Ο Jeff Yoo, σύμβουλος οικογένειας και σχέσων (LMFT) στο Moment of Clarity Health Center, μοιράζεται τρόπους για να κρατήσετε μια μικρή μάχη από το να ξεφύγει εκτός ελέγχου.
  • Μόλις οι συναισθηματικές αντιδράσεις πάρουν το πάνω χέρι και η λογική δεν λειτουργεί, σταματήστε και απομακρυνθείτε. Για να υπάρξει μάχη χρειάζονται δύο.
  • Να είστε υπομονετικοί. Πάρτε χρόνο πριν επιστρέψετε στη συζήτηση, μην θέτετε απαιτήσεις, μην απειλείτε, μην έχετε προσδοκίες. Σκεφτείτε, σκεφτείτε, σκεφτείτε. Αυτό σας βοηθά να ελέγξετε τον εαυτό σας και τον ρόλο σας στη μάχη.
  • Πάρτε χρόνο να αναπνέετε, ζητήστε συγγνώμη, πηγαίνετε σε ένα ασφαλές μέρος (άλλο δωμάτιο), πάρτε βαθιές αναπνοές που θα σας επιτρέψουν να μειώσετε το άγχος και να σκεφτείτε πριν αντιδράσετε.
  • Μην εμφανίζεστε για μάχη. Αν γνωρίζετε ότι υπάρχει μια μάχη που ετοιμάζεται, μη συμμετέχετε.
  • Αναγνωρίστε τα γεγονότα, ανεξάρτητα από το ποιος έχει δίκιο ή λάθος.
  • Ζητήστε συμβουλές και δείτε έναν εκπαιδευμένο θεραπευτή σε διαλεκτική θεραπεία συμπεριφοράς (DBT)/συμπεριφορική θεραπεία (CBT)

Γιατί αυτές οι συγκεκριμένες μεθόδοι;

“Η DBT είναι μια θεραπεία που βασίζεται σε αποδεδειγμένα στοιχεία και προήλθε από τη συμπεριφορική θεραπεία (CBT),” λέει ο Jeff.

“Ο κύριος στόχος είναι να βοηθήσει τους ασθενείς να χτίσουν μια ψυχικά υγιή ζωή, βελτιώνοντας την ικανότητά τους να διαχειρίζονται τα συναισθήματα.” Οι μέθοδοι στοχεύουν στο να σας βοηθήσουν να εργαστείτε λογικά μέσα από μια κατάσταση αντί να χρησιμοποιείτε το συναίσθημα. “Ένας καλύτερος τρόπος εξήγησης ίσως να είναι να το δείτε ως μετάφραση των σκέψεών σας και στη συνέχεια να τις καταγράφετε όπως πραγματικά συμβαίνει,” εξηγεί.

“Να ξεκινάτε με παρατήρηση (mindfulness), εξετάζοντας το όφελός σας για την επίλυση σε σύγκριση με τις συνέπειες ενός συνεχούς αγώνα,” ολοκληρώνει, “θα ήταν η καλύτερη αμυντική σας στρατηγική για να σταματήσετε μια μάχη πριν ξεφύγει και γίνει τεράστια.”