Λίγα είναι τα πράγματα που μπορούν να σε πληγώσουν όσο το να σε απατήσει ο άνθρωπος που αγαπάς και εμπιστεύεσαι. Ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να σε κάνει να χάσεις την πίστη σου στους ανθρώπους, στις σχέσεις, στον έρωτα, αλλά και στον ίδιο σου τον εαυτό. Αυτά είναι μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάσαι όταν βγαίνεις με κάποιον που απατήθηκε στην προηγούμενη σχέση του.

Υπάρχει μια παγίδα εδώ. Ακόμα και αν είσαι ο πιο ειλικρινής άνθρωπος και δρας συνειδητά, υπάρχουν τρόποι να πληγώσεις τον σύντροφό σου άθελά σου. Ειδικά όταν είναι σε μια διαδικασία που προσπαθεί να επουλώσει τα τραύματά του και προσπαθεί να ξαναεμπιστευτεί την αγάπη.

Ακολουθούν τα πράγματα που δεν πρέπει να πεις στον σύντροφό σου αν έχει απατηθεί στον παρελθόν.

“Μεταφέρεις τις δικές σου ανασφάλειες σε μένα”

Το να ξεπεράσει κάποιος μια απιστία είναι δύσκολο. Φαντάσου πόσο χειρότερα μπορεί να νιώσει όταν ακούει πως τα δικά του τραύματα βλάπτουν εσένα. Την ίδια στιγμή, αν φοβάται να εκφράσει όσα νιώθει ή όσα φοβάται σε σένα, αυτόματα η σχέση σας γίνεται “ανθυγιεινή” για εκείνον. Αντί να τον κατηγορείς ότι προβάλλει όλα όσα τον τρομάζουν πάνω σου, ρώτησε τον πώς θα μπορούσες να τον κάνεις να νιώθει πιο ασφαλής. Μπορεί να σου ζητήσει απλώς να του στέλνεις ένα μικρό μήνυμα όταν βγαίνεις για late drinks το βράδυ. Ή να τον φωνάζεις και εκείνον να έρχεται μαζί σας έξω. Εννοείται μέχρι ένα σημείο που να μην ξεπερνάει τα δικά σου όρια και προφανώς μέχρι να καταλάβει ότι είναι ασφαλής μαζί σου και να σε εμπιστευτεί.

Αν, ωστόσο, νιώθεις συνεχώς ότι είστε ένα βήμα πριν την κρίση ή τον τσακωμό με την παραμικρή σου κίνηση, αξιολόγησε τη σχέση σου. Η μορφή αγάπης που ζητά αυτός ο άνθρωπος είναι κάτι που μπορείς να δώσεις; Αν όχι, πάρε τη δύσκολη απόφαση για το καλό και των δύο.

“Δε σε αφορά”

Αν ο σύντροφός σου θέλει να ξέρει συνεχώς πού βρίσκεσαι και τι κάνεις και εσύ του δίνεις ασαφείς απαντήσεις, προετοιμάσου για πιο βαθιές ερωτήσεις. Η παραμικρή συμπεριφορά που μπορεί αν δείχνει ότι κάτι “μένει κρυφό”, μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις. Το να έχετε συχνές συζητήσεις για τις προσδοκίες σας αλλά και όσα κάνετε μπορεί να βοηθήσει στο να χτιστεί η εμπιστοσύνη μεταξύ σας.

“Δεν είμαι σαν αυτή, δεν πρόκειται να σου κάνω κάτι τέτοιο”

Παρόλο που ελπίζουμε να λες αλήθεια, αυτή η δήλωση είναι από τις χειρότερες που μπορείς να κάνεις σε ένα άτομο που έχει απατηθεί. Κρύβει ένα μικρό ψέμα, μιας και όλοι άνθρωποι που έχουν απατήσει, έλεγαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να κάνουν κάτι τέτοιο. Το πιο πιθανό είναι πως το έχει ακούσει και από την πρώην του.

7 αλήθειες που πρέπει να αποδεχτείς για την απιστία
STOCKSY

“Κάνεις σαν παρανοϊκός”

Με χειρότερο το “φέρεσαι σαν τρελός¨. Ναι, είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να ακούσει κάποιος με θέματα εμπιστοσύνης. Το να υποβαθμίζεις τα συναισθήματα κάποιου ή τα red flags που βλέπει, είναι σαν να θέλεις να τους πεις ότι αυτό που τον έχει τραυματίσει στο παρελθόν είναι λάθος.

Η μόνη εξαίρεση σε αυτό είναι αν ο φίλος σου βλέπει εχθρικά όλους τους άντρες γύρω σου και μονίμως πιστεύει ότι θα τον απατήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, μια σοβαρή συζήτηση είναι απαραίτητη. Ρώτησε τον με ποιον τρόπο μπορείς να τον πείσεις ότι δε χρειάζεται να φοβάται. Βάλε υγιή όρια. Σε καμία περίπτωση δε θα θυσιάσεις τις φιλίες σου ή τη ζωή σου εκτός σχέσης για να μην αγχώνεται ο σύντροφός σου.

“Δεν ξαναμπαίνω σε αυτή τη συζήτηση”

Η ειλικρίνεια είναι το κλειδί. Αν μαλώνετε για κάτι που συμβαίνει συχνά, να θυμάσαι πως με το να γίνεσαι επιθετικά αμυντική μπορείς να κάνεις τον άλλο να κλειστεί στον εαυτό του. Ίσως και να νιώσει ότι κρύβεις κάτι.

Συμπεριφέρεται περίεργα μόνο όταν βγαίνεις με έναν συγκεκριμένο φίλο σου;

Από το να εκνευρίζεσαι και να αποφεύγεις τη συζήτηση, καλύτερα να συζητήσεις επί πραγματικού τις ανασφάλειες του συντρόφου σου και όλα τα μοτίβο συμπεριφοράς που έχεις εντοπίσει. Αγχώνεται για έναν συγκεκριμένο φίλο σου; Όταν δουλεύεις μέχρι αργά το βράδυ τρεις μέρες στη σειρά; Όσο μπαίνεις λίγο πιο βαθιά στις σκέψεις του, τόσο πιο γρήγορα θα βρεις και τη λύση στο πρόβλημά σας.

“Πρέπει να αφήσεις πίσω το παρελθόν”

Για να προχωρήσει κανείς πραγματικά αφού έχει απατηθεί, χρειάζεται να συζητήσει για όσα έχει βιώσει και όχι να προσποιείται ότι ήταν απλά μια μικρή, ασήμαντη στιγμή στη ζωή του. Είναι πολύ προτιμότερο να επικοινωνήσει ότι έχει πληγωθεί ώστε να είστε στην ίδια σελίδα σε ό,τι έχει να κάνει με πιθανές αφορμές για ανασφάλειες και τσακωμούς. Κανείς δε μπορεί να αφήσει πίσω του το παρελθόν αν δεν αντιμετωπίσει πρώτα τις επιπτώσεις του στο παρόν.

Featured image: elitedaily.com