Κοντές φούστες, μακριά νύχια, κραγιόν, μακιγιάζ, ψηλά τακούνια, κοσμήματα, γυναικείο σώμα…κάπως έτσι γίνεται αντιληπτή η θηλυκότητα στον ανδροκρατούμενο κόσμο μας. Σ’ έναν κόσμο που βρίθει από ετικέτες για τη σεξουαλική ταυτότητα και έλξη, γεννήθηκε ένας νέος όρος, που περιγράφει την έλξη προς ό,τι θεωρείται θηλυκό: To «gynesexuality». Ο όρος αφορά ουσιαστικά σ’ ένα φάσμα που υπερβαίνει τις συμβατικές νόρμες των φύλων. Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς, που συνήθως επικεντρώνονται στο φύλο, το gynesexuality επικεντρώνεται στα χαρακτηριστικά και τις εκφράσεις που συνήθως συνδέονται με τη θηλυκότητα, ανεξάρτητα από το βιολογικό φύλο ή την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου.

Δεν αφορά, λοιπόν, μόνο στην έλξη προς τις γυναίκες – περιλαμβάνει μια ευρύτερη έλξη προς τις θηλυκές ιδιότητες. Μπορεί, επομένως, να περιγράφει την έλξη για τη θηλυκή εμφάνιση, τα γυναικεία μέρη του σώματος και όσα ενσαρκώνουν τη θηλυκότητα. Η Kristine D’Angelo, πιστοποιημένη sex coach και κλινική σεξολόγος, υπογραμμίζει ότι το gynesexuality αφορά στη γοητεία στην ίδια τη θηλυκότητα μέσω σωματικών και μη χαρακτηριστικών.

Τι ακριβώς είναι, λοιπόν, το gynesexuality; Το Cosmopolitan παρουσιάζει χρήσιμες πληροφορίες:

Ο όρος περιγράφει έναν σεξουαλικό προσανατολισμό έλξης προς τη θηλυκότητα, δηλαδή προς άτομα με θηλυκό σώμα, αλλά και άλλες εκφάνσεις θηλυκότητας. Αυτό δε σημαίνει ότι έναν gynesexual άνθρωπο τον ελκύουν αποκλειστικά οι γυναίκες. Σημαίνει ότι ελκύεται από ιδιότητες που ευθυγραμμίζονται με τη θηλυκότητα.

Φυσικά, εδώ είναι που γίνεται λίγο περίπλοκο. Όπως σημειώνει η D’Angelo, το τι θεωρείται «θηλυκό» διαφέρει πολύ μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων.

Συνήθως, το gynesexuality εστιάζει περισσότερο στην εξωτερική έκφραση του φύλου ενός ατόμου, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο ντύνεται και παρουσιάζεται ως «θηλυκό».

Η ειδικός σε θέματα σεξ, Linnea Marie, λέει ότι ο όρος «χρησιμοποιείται πιο συχνά στην queer κοινότητα και από μη δυαδικά ή agender άτομα». Μπορεί να περιγράφει καλύτερα τις ταυτότητες της queer κοινότητας, επειδή η έννοια της «θηλυκότητας» από την οποία ελκύονται οι gynesexual δεν είναι απαραίτητα ή εγγενώς συνδεδεμένη με τη γυναικεία φύση.

Η ίδια τονίζει ότι αυτή η ταυτότητα διαφέρει από την ετεροφυλοφιλία ή την ομοφυλοφιλία στο ότι το φύλο δεν αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα. Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι gynesexual και το φύλο του ατόμου από το οποίο ελκύεται δεν μετατοπίζει και δεν αντιτίθεται με κανέναν τρόπο σε αυτή την ταυτότητα.

Πώς μοιάζει το gynesexuality

Ο τρόπος με τον οποίο βιώνεται το gynesexuality εξαρτάται αποκλειστικά από το πώς ορίζει κανείς τη θηλυκότητα και ποιες ιδιότητές της τον ελκύουν περισσότερο, λέει η Marie.

Η Dr. Nazanin Moali, ψυχολόγος και σεξοθεραπεύτρια εξηγεί ότι «κάποιος μπορεί να ελκύεται από κλασσικά γυναικεία σωματικά χαρακτηριστικά, όπως το στήθος, αλλά αυτό δεν απαιτεί από το άτομο να ταυτίζεται ως γυναίκα».

Η Marie επισημαίνει επίσης μη σωματικά σημάδια θηλυκότητας, στα οποία μπορεί να οφείλεται η έλξη που νιώθει κάποιος, όπως η χροιά και ο τόνος της φωνής, ο τρόπος με τον οποίο κάποιος συμπεριφέρεται ή ντύνεται.

Σε αφορά αυτή η ταυτότητα;

Η Marie προτείνει να εξετάσεις εάν σε γοητεύει η θηλυκότητα, ανεξάρτητα από το φύλο ή την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου. Αν σε ενδιαφέρει περισσότερο η έννοια ή οι ιδιότητες της θηλυκότητας που επιδεικνύει κάποιος, παρά το πραγματικό του φύλο, μπορεί να είσαι gynesexual.

Η Moali προτείνει να αναζητήσεις μοτίβα στους ανθρώπους για τους οποίους έχεις αισθανθεί έλξη, για να κάνεις συνδέσεις. «Για παράδειγμα, αν ελκύεσαι από σωματικά χαρακτηριστικά, όπως οι καμπύλες ή το στήθος, ή από ορισμένες συμπεριφορές ή ιδιότητες που συνήθως συνδέονται με τη θηλυκότητα, μπορεί να είσαι ένα gynesexual άτομο», εξηγεί.

«Για να ξέρεις αν αυτός ο προσανατολισμός σε αφορά, θα πρέπει πρώτα να ορίσεις τι σημαίνει για σένα η θηλυκότητα», λέει η D’Angelo. «Αυτό θα σε βοηθήσει να προσδιορίσεις περαιτέρω τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό».

Πώς να εξερευνήσεις το gynesexuality

Η D’Angelo προτείνει να κάνετε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις:

1. Τι βρίσκεις «σέξι» στους ανθρώπους που σε ελκύουν;

2. Ποιοι σωματότυποι σε ελκύουν περισσότερο και γιατί;

3. Ποια είδη συμπεριφοράς βρίσκεις ελκυστικά και γιατί; Αισθάνεσαι ότι σε εμπνέει το θηλυκό, αλλά δεν σε ερεθίζει;

«Είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε αυτό το ταξίδι με περιέργεια και χωρίς ντροπή ή αυτοκριτική», καταλήγει η Moali.