη σκέψη, τη λήψη αποφάσεων και την ατομική επιτυχία. Η αυτογνωσία, ο αυτοέλεγχος, η επιμονή, το κίνητρο, η ενσυναίσθηση και η κοινωνική νοημοσύνη είναι δεξιότητες που χαρακτηρίζουν τους επιτυχημένους ανθρώπους – άτομα που βρίσκονται στο επίκεντρο της δουλειάς και των οποίων οι σχέσεις ευδοκιμούν. Ο Goleman γράφει για τις δομές του εγκεφάλου στις οποίες βασίζεται το συναίσθημα και η λογική αποδεικνύοντας πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε και να ενισχύσουμε τη νοημοσύνη μας έτσι ώστε να πετύχουμε στην προσωπική, κοινωνική και εργασιακή ζωή.

Είσαι γ*μάτος είσαι γ*μάτη / You Are a Badass, της Jen Sincero

Η συγγραφέας γράφει 27 ολόκληρα κεφάλαια γεμάτα ιστορίες που σε κάνουν να γελάσεις και να εμπνευστείς. Δίνει πολύτιμες συμβουλές και προσφέρει απλές και καθημερινές ασκήσεις που σε βοηθούν να αναγνωρίσεις και να αλλάξεις εδραιωμένες πεποιθήσεις και συμπεριφορές που σε κρατούν πίσω, να δημιουργήσεις «τώρα» μια ζωή που πραγματικά αγαπάς, και να κερδίσεις χρήματα που δεν κέρδισες ποτέ. Διαβάζοντας το βιβλίο καταλαβαίνεις γιατί είσαι αυτή που είσαι, πώς να αγαπήσεις τα αδύναμά σου σημεία, και πώς να αλλάξεις αυτά που δε σου αρέσουν. Ένα βιβλίο που θα σου αλλάξει την αντίληψη και που διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα.

Πίστεψε σ’εσένα: Αντιμετώπισε με επιτυχία τις προκλήσεις της ζωής, της  Amy Cuddy

Στο βιβλίο της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Harvard Business School, εξηγεί ότι η συνειδητή παρουσία σού επιτρέπει να επικοινωνείς με πάθος, αυτοπεποίθηση, και άνετο ενθουσιασμό ενώ εξακολουθείς να διακατέχεσαι από ανησυχία και φόβο. Σε βοηθά να εκφράζεις αυτοπεποίθηση δίχως αλαζονεία, θάρρος ακόμη και μπροστά στο φόβο και σύνδεση χωρίς την ανάγκη ελέγχου. Προκειμένου να καλλιεργήσουμε τη συνειδητή παρουσία, η Cuddy μάς προτείνει να βρούμε τη προσωπική μας δύναμη ώστε να γίνουμε κυρίαρχοι του εαυτού μας, να εξελίξουμε τη γλώσσα του σώματος προκειμένου να νιώσουμε αυτοπεποίθηση και να αδράξουμε ευκαιρίες, και να κάνουμε μικρά βήματα προόδου προκειμένου να νιώσουμε λίγο πιο θαρραλέοι επαναπροσδιορίζοντας τη νευρικότητα σε ενθουσιασμό για την ευκαιρία που ξετυλίγεται.

Πίστεψε σ’εσένα: Αντιμετώπισε με επιτυχία τις προκλήσεις της ζωής

How to Be a Productivity Ninja: Worry Less, Achieve More, and Love What You Do, του Graham Allcott

Είσαι χαμένη ανάμεσα σε άπειρα εισερχόμενα mails, δεκάδες to-do lists, και ατέλειωτα meetings και δεν ξέρεις πώς να τα διαχειριστείς; Αυτό το βιβλίο του Graham Alcott είναι για εσένα. Ως ιδρυτής μιας από τις σημαντικότερες εταιρίες που ειδικεύονται σε productivity worksops, γράφει έναν οδηγό που θα σε βοηθήσει να μειώσεις την αναβλητικότητα, να αυξήσεις την παραγωγικότητα και να απολαύσεις περισσότερο τη δουλειά και τη ζωή σου ως αποτέλεσμα. Χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως ruthlessness, mindfulness, zen-like, calm, και το καμουφλάζ, θα μάθεις να δουλεύεις εξυπνότερα, όχι περισσότερο, και θα καταφέρεις να μεγιστοποιήσεις τόσο το εύρος της προσοχής σου όσο και την απόδοσή σου.

How to Be a Productivity Ninja: Worry Less, Achieve More, and Love What You Do

How to Be an Overnight Success: Making It in Business, της Maria Hatzistefanis

Η Μαρία Χατζηστεφανή κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο δημιουργώντας τη δική της σειρά καλλυντικών, τη Rodial, που σήμερα βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη και έχουν χρησιμοποιηθεί από celebrities όπως την Cameron Diaz, την Beyoncé και την Elle MacPherson. Στο βιβλίο της μάς εξηγεί ότι ξεκίνησε την επιχείρηση στο δωμάτιό της από το μηδέν. Παρόλο που απολύθηκε από την πρώτη της δουλειά και δεν ήταν άριστη μαθήτρια στο σχολείο με σκληρή δουλειά, προσπάθεια και υπομονή μάς δείχνει ότι όλα μπορούν να συμβούν. Πιστεύει ότι ο καθένας μπορεί να χτίσει τη δική του δουλειά και το ευκολοδιάβαστο γεμάτο συμβουλές και μυστικά βιβλίο σου δείχνει πώς να το πετύχεις.

How to Be an Overnight Success: Making It in Business
featured photo: unsplash.com/@charlesdeluvio