Γιατί βλέπουν όλοι 'τρελά' όνειρα αυτή την περίοδο;

Γιατί βλέπουν όλοι ‘τρελά’ όνειρα αυτή την περίοδο;

“Βλέπετε κι εσείς περίεργα όνειρα, έτσι δεν είναι;” έγραψε η Lauren Mechling, συγγραφέας και editor της Vogue, στις 11 Απριλίου στο Twitter. Ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει επειδή περνάμε περισσότερη ώρα στο σπίτι και κοιμόμαστε για τουλάχιστον 8 ώρες (μέσα σε 8 ώρες ύπνου, ονειρεύεσαι κατά το 1/4 του ύπνου) έρευνες έχουν δείξει ότι κάθε φορά που βιώνουμε μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας -είτε θετική είτε αρνητική- αντανακλάται στα όνειρά μας. Πράγμα που σημαίνει, ότι μέσα στην καραντίνα, βιώνουμε αρκετές στιγμές άγχους υποσυνείδητα μέσα στη νύχτα.

Στο Κέμπριτζ την Μασαχουσέτης, η Dr. Deirdre Barrett προσπαθεί να τις καταγράψει όλες αυτές

Ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου, όπου εφαρμόστηκαν τα μέτρα της καραντίνας στην Αμερική. Η καθηγήτρια του Χάρβαρντ ξεκίνησε μία έρευνα με τίτλο “Όνειρα που σχετίζονται με την πανδημία του Covid-19” σε διάφορες ομάδες στο Facebook που αφορούσαν τα όνειρα κατά την περίοδο αυτή. Οι ερωτήσεις ήταν απλές. Ηλικία, φύλο, εθνικότητα και αν τα όνειρα που βλέπεις σχετίζονται με την πανδημία. Μετά ακολουθούσαν ερωτήσεις όπου επέλεγες: αν έχεις ελεγχθεί για τον ιό, αν έχεις τον ιό, αν σκέφτεσαι ότι έχεις τον ιό. Και τέλος να γράψεις σχετικά με τα όνειρα που έβλεπες και σχετίζονται με τον ιό.

Σε 3,5 εβδομάδες είχε 1.800 απαντήσεις. Αν και η έρευνά της είχε μόλις αρχίσει, η πρώτη εικόνα για την κατάσταση είχε ήδη φανεί. 

“Ήμουν με την μητέρα μου. Είχα πάει για να κάνω το τεστ για τον COVID-19. Βγήκε θετικό. Η μητέρα μου μού είπε ότι μάλλον είχε και εκείνη τον ιό. Μετρούσαν το ποσοστό του COVID-19 στο σώμα μου. Τότε μου έδωσαν μία ένεση που θα έπρεπε να κάνω για να πεθάνω,” ήταν μία από τις περιπτώσεις. 

Όπως εξηγεί και η Barrett, αυτά τα όνειρα είναι αρκετά συνηθισμένα στις εποχές που διανύουμε. Κάποιες φορές ένα άτομο εμφανίζει συμπτώματα, ή νομίζει ότι έχει κάποιο σύμπτωμα, και νομίζει ότι έχει τον ιό. Για πολλούς η πρώτη σκέψη είναι το νοσοκομείο. Αλλά δεν μπορούν να πάνε και ακόμα κι αν πάνε κανείς δεν μπορεί να τους βοηθήσει. 

Πολλές φορές το μυαλό μας μετατρέπει μία λέξη σε μία εικόνα. Για παράδειγμα, όπως εξηγεί η Barrett, η λέξη ιός μπορεί να πάρει διάφορες διαστάσεις στο μυαλό μας. Είναι ένα φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί και στους Γερμανούς Ναζί. 

Υπάρχει και η κατηγορία ονείρων όπου ο εχθρός δεν είναι και τόσο αόρατος. Εκεί δεν έχουμε μόνο αγχωτικά όνειρα, αλλά εφιάλτες

“Σε αυτές τις περιπτώσεις επικρατούν εικόνες πολέμου,” είπε η Barrett σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν σε ιατρικό προσωπικό. 

Το κύριο θέμα είναι συνήθως το ίδιο. Προσπαθούν να σώσουν τη ζωή κάποιου. Δεν τα καταφέρνουν. Είτε από κάποιο λάθος, είτε από έλλειψη εξοπλισμού. Μέσα στα άτομα που δεν μπορούν να σώσουν είναι και άτομα του στενού οικογενειακού κύκλου, τα οποία υποτίθεται ότι κόλλησαν από αυτούς τους ίδιους. 

Ένας Ιταλός αναισθησιολόγος ανέφερε ότι ένα από τα περίεργα όνειρα που είδε είχε να κάνει με έναν ηλικιωμένο άνδρα που δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Ήταν το μόνο άτομο στην πτέρυγα που θα μπορούσε να τον βοηθήσει και καθώς του έδινε το φάρμακό του, ο ίδιος ο αναισθησιολόγος κοιμάται, πέφτει και παρασύρει μαζί του τον άρρωστο ηλικιωμένο και πέφτουν μαζί από τον 6ο όροφο. Ο αναισθησιολόγος δεν έχει πάθει τίποτα ενώ ο ηλικιωμένος άνδρας βρίσκεται νεκρός δίπλα του. 

Σε αυτήν την κατηγορία ονείρων ανήκαν άτομα που είδαν από κοντά τα γεγονότα της πτώσης των δίδυμων πύργων. 

Επιστημονικά οι γνώμες διίστανται σχετικά με το νόημα των ονείρων. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι είναι μηνύματα από τους θεούς. Ο Φρόιντ πίστευε ότι είναι οι καταπιεσμένες επιθυμίες μας. Ο Καρλ Γιουνγκ πάλι υποστήριζε ότι είναι μία εσωτερική διαμάχη. 

Κάτι στο οποίο επίσης οι γνώμες διίστανται είναι το “πότε θα τελειώσει όλο αυτό”. Το πιο πιθανό είναι να τελειώσει όλο αυτό με ένα εμβόλιο, το οποίο μπορεί να πάρει μήνες ή και χρόνια. Μέχρι τότε σίγουρα θα μάθουμε μία διαφορετική καθημερινότητα. 

Πηγή: vogue.com.au Μετάφραση: Εύα Τόλιου

featured image: Monty Coles, Vogue Australia, June 1989
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.