Εάν αθλείσαι τακτικά, είναι σημαντικό να καταλάβεις τι συμβαίνει όταν δεν τρως αρκετά μετά την προπόνηση. Οι περισσότεροι διαιτολόγοι συνιστούν να καταναλώνεις κάποια τροφή μέσα στα επόμενα 30 λεπτά που ακολουθούν από τη γυμναστική. Το σώμα σου, αφού χρησιμοποιήσει την διαθέσιμη ενέργεια, πρέπει να την αναπληρώσει, ιδιαίτερα με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διορθώσει τις μικροκαταπονήσεις που κάνει η άσκηση στους μύες σου.

Είσαι απασχολημένος και μερικές φορές μια προπόνηση σημαίνει ότι έχεις συμπιέσει το πρόγραμμά σου, ώστε να βρεις λίγο χρόνο μέχρι την επόμενη υποχρέωση. Αν δεν έχεις μαζί μια πρωτεϊνική μπάρα ή κάποιο άλλο σνακ, το να πάρεις αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι πραγματικά ανέφικτο. Ωστόσο, αν είναι πλέον συνήθεια το να παρακάμπτεις τα γεύματα μετά την προπόνηση, κινδυνεύεις να σαμποτάρεις τους προπονητικούς σου στόχους. Και να αισθάνεσαι συχνά άτονος.

Να, λοιπόν, τι συμβαίνει, όταν δεν τρως αρκετά μετά την άσκηση και ποιες λύσεις υπάρχουν.

Το να παρακάμπτεις τον τροφικό σου ανεφοδιασμό μετά την προπόνηση μπορεί να σε κάνει να νιώθεις κουρασμένος και κακοδιάθετος. Ενώ καθυστερεί την ανάκαμψη.

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται απλώς κόπωση και κάποιοι άλλοι μπορεί να αισθάνονται αποπροσανατολισμένοι από το χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Το να αγνοείς τα απαραίτητα βήματα για την ανάκαμψη του οργανισμού μετά την προπόνηση μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των τραυματισμών. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η αιτία που συμβαίνουν πολλοί τραυματισμοί είναι το ότι οι άνθρωποι δεν αντικαθιστούν τα απαραίτητα δομικά στοιχεία. Όπως θα έπρεπε μέσω της τροφής. Αυτό μπορεί να γίνει σημαντικό πρόβλημα, αν κάνεις έντονη άσκηση με βάρη και παραμελείς ό, τι χρειάζεται το σώμα σου, για να επισκευάσει τις καταπονήσεις και τις ζημιές. Έτσι, οι μύες σου κινδυνεύουν με περαιτέρω βλάβες την επόμενη φορά που θα προπονηθείς.

Κατανάλωσε σνακ ή φαγητά που περιέχουν μαζί υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Οι γλυκοπατάτες με γιαούρτι, το τοστ με βούτυρο αμυγδάλου και οι ομελέτες με λαχανικά είναι όλα ωραία για σνακ μετά την προπόνηση. Και μπορούν να σε ενισχύσουν και πριν την προπόνηση! Επίσης, τα φρούτα ή κράκερ που περιέχουν υδατάνθρακες μαζί με γιαούρτι, γαλοπούλα ή βούτυρο για πρωτεΐνη είναι όλα υπέροχες ιδέες.

Μετά από μια έντονη και γεμάτη ιδρώτα ή μεγάλη σε διάρκεια προπόνηση, ίσως χρειαστεί να αναπληρώσεις και τους ηλεκτρολύτες.

Τα τρόφιμα περιέχουν επίσης ηλεκτρολύτες, δηλαδή, μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός, για να λειτουργούν σωστά οι μυς και τα νεύρα. Ειδικά όταν ιδρώνεις πολύ μετά από μια προπόνηση, η αντικατάσταση του ασβεστίου, του αλατιού και του καλίου είναι επίσης πολύ σημαντική. Εάν ακόμη προπονείσαι μια ζεστή μέρα ή πηγαίνεις για τρέξιμο σε μεγάλη απόσταση και με μεγάλη διάρκεια, θα αποβληθούν και αυτά με τον ιδρώτα σου. Η μη άμεση αντικατάστασή τους, μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα και ακόμη και να αποβεί επικίνδυνη. Η αφυδάτωση και η υπογλυκαιμία γρήγορα θα σου προκαλέσουν σύγχυση ή ακόμα και λιποθυμία. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η έλλειψη ηλεκτρολυτών μπορεί να απορυθμίσει τους παλμούς της καρδιάς, οδηγώντας σε καρδιακή αρρυθμία.

Ποτέ μην ξεχνάς την καλή ενυδάτωση.

Αν πρέπει να θυμάσαι ένα πράγμα, όμως, αυτό είναι το νερό. Το νερό είναι το πιο σημαντικό δομικό στοιχείο που χρειάζεσαι κατά τη διάρκεια και μετά από μια προπόνηση. Ενώ οι μεγάλης διάρκειας ή σκληρές προπονήσεις απαιτούν αναπλήρωση αυτών των ηλεκτρολυτών, η ανάκαμψη από σχεδόν κάθε είδους προπόνηση είναι γρηγορότερη, αν μένεις ενυδατωμένος.

Η παράκαμψη ενός γεύματος μετά την άσκηση μία στο τόσο δεν είναι τεράστια υπόθεση, αλλά προσπάθησε να μην το κάνεις συνήθεια, ειδικά μετά από έντονες προπονήσεις. Θέλεις να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου σε καλές συνήθειες, που είναι ο ευκολότερος τρόπος για την πρόληψη της εξουθένωσης και του τραυματισμού. Η άσκηση θα πρέπει να είναι διασκεδαστική και να σου προσφέρει θετικά οφέλη για την υγεία. Να μην τελειώνει με μυϊκούς πόνους ή άγχος. Και η ενυδάτωση και η διατροφή, λοιπόν, είναι σημαντικά μέρη αυτών των υγιεινών συνηθειών στην προπόνησή σου.

Δες ακόμα:

Τι θα συμβεί στο σώμα σου όταν αρχίσεις να πίνεις 3,5 λίτρα νερό την ημέρα

Tα top5 Instagram accounts που σε εμπνέουν να γυμναστείς


featured image: Elite Daily